Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SCHEMĂ DE FRAUDARE A BACALAUREATULUI

31 de elevi și 28 de profesori implicați în cea mai amplă schemă de fraudare a Bacalaureatului descoperită în ultimii ani

31 de elevi și 28 de profesori implicați în cea mai amplă schemă de fraudare a Bacalaureatului descoperită în ultimii ani
DNA a descoperit o rețea de fraudare a Bacalaureatului 2023 în Mureș, coordonată de fostul inspector școlar Sabin Pășcan, implicând profesori și elevi care au plătit pentru a primi răspunsurile examenului.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Autoritățile au descoperit o amplă rețea de fraudare a examenului de Bacalaureat din iulie 2023, implicând 61 de persoane, dintre care 28 sunt cadre didactice și 31 elevi. Potrivit unui răspuns transmis de DNA pentru HotNews, schema a fost coordonată de fostul inspector școlar general din Mureș, Sabin Pășcan, care ar fi acceptat mită de ordinul miilor de euro pentru a asigura promovarea unor elevi.

 

 

 

Cum funcționa mecanismul de fraudare?
Investigațiile DNA arată că, în patru centre de examinare din județul Mureș, profesorii rezolvau subiectele între orele 8 și 9 dimineața și strecurau răspunsurile elevilor prin intermediul ciornelor. Astfel, elevii care plătiseră sume mari de bani primeau soluțiile direct în sala de examen. Sabin Pășcan, pe atunci inspector general școlar, a fost cel care a selectat profesorii implicați și a gestionat rețeaua.

Procurorii au identificat inclusiv cazuri extreme, precum situația în care o mamă a scris lucrarea în locul fiului său, fără a fi depistată inițial de supraveghetori.

 

 

 

Acorduri de recunoaștere a vinovăției
Până în prezent, 19 profesori și 6 elevi au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Procurorii DNA continuă cercetările pentru a stabili responsabilitatea tuturor celor implicați și pentru a determina dacă au existat și alte fapte conexe.

 

 

 

Sabin Pășcan, acuzat de multiple fapte de corupție
Conform DNA, Sabin Pășcan nu doar că a coordonat frauda la Bacalaureat, dar ar fi fost implicat și în alte acte de corupție. Acesta ar fi pretins sume de 3.000 – 4.000 de euro pentru promovarea elevilor, dar și pentru transferuri ilegale sau numirea unor directori în funcții neeligibile.

 

 

Deși ancheta este în desfășurare, Pășcan continuă să predea limba franceză la Colegiul Național Unirea din Târgu Mureș, unul dintre liceele unde a fost identificată frauda. Acesta și-a dat demisia din funcția de inspector școlar general imediat după descinderile DNA, dar a declarat public că decizia nu are legătură cu ancheta.

 

 

 

Cercetările continuă
Deși DNA a confirmat deschiderea mai multor dosare penale, pe portalul instanțelor de judecată nu există, până în prezent, informații despre procese intentate lui Pășcan. Acest lucru ar putea fi cauzat de anonimizarea datelor din dosare.

 

 

Cazul fraudării Bacalaureatului 2023 din județul Mureș este considerat unul dintre cele mai ample dosare de corupție din sistemul educațional românesc din ultimii ani. DNA continuă investigațiile pentru a aduce în fața justiției toate persoanele responsabile.

 

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


PDL Satu Mare critică sistemul sanitar şi polița locală

Membrii partidului spun că municipalitatea ar trebui amendată pentru mizeria de sub poduri şi pentru imobilele în paragină

“Antreprenorilor, celor care ţin în spate întreaga economie românească, de ce statul să nu le asigure protecţie?” este întrebarea retorică a democrat liberalilor.

În timp ce secretarul general al PDL Satu Mare, Sorin Ghilea a criticat administraţia locală şi în special Poliţia locală, sănătatea şi protecţia întreprinzătorilor au fost temele dezbătute în cadrul conferinţei de presă de joi, 25 iulie, de dr. Cosmin Raţiu – consilier local PDL şi Ciprian Costea – vicepreşedintele Organizaţiei municipale a PDL.