Image 1
Image 2

BENEFICIILE SFECLEI ROȘII

5 motive medicale ca să consumi sfeclă roșie

Sfecla roșie este un aliment ieftin, ușor de găsit și are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre beneficiile consumului de sfeclă roșie!
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sfecla este folosită în alimentație din cele mai vechi timpuri, însă pe atunci erau consumate doar frunzele. Abia în timpul Romei Antice a început să fie consumată sfecla pentru rădăcina sa. În secolul al XIX-lea, Napoleon a declarat că sfecla roșie este principala sursă de zahăr a Franței, înlocuind astfel în mod oficial trestia de zahăr.

Sfecla roșie are o serie de beneficii pentru sănătate, de aceea este recomandat să fie introdusă în meniul obișnuit. Cu toate că sfecla este leguma cu cantitatea cea mai mare de zahăr dintre toate, este în regulă ca un adult fără probleme de sănătate să mănânce sfeclă de câteva ori pe săptămână.

 

Beneficii sfeclă roșie

 

1. Consumul de sfeclă roșie poate scădea riscul de cancer
Aportul de sfeclă în alimentație poate reduce riscul de cancer datorită betacianinei, substanța care dă culoarea intensă acestei plante și care este, totodată, implicată în reducerea tumorilor.

2. Sfecla poate stimula funcția de detoxificare a ficatului
Organismul are mecanismele sale prin care poate elimina toxinele, însă unele alimente, cum este și sfecla roșie, le poate stimula.

3. Aportul de sfeclă ameliorează tranzitul intestinal
Datorită conținutului ridicat de fibre, sfecla poate normaliza digestia, mai ales după ce se consumă grăsimi și proteine în exces, cum ar fi de sărbători. Consumul regulat de sfeclă roșie reglează, deci, tranzitul intestinal.

4. Sfecla poate contribui la reglarea colesterolului
Printre beneficiile pe care le are sfecla roșie este și acela de a regla valoarea colesterolului, datorită fibrelor care absorb grăsimile și conduc la eliminarea lor din corp.

5. Sfecla roșie contribuie la reglarea tensiunii arteriale
Prin eliberarea unei substanțe ale cărei efecte au impact benefic asupra funcționării vaselor de sânge, sfecla roșie poate reduce hipertensiunea. Sucul de sfeclă roșie, de exemplu, reglează tensiunea arterială în câteva ore de la consum. Acest lucru se petrece întrucât unele substanțe din sfeclă se transformă în oxid nitric odată ce pătrund în organism. Oxidul nitric relaxează vasele de sânge, dilatându-le și reducând astfel tensiunea arterială mărită.

 

Sfecla are și proprietăți antiinflamatoare

Dieta așa-numită occidentală, bogată în zahăr, alimente ultra procesate și grăsimi trans favorizează inflamația, așa că, pentru a contracara aceste efect, este recomandat consumul de alimente antiinflamatoare cum este și sfecla. Un nivel redus de inflamație în organism scade riscul de afecțiuni precum Alzheimer, Parkinson, boli cardiace, diabet și nu numai.

Chiar dacă sfecla este în continuare în atenția cercetătorilor pentru a-i confirma efectele și multe dintre beneficii nu pot înlocui terapiile clasice, includerea în dietă nu dăunează atât timp cât nu se fac excese.

Cum consumi sfecla roșie?

Sfecla poate fi consumată ca atare, fiartă, coaptă, în salate, dar și sub formă de supă-cremă, în preparate gătite la cuptor ori murată sau, de ce nu, chiar în deserturi. Îți propunem câteva rețete simple cu sfeclă roșie pe care le poți prepara acasă pentru tine și familie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Vâscul este remediu în boli ale sistemului nervos

LEAC

Vâscul este remediu în boli ale sistemului nervos

Oare câţi dintre noi, în ieşirile în natură pe parcursul anului, realizăm faptul că planta parazită denumită vâsc, pe lângă faptul că pentru anumite persoane reprezintă un gen – talisman la cumpăna dintre ani, are şi valenţe terapeutice.