Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lucrarea “Dupa baie” de Luchian, estimata la 200.000 de euro

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lucrarea “Dupa baie”, de Stefan Luchian, din 1907, estimata la 100.000 – 200.000 de euro si care a facut parte din mai multe colectii private de prestigiu, va fi scoasa la vanzare, miercuri, la Bucuresti, in Licitatia de Art Nouveau, Romantism si Biedermeier a casei Artmark, informeaza un comunicat.

Tabloul provine din renumita colectie antebelica Alexandru Bogdan-Pitesti. Opera a participat la trei expozitii importante de-ale artistului, prima in 1908, la Palatul Ateneului, si a fost reprodusa in mai multe volume de specialitate si cotidiene din epoca. Pictura a trecut, de-a lungul timpului, prin alte patru colectii private de prestigiu, ultima fiind in Germania.

Recordul de autor pentru opera lui Stefan Luchian a fost stabilit de pictura “Flori de primavara”, adjudecata cu 155.000 de euro la Licitatia de Primavara Artmark organizata anul trecut.

Licitatia de Art Nouveau, Romantism si Biedermeier cuprinde opere de pictura si sculptura remarcabile, reunindu-i pe cei mai cunoscuti reprezentanti ai acestor directii in arta romaneasca: Stefan Luchian, Nicolae Vermont, Kimon Loghi, Constantin Artachino, Ipolit Strambu, Stefan Popescu. Cele mai multe lucrari ilustreaza personaje feminine pline de gratie, in portrete, compozitii si nuduri, tematica de budoar si atmosfera de visare fiind comune creatiilor celor doua miscari artistice.

O alta opera valoroasa, “Suflete slave (Crima si pedeapsa)”, este semnata de Nicolae Vermont (estimare 15.000 – 30.000 de euro) si provine din colectia L. P. din Bucuresti. Pictata in jurul anului 1900, lucrarea ilustreaza preocuparile de maturitate ale artistului pentru psihologia umana, dimensiunea narativa a operei facand trimitere la universul dostoievskian.

Cea de-a doua parte a licitatiei aduce in atentia colectionarilor 23 de lucrari de arta decorativa caracteristice pentru Belle Époque, perioada de dinainte de Primul Razboi Mondial, cand artele au traversat o perioada de schimbari profunde. Majoritatea loturilor sunt piese de argintarie, cristal si sticla cu decoratii vegetale si figurative fin realizate, dedicate servirii mesei.

Cel mai important lot de arta decorativa este o piesa de colectie, o fructiera din argint decorata cu simboluri ale muncilor agricole nationale, executata de Paul Telge, in 1906 (argint turnat, presat, cizelat, partial aurit, 1.075 gr, estimare 5.000 – 10.000 de euro). Realizata cu prilejul sarbatoririi a 40 de ani de domnie ai lui Carol I de cunoscutul bijutier al Casei de Habsburg, piesa este decorata cu alegoria agriculturii, simbolurile casei regale si efigia regelui.

Miercuri seara, casa Artmark organizeaza la Athénée Palace Hilton, de la ora 19.30, Licitatia de Art-Nouveau, Romantism & Biedermeier, Licitatia de Vinuri Rare si Licitatia “Militaria si Antichitati”.

Incepand de marti, Artmark organizeaza o sesiune de licitatii tematice de arta, mobilier, obiecte de colectie si vinuri, desfasurate in doua seri succesive, la Hotel Athénée Palace Hilton din Bucuresti. Prima zi din seria de evenimente, marti, de la ora 19.30, este rezervata Licitatiei “25 de Capodopere din Colectii Importante”, Licitatiei de Sculptura si Mobilier de Gradina si Licitatiei de Postmodernism & Contemporana.

In cadrul cocktail-ului ce deschide seara de licitatii va avea loc lansarea celei de-a doua editii a volumului de istoria artei romanesti “Pictori romani la Balcic”, semnat de Doina Pauleanu, expert in arta romaneasca moderna, in special capitolul reprezentat de Colonia de la Balcic.

Studiul reprezinta o contributie majora adusa la documentarea unui fenomen solitar in spatiul artistic romanesc, care a generat numeroase creatii de valoare. La eveniment vor participa jurnalistul Tudor Octavian si criticul de arta Pavel Susara.

Cele sase licitatii, desfasurate marti si miercuri, prezinta colectionarilor si iubitorilor de arta peste 400 de loturi diverse.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns