
Este vorba atât despre școlari din diferite comune, respectiv municipiul reședință de județ, cât și despre toți sătmărenii pensionați.
Prefectul Radu Roca a discutat despre repartizarea pe unitățile școlare sau subdiviziuni administrativ-teritoriale a sumei prevăzute în bugetul de stat pe anul 2024, pentru finanțarea programului național “O masă sănătoasă”.
Guvernul a aprobat alocarea a 1,02 miliarde de lei bugetelor locale sau subdiviziunilor administrativ teritoriale, pentru finanțarea programului amintit, în perioada desfășurării activității didactice, în anul 2024.
“Banii se alocă din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru finanțarea cheltuielilor, descentralizat la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București.
Totodată, executivul a aprobat repartizarea acestei sume pentru 1223 de unități sau subdiviziuni administrativ-teritoriale pentru care sunt sume alocate, cuprinse între 52.000 lei și 4.201.000 lei, pentru un număr aproximativ de 459.000 de beneficiari.
Bugetele locale ale unităților sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale, de identifică cu sumele repartizate.
Decizia executivului este conformă cu prevederile Ordonanței de Urgență Nr. 115 a Guvernului, din anul 2003, și asigură continuitatea Programului Național “O masă sănătoasă”, astfel încât toți preșcolarii și elevii din România să aibă acces echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate, prin măsuri rapide și coerente de intervenție integrată, pentru diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar“, după cum a declarat prefectul.
Câte școli sunt din județul Satu Mare?
Programul național” O masă sănătoasă” asigură acordarea, cu titlu gratuit, zilnic, a unui suport alimentar, constând într-o masă caldă, sau după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi preparată.
În județul Satu Mare, 9077 de elevi vor beneficia de drepturile conferite prin acest program adoptat de Guvernul României, suma alocată fiind de 20,16 milioane de lei. Este vorba despre 24 de școli din diferite orașe și comune sătmărene.
La programul-pilot au participat școlile din Acâș, Beltiug, Bogdand, Cărășeu, Culciu Mare, Orașu Nou, Săuca, Socond, Terebești, Tășnad, la care se adaugă școlile din Supur, Dobra, Păulești, Ardud, Pomi, Porumbești, Sanislău, Santău, Doba, Homorodu de Mijloc, Certeze, Halmeu, Livada și Școala Gimnazială “Dr. Vasile Lucaciu” din municipiul Satu Mare.
“Este încă o dovadă că măsurile sociale adoptate de Guvernul Ciolacu vin, cu adevărat, în sprijinul oamenilor. Guvernul Ciolacu acordă importanță educației și sănătății copiilor noștri”, a mai adăugat prefectul.
O veste bună pentru pensionari
Radu Roca a menționat și că ultima ședință de Guvern a adus și câteva aspecte noi în ce privește normele de aplicare a Legii Pensiilor, pe baza cărora vor fi recalculate pensiile din sistemul public.
Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade, ci dimpotrivă. Pensiile românilor cresc în mod echitabil, potrivit declarațiilor reprezentantului Guvernului în teritoriu. Guvernul Ciolacu a majorat cu 13,8 % pensiile în ianuarie, iar începând cu septembrie 2024 se plătesc pensiile recalculate.
Cel de-al treilea subiect al conferinței a fost legat de sosirea primăverii. Prefectul județului a dorit să ofere câte un mărțișor, simbol al începutul noului anotimp. Doamnele și domnișoarele din presa sătmăreană i-au mulțumit reprezentantului Guvernului în teritoriu pentru gestul său, urându-i, la rândul lor, o primăvară frumoasă.
Fii primul care comentează