Primăria municipiului Carei, judeţul Satu Mare a absorbit aproximativ 30 milioane de lei de la Uniunea Europeană (UE) prin Programul Operaţional Regional (POR) oferit pentru dezvoltarea urbană în perioada 2007-2013.
Proiectele pe care specialiştii din cadrul primăriei Carei au mizat anii trecuţi au vizat investiţii majore, de ordinul milioanelor. Înfrumuseţarea oraşului şi atragerea turiştilor reprezentând o prioritatea pentru edilii aleşi de cetăţenii acestei zone a judeţului nostru.
În urma unei discuţii cu city managerul careian Beko Tomas, redactorii Informaţia Zilei şi Informaţia TV au aflat că echipa ce se ocupă în cadrul primăriei de acest resort a câştigat şase proiecte care în momentul de faţă sunt finalizate sau în curs de finalizare. Majoritatea acestor proiecte au ca termen data de 30 iunie.
6 proiecte câştigate, toate finalizate sau în curs de finalizare
Dintre cele şase proiecte câştigate prin (POR) 2007-2013, doar două au fost finalizate până în prezent. Primul dintre acestea a avut ca scop reabilitarea Cantinei municipiului Carei, aici unde oamenilor nevoiaşi ce se încadrează în legislaţia aferentă, li se oferă o masă caldă. Tot aici este pregătită şi mâncarea pentru elevii şcolilor generale din acest municipiu.
Suma investită în proiect a fost de 700 de mii de lei, fiind şi cea mai mică investiţie în comparaţie cu celelalte proiecte de anvergură ale conducătorilor careieni. „Am finalizat acest proiect în anul 2013. Jumătate din suma de 700 de mii de euro a fost investită în lucrările de reabilitare şi modernizare a clădirii, iar cealaltă jumătate în dotările necesare unei funcţionări adecvate timpurilor moderne în care trăim. În urma acestor dotări am dublat capacitatea cantinei de la 200 de porţii pe zi la 400 de porţii“, a declarat interlocutorul nostru.
În luna ianuarie a mai fost finalizat un proiect ce are în vedere modernizarea cartierelor Mihai Viteazu 1 şi Mihai Viteazu 2. Suma investită a fost de 2 milioane de lei, banii fiind folosiţi pentru reabilitarea carosabilului şi pavarea trotuarelor.
Cele două cartiere menţionate mai sus au mai fost incluse într-un proiect ce are termen de finalizare data de 30 iunie. Acest proiect se numeşte „Creşterea caltăţii vieţii“ şi are în vedere reabilitarea unui părculeţ situat lângă Biserica romano-catolică, amenajarea spaţiilor verzi, introducerea sau schimbarea iluminatului public în zonele unde nu există sau unde nu funcţiona corespunzător şi construirea unor terenuri de joacă pentru copii. Investiţia se ridică la suma de 2 milioane de lei.
Reabilitarea strazii principale 1 Decembrie 1918 şi înfrumuseţarea acestui tronson ce străbate centrul vechi al municipiului Carei este prevăzută într-un al proiect realizat la ora actuală în proporţie de 80%, cu termen de finalizare 30 iunie. Investiţia se ridică la suma de 6 milioane de lei, aceşti bani fiind folosiţi pentru pavarea trotuarelor, pistă de biciclete pe o parte, amenajarea spaţiilor verzi, trei părculeţe şi şase fântâni arteziene.
Vechea cazarmă, din municipiul Carei este reabilitată în momentul de faţă în proporţie de 80%, tot printr-un proiect de anvergură. Această clădire se doreşte a găzdui serviciile sociale, taxele şi impozitele şi alte funcţii printre care şi un centru social. Clădirea a fost reabilitată în interior, exterior, i-a fost refăcut acoperişul, i-a fost amenajată curtea şi a fost construit un teren de sport. Termenul de finalizare este şi 30 iunie 2014.
Un alt proiect este „Renaşterea centrului cultural“ şi are ca scop reabilitarea casei de cultură, din localitate şi reabilitarea teatrului şi readucerea lui la starea din 1906. În momentul de faţă 400 de copii frecventează cercurile casei de cultură aşa că renovarea clădirii a fost necesară. Teatru în municipiul Carei nu mai există, iar acest lucru s-a vrut a fi schimbat pentru publicul careian iubitor de artă. Investiţia este şi aici una mare, suma ridicându-se la 6,5 milioane de lei. Din această sumă 1/3 este folosită pentru casa de cultură şi 2/3 este folosită pentru clădirea teatrului. În momentul de faţă ambele clădiri cumulat sunt finaliîate în proporţie de 50%, termenul de finalizare fiind 31 decembrie 2014.
Primăria Carei se mută în casă nouă
În momentul de faţă primăria Carei plăteşte pentru clădirea în care îşi desfăşoară activitatea o chirie de 14 mii de lei lunar. Acest lucru se va schimba din 30 iunie, anul curent. Vechea primărie a fost reabilitată tot prin bani de la Uniunea Europeană, în prezent aceasta fiind finalizată în proporţie de 90%. Suma investită în reabilitarea acestei clădiri se ridică la 6,3 milioane de lei.
Tot Beko Tomas ne-a mărturisit că în următoarele trei luni echipa de specialişti ce se ocupă de absorbţiile de fonduri europene va stabili care sunt cele mai urgente linii pe care trebuie să se axeze în formularea proiectelor pentru programul operaţional de dezvoltare regională 2014-2020.
2 comentarii
vai muicaaaaaaaaa satmareni vor crede ca ce lucru a facut primarul va invit la carei in cartierul mihai viteazu 1si 2 sa vedeti ce lucrari sau facut ca nu se poate circula pe portiuni lungi de trotuar asa mari gropi sunt dar de platit sa platit firmei respective chiar nu intelegem cine a preluat lucrarile asa ca mai incet cu laudele daca nu cunoasteti problema PS as fi bucuros sa facem schimb de primari
Se vede ca city managerul si primarul sunt maghiari !. Astia muncesc in folosul comunitatii si nu-si pierd timpul degeaba. Satu Mare cate fonduri europene a absorbit sub comanda/conducerea Pacaliciului oltean doftor ?.