
Ziua Internațională Anticorupție a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) pe 31 octombrie 2003 și este marcată anual pe 9 decembrie.
Pe 31 octombrie 2003, Adunarea Generală a adoptat Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției și a cerut desemnarea Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă (UNODC) ca secretariat pentru Conferința Statelor Părți ale Convenției (Rezoluția 58/4). De atunci, 190 de părți s-au angajat să respecte obligațiile anticorupție ale Convenției, recunoscând importanța guvernanței bune, a răspunderii și a angajamentului politic. În plus, Adunarea a stabilit 9 decembrie ca Zi Internațională Anticorupție pentru a crește gradul de conștientizare asupra corupției și rolului Convenției în combaterea și prevenirea acesteia. Convenția a intrat în vigoare în decembrie 2005.
Corupția este un fenomen complex, de natură socială, politică și economică, care afectează toate țările și subminează instituțiile democratice, încetinind dezvoltarea economică și contribuind la instabilitatea guvernamentală.
În prezent, lumea se confruntă cu unele dintre cele mai mari provocări din ultimele generații, care amenință prosperitatea și stabilitatea globală. Corupția deteriorează fundamentul instituțiilor democratice prin distorsionarea proceselor electorale, pervertirea statului de drept și crearea unor birocrații corupte, al căror unic scop este mita. Dezvoltarea economică este încetinită deoarece investițiile străine sunt descurajate, iar micile întreprinderi locale se confruntă cu costuri de pornire ridicate din cauza corupției.
Prevenirea corupției, promovarea transparenței și consolidarea instituțiilor sunt esențiale pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Tema din 2024 a zilei este „Unirea cu tineretul împotriva corupției: Modele de integritate pentru viitor”, care subliniază faptul că tinerii au visuri și aspirații, dar corupția subminează structura societății și le privează de oportunități educaționale, locuri de muncă, participare în viața publică, succes în sport și acces la servicii esențiale, cum ar fi sănătatea. Având în vedere că există 1,8 miliarde de tineri în lume, combaterea corupției este esențială pentru viitorul a aproape un sfert din populația globală. Deși tinerii sunt afectați semnificativ de corupție, ei au și potențialul de a deveni agenți ai schimbării, luptând pentru un viitor bazat pe integritate. Prin promovarea comportamentului etic și a integrității în cercurile lor sociale și prin combaterea corupției la nivelul comunității, tinerii pot genera schimbări semnificative.
Fii primul care comentează