Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Partea spectaculoasă din reforma Ciolacu

Dacă multe din măsurile incluse în pachetul de reforme fiscale sunt ambigue, discutabile, interpretabile, există o adevărată vedetă, o culme, un fel de Everest al Reformei pentru care primul ministru îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului. Este vorba despre impozitarea cu 70% a averilor care nu pot fi justificate prin acte.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

 


De pildă vila unui manelist, bolidul de peste 70 000 de euro condus de un beizadea cum numeşte presa copiii de bani gata.

Cum anume vor fi depistate marile averi nejustificabile prin acte, rămâne de văzut. În cazul caselor cu piscine este simplu. Merge un lucrător ANAF pe stradă, vede o casă mare, bate la uşă şi îi cere proprietarului actele prin care acesta să demonstreze că a câştigat banii cinstit. Uşor de spus, greu de făcut.

Mulţi oameni cu stare bună au făcut bani în străinătate, lucrând de multe ori la negru. Să luăm un exemplu. Comuna Certeze din Ţara Oaşului este renumită pentru casele mari, adevărate vile, multe cu piscine în curte, iar când proprietarul este acasă cu un bolid parcat în curtea pavată cu marmură. Sarcină grea pentru ANAF.
Primul ministru Ciolacu a dat însă şi exemple de bugetari cu un salariu de câteva mii de lei pe lună, dar care afişează o viaţă de lux, au multe proprietăţi, maşini, şi evident piscine.

Făcând un salt în timp, ajungem în anul 2024. Marcel Ciolacu va trebui să facă un raport pe care să-l prezinte în faţa ţării. Au fost depistaţi atâţia şi atâţia cetăţeni care nu şi-au putut justifica averea, s-au făcut evaluări şi s-a aplicat un impozit de 70% la suma evaluată, şi astfel s-au încasat la buget atâtea sau atâtea miliarde de lei.
Aici PSD va avea o mare problemă. Mai mare decât PNL care a votat fără chef legea în parlament. Apoi mai apare un aspect: nu este exclus ca printre bogaţii fără justificare să se afle mai mulţi social-democraţi decât liberali.

În general lumea vede, oamenii cunosc personajele care afişează averi mari, dar toată viaţa au lucrat la stat. În acest caz intră în scenă moştenirile gen “mătuşa Tamara”. Un unchi bogat, o mătuşă de gradul trei, un văr al tatălui care s-a îndurat de un biet nepot bugetar şi i-a făcut cadou o mare sumă de bani.
Este posibil ca în prim planul vănătorii de vrăjitoare bogate să fie primarii. Este imposibil ca primarii buni gospodari pentru comunitate, pentru comuna, oraşul, municipiul pe care l-au condus mandate în şir să nu aibă şi ei personal o gospodărie bine pusă la punct, o situaţie materială de invidiat.
De suspiciuni nu vor scăpa nici consilierii locali, judeţeni, dar nici şefii de instituţii. Funcţionarii publici vor fi vânaţi precum chiaburii în anii 1950.

O altă latură spectaculoasă a Reformei s-ar putea să fie reducerea masivă, cum zice premierul, a personalului bugetar, prin desfiinţarea unor posturi de conducere, prin comasarea unor instituţii.
La întâlnirea dintre Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor, se spune că UDMR a condiţionat votul său la moţiunea de cenzură a opoziţiei de păstrarea instituţiilor de cultură aşa cum sunt, fără să fie comasate.
Orice excepţie întăreşte o regulă, însă dacă se cedează la un punct înseamnă că se poate ceda şi în cazul cererilor PNL.

De asemenea, în cazul reducerilor de posturi nu reiese foarte clar dacă aceste măsuri vor fi aplicate şi în cadrul primăriilor sau doar în cazul instituţiilor direct subordonate guvernului, ministerelor, agenţiilor guvernamentale.
Unităţile administrativ teritoriale au o anumită autonomie. Depinde de fiecare primar în parte cu câţi angajaţi vrea să lucreze. Există localităţi cu acelaşi număr de locuitori, dar numărul salariaţilor diferă foarte mult.
La fel, nu reiese din pachetul de măsuri prezentate public cum vor fi rezolvate activităţile externalizate ale unor instituţii. Şi în cazul externalizării unor servicii se scurg mulţi bani, ca printr-o strecurătoare, cum foarte plastic observa primul ministru Ciolacu.

Opoziţia, ba chiar şi o parte din PNL au mari nemulţumiri faţă de pachetul de măsuri pregătit de un prim ministru social-democrat.

Liberalii s-au trezit în ceasul al doisprezecelea că au ratat luarea unor măsuri liberale când aveau în mână guvernarea, în timpul celor trei prim-miniştri, Ludovic Orban, Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă. Acestora trebuie să-l adăugăm şi pe preşedintele Klaus Iohannis.

Patru stâlpi ai puterii politice şi executive şi România se trezeşte cu o lege pentru o reformă structurală impregnată cu măsuri de stânga, excesiv social-democrate.
Să nu se mai mire liberalii că PNL se micşorează văzând cu ochii.

Ciornă automată

Haos generalizat, pigmentat cu alerte teroriste

Peste 300 de alerte teoriste în principalele orașe din Europa. Ciocniri violente la Cairo între poliție și protestanții pro-palestinieni. Țările arabe, Egiptul, Iordania nu vor să primească refugiați palestinieni din Gaza.