Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Spre un nou sistem de aliante

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marea greseala a electoratului din Romania este tendinta de a merge la gramada, intr-o singura directie. Cand la moda era Traian Basescu, toata lumea se lasa cucerita de farmecele lui. Cand si-a pierdut popularitatea, cu o placere sadica, incep sa-l paraseasca.

La fel se intampla cand un partid incepe sa cada. Se duce, se tot duce, pana nu mai ramane nimic din el. Acest fenomen se petrece dupa ce respectivul partid a fost marea speranta sau speranta de mai bine a tuturor. Dupa caderea ultimului guvern a lui Basescu, titlul pare sa se fi dus de rapa. Din reforma statului, atat de clamata, s-a ales praful. Nu s-au redus numarul de parlamentari, nu s-a desfiintat Senatul si nu s-au dezmembrat judetele. PDL a avut majoritatea, una supraponderala in 2009 si una confortabila din septembrie 2009 pana prin februarie 2012. Nu s-a folosit de ea. A lasat o gramada de lucruri neterminate. PDL nu a avut capacitatea organizatorica necesara unui mare partid. Nu a avut profesionisti in functiile-cheie. In ultima, instanta nu a avut nici viziune. S-a limitat la un populism ieftin, rostit cu gravitate de la cea mai inalta tribuna, pe care sta presedintele, repetat copilaros de subordonatii care nu intelegeau o iota din toate.

Acum, PDL pare sa se fi restrans la ceea ce a fost ininte de umflare, la traditionalul procent de 12-15%. Asa arata ultimele sondaje. Diferenta de pana la 30-35% a fost luata de un partid mai populist decat el. Este vorba despre PP-DD. O mai mica parte din electorat a trecut la USL.

Exclusiv din vina PDL, s-a ajuns azi la un dezechilibru periculos. USL a urcat peste 60%, in unele sondaje chiar la 67%, adica la peste doua treimi. Chiar daca va pierde pana la parlamentare cinci, zece procente, tot ramane o forta urisa, capabila sa zdrobeasca orice adversar din opozitie. Sau din societatea civila. In caz ca rezultatele acestea se vor pastra, speranta democratiei ramane spargerea USL, trecerea in opozitie a unuia dintre partidele componente. Dar pana acolo mai este un drum lung. Deocamdata, PSD si PNL demonstreaza ca stiu cum se pune mana pe putere. Centimetru cu centrimetru ocupa fiecare centru de putere. Elimina oamenii fostei puteri. Exact asa cum a facut si PDL cand a venit la putere. In curand, dupa investirea Guvernului Ponta, vom avea o guvernare in culorile USL, de la cel mai mic nivel pana la varful ocupat de vulturul singuratic de la Palatul Cotroceni. Doar Traian Basescu, singur, singurel va reprezenta o palida contrapondere. Dupa o vreme, in mod sigur presedintelui i se va alatura mass media independenta, atata cat mai exista. In mod natural, presa se posteaza de partea mai slaba a democratiei.

Fara indoiala in aceste zile se pun bazele unui nou sistem de aliante. UNPR si Minoritatile s-au asezat in tabara noii puteri. UDMR, din motive diverse, este inca intre tabere. Pe de o parte s-a rupt de PDL, pe de alta parte nu s-a alipit noii majoritati. USL trateaza problema UMF din Targu Mures in mod radical, vadit anti-UDMR. Conflictul este cu atat mai mare cu cat Justitia a suspendat sectia maghiara a Universitatii de Farmacie si Medicina. Este de asteptat ca in perioada urmatoare intre USL si UDMR sa se instaleze o tensiune care se va intinde pe toata perioada campaniei electorale. Abia dupa alegerile locale ne vom putea face o imagine mai clara asupra noului sistem de aliante pregatit sa preia puterea pentru patru ani, dupa alegerile parlamentare. Pana atunci totul este provizoriu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns