Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

7 aprilie – Ziua Mondiala a Sanatatii

Sigla Informatia Zilei
In fiecare an la data de 7 aprilie este celebrata Ziua Mondiala a Sanatatii.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    In fiecare an la data de 7 aprilie este celebrata Ziua Mondiala a Sanatatii. In acest an Ziua Mondiala a Sanatatii are ca tema sanatatea si imbatranirea purtand sloganul “O stare buna de sanatate adauga viata anilor – varstnici sanatosi, activi si fericiti!”, informeaza Ministerul Sanatatii. Aceasta celebrare coincide si cu marcarea anului 2012 ca Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intregeneratii (AEIA)

Analiza datelor populationale din  ultimele decenii a indicat accelerarea imbatranirii populatiei, ridicand astfel semnale de alarma privind consecintele acestui proces. Speranta de viata este in crestere, ratele de fertilitate sunt in scadere iar generatiile nascute in perioadele de maxima fertilitate sunt pe cale de a iesi din activitate urmand sa mareasca in viitorul apropiat, numarul pensionarilor. Existenta acestor factori a condus la dezbateri privind modul in care Statele Membre ale Uniunii Europene vor face fata impactului pe care modificarea structurii pe grupe de varsta a populatiilor il va avea asupra finantelor publice, a numarului de salariati, cresterii economice etc.

La nivel global din 1980 si pana in prezent numarul persoanelor cu varsta de 60 de ani si peste s-a dublat, iar numarul persoanelor cu varsta peste 80 de ani va fi pana in 2050 de 395 milioane, de patru ori mai mare decat acum. Se prognozeaza pana in 2050 ca persoanele peste 60 de ani vor depasi numeric copiii sub 14 ani.

Majoritatea tarilor (exceptii – Grecia, Marea Britanie, Spania) se vor mentine in primele 10 pozitii ca procent al populatiei de 80 de ani si peste si in 2030.

Populatia din Regiunea europeana va creste de la 894 milioane in 2010 pana la 910 milioane in 2020, dar pana in 2050 va reveni la nivelul actual, potrivit OMS. Numarul persoanelor cu varsta  de 85 de ani si peste este prevazut sa creasca de la 14 milioane in 2010 la 19 milioane in 2020 si la 40 milioane  pana in 2050.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, autoritatile sanitare au transmis populatiei, 10 recomandari pentru a avea o stare buna de sanatate si la batranete: mentinerea tensiunii in limite normale, renuntarea la fumat,  prevenirea si detectarea precoce a cancerului, protejarea fata de bolile infectioase, prevenirea diabetului zaharat, scaderea valorii colesterolului, activitatea zilnica, mentinerea  intr-o stare buna a musculaturii, oaselor si articulatiilor, participarea la viata sociala si mentinerea unei stari bune de sanatate mintala.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns