Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

84 de nunţi în Turţ, în lunile iulie-august

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
În Ţara Oaşului se desfăşoară în această perioadă un adevărat regal de nunţi. Foto: Dragoş Events
În Ţara Oaşului se desfăşoară în această perioadă un adevărat regal de nunţi. Foto: Dragoş Events

Nu este pentru nimeni un secret faptul că în luna august majoritatea “stranierilor” care şi-au găsit locuri de muncă în străinătate se întorc în vacanţă. Dacă unii preferă să viziteze staţiuni din ţară şi/sau din Bulgaria sau te miri de unde, alţii vin acasă, mai ales cei din Ţara Oaşului, pentru a participa la un adevărat regal al nunţilor.

Nu sunt puţine aşezările din Oaş în care în lunile iulie şi august au loc zeci de nunţi. Dacă am întocmi un posibil top al localităţilor din judeţ în funcţie de nunţile organizate în cele două luni menţionate mai sus, fără drept de contestaţie pe locul întâi s-ar afla comuna Turţ, cea cu un record de 84 de petreceri. Desigur, din lipsa sau insuficienţa caselor de nunţi, numeroase petreceri nu se mai desfăşoară în localităţile de domiciliu ale mirilor, ci în alte locaţii. Dacă pe primul loc al ipoteticului top am menţionat comuna Turţ, pe ultimele s-ar cuveni amintite Cămărzana şi Târşolţ. În aceste comune au loc maximum 10 petreceri de acest gen, cu perspective pentru anul 2020. Din informaţiile adunate de la o serie de primari rezultă că la majoritatea nunţilor participă sute de invitaţi. Nu de puţine ori se vorbeşte despre 700 – 1.000 de nuntaşi. Primarii ne-au mai spus că deja la sfârşitul acestei săptămâni s-ar putea să fie aglomeraţie în ceea ce priveşte vămile din Vestul României, în sensul că o bună parte din cei care şi-au petrecut vacanţa în România se vor întoarce la muncă în ţările lor de adopţie.

Vă reţinem atenţia cu unele informaţii puse la dispoziţie de către primarii contactaţi pentru documentarea noastră.

S-a renunţat inclusiv la cutumele referitoare la zilele de post

Aşa cum anticipam, comuna Turţ deţine în acest an un record absolut în ceea ce priveşte numărul nunţilor organizate în cursul lunilor iulie şi august. Alegerea celor două luni de vară nu este întâmplătoare.

Cum la majoritatea nunţilor oaspeţii merg pe bază de reciprocitate, a fost preferată perioada în care localnicii aflaţi la muncă în străinătate se întorc în vacanţă. Primarul Ioan Irime ne-a spus că în cele două luni aproape zilnic au fost 2-3 nunţi. S-a renunţat inclusiv la cutumele referitoare la zilele de post.

Este vorba despre 84 de nunţi organizate, unele planificate din anul precedent.
Cu peste 50 de nunţi organizate în această vară se înscrie în topul ipotetic comuna Gherţa Mică.

Primarul Ioan Ciuta, spunea că au sosit acasă aproape 85% din cei aflaţi la muncă în străinătate. Se poate vorbi despre un posibil record. O bună parte a tinerilor din Gherţa Mică îşi închiriază din timp case de nunţi în Călineşti-Oaş sau optează pentru localurile din Satu Mare.

La 25 pare să se fi oprit numărătoarea în cazul comunei Certeze. Primarul Petre Ciocan susţine că în luna august au fost eliberate aceste certificate de căsătorie. Cum numărul certezenilor sosiţi în vacanţă este relativ mare, poate peste 85%, era normal să fie suficient de mare şi numărul petrecerilor. Începând din această săptămână, cei sosiţi în vacanţă o să se întoarcă în ţările de adopţie, acolo unde la 1 septembrie îşi vor relua activitatea.

În ciuda faptului că majoritatea sătmărenilor aflaţi la muncă în străinătate s-au întors în vacanţă, despre mai puţine nunţi se poate vorbi în comune precumş Călineşti-Oaş, aşezare în care pe parcursul lunii august au avut loc 16 căsătorii civile, la care se adaugă alte 8 – 10 încheiate în anul trecut.

Cele două cifre însumate ne-au condus la concluzia că au avut loc 25 de nunţi, fapt confirmat şi de primarul Dinu Birtoc.

Viceprimarul Ioan Pop din Cămărzana ne-a vorbit despre aproximativ 10 nunţi, un record ce l-am putea numi negativ în materie, iar de la Târşolţ primarul Grigore Pop ne-a confirmat tot 10 nunţi.

Se anunţă un număr considerabil de mare pentru anul 2020, fapt ce ar aduce aşezarea într-o poziţie deţinută în anii anteriori, prin prisma numărului de petreceri.

Despre daruri interlocutorii noştri au ezitat să vorbească. Se poate doar presupune teama de a nu da teme celor de la ANAF. Nu vrem să facem speculaţii. Eventualele socoteli rămân pe seama dumneavoastră să le faceţi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns