Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pietrele zodiacale sau cele tamaduitoare pot fi admirate si achizitionate la expozitia “Mineralia”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=3685]

Din cele mai vechi timpuri, omul a fost atras de pietre. Frumusetii “nepamantene” a pietrelor pretioase sau semipretioase, perfectiunii si puterii lor, a incercat sa le dea un inteles mistic. Asa a aparut legatura dintre pietre si zodii. Ori intre pietre si presupusele lor efecte tamaduitoare. Despre expozitia – eveniment care se va deschide in 18 iunie, la centrul Millenium, in Centrul Vechi al municipiului Baia Mare, am stat de vorba cu Andrei Gorduza, muzeograf geolog, coordonator al expozitiilor “Mineralia”. Andrei este absolvent al Facultatii de Geologie, dupa care si-a facut masteratul in Petrografie-mineralogie.

– Reprezinta o noutate acest tip de expozitii?

– Nu. ~n Baia Mare au fost organizate saloane, spre sfarsitul anilor ’90, la Univeritatea de Nord, apoi la Colegiul National “Vasile Lucaciu”, Casa Tineretului etc. Ne-am extins, saloanele de mineralogie fiind initiate de un grup de geologi inimosi adunati in Asociatia Mineralogiilor, Paleontologilor si Geologilor Amatori din Romania. Toate actiunile organizate s-au bucurat de un real succes in randul publicului larg. Din pacate, in ultima vreme, saloanele au inceput sa piarda din stralucirea initiala.

– Cand te-ai alaturat acestor manifestari?

– Inca din anul 1995. A fost de la bun inceput foarte multa ambiguitate in organizarea acestor expozitii de minerale in Baia Mare. Debutul s-a facut la editia din acel an al “Sarbatorii Castanelor” si a perpetuat in timp. Astazi, daca am face un fel de bilant, am putea spune ca a fost un mare dezavataj pentru noi faptul ca am acceptat sa ne expunem in acel cadru. Spiritul sarbatorii s-a denaturat, a decazut total in ultimii ani.

– Ce-i de facut?

– Am inceput redresarea prin organizare de actiuni tematice la Sibiu, Brasov, Iasi, Cluj Napoca sau Oradea, unde am inregistrat succese demne de mentionat, numarul vizitatorilor fiind mare.

– Ati schimbat si denumirea manifestarii.

– Da, am redefinit-o “Mineralia”, un generic mai generos, mai permisibil pentru tot felul de exponate din acest domeniu. Revenim cu o prima expozitie in 2010, in Baia Mare, pentru ca vrem sa redam stralucirea acestui centru adevarat al mineralogiei, plin de traditii in domeniu. Apoi, ne place sau nu sa recunoastem, la aceasta ora, fata de alte orase din Romania, Baia Mare duce o lipsa acuta de actiuni de acest gen. Ne lipsesc targurile mesterilor populari, expozitiile tematice cu vanzare, prezentarea domeniului mineralogic la adevarata lui valoare.

– Insist, ce-i de facut?

– Cotidianul orasului trebuie hranit cu astfel de manifestari. Altfel ne vom lasa coplesiti de mizeriile si problemele cotidianului. Eu nu cred ca trebuie sa pierdem pozitia prioritara pe care istoria mineralogica a zonei a conferit-o. Am fost si trebuie sa ramanem primii in domeniu.

– Ce trebuie sa stie un vizitator care va trece pragul expozitiei ce va functiona in perioada 18 – 20 iunie, la Centrul Millenium II din Centrul Vechi?

– Noi stim un lucru. Daca alegi o piatra sau o bijuterie care iti place, o vei purta cu placere. Si acest lucru iti va face cu siguranta mai bine.

– Se vorbeste tot mai des despre proprietatile neobisnuite ale unor pietre…

– Putem spune ca in expozitie se vor alatura energiile nebanuite si robustetea cristalului de cuart cu aspectul celest al serafinului, un mineral care a primit numele de la structura de “aripi de inger”. De aici o intreaga istorie legata de efectele, calitatile ori proprietatile diferitelor pietre.

– Care vor fi exponatele de atractie ale expozitiei?

– Paleta de culori va fi larg deschisa. Verdele crud al malachitului si crisoprazului, albastrul intens al lapis-lazuli sau albastrul marin al acvamarinului si calcedoniei. Rosu singeriu din agat sau rubinul granatului. De la galben palid al citrinului, la galbenul auriu al chihlimbarului. As putea contiua: rodonit si rodocrozit, ametist sau charoit, carneol cu acele culori inconfundabile de roz, violet, portocaliu. Sigur, acestora nu avea cum sa nu li se alature cuartul transparent, asa numitul “cristal de stanca”, acesta fiind asezat alaturi de o raritate, obsidianul negru.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns