Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Populism, pragmatism, razbunare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Privind de departe, insistenta cu care premierul Victor Ponta cere returnarea banilor acordati de PDL primarilor pare un act de sinucidere politica. In prag de alegeri trebuie sa te porti frumos cu toata lumea apta de vot. Repartizezi fonduri guvernamentale, faci promisiuni, incerci sa nu superi pe nimeni. Victor Ponta intrerupe o traditie. In loc sa dea, vrea sa ia banii dati primarilor de fostul guvern.

Este adevarat ca in unele judete primariile care au primit bani apartin PDL. Tot atat de adevarat este ca si primari ai altor partide sunt in aceeasi situatie. Si acestia vor fi obligati sa restituie banii.

Este vorba aici de populism sau de pragmatism? Inca nu intelegem ce urmareste primul ministru. Este preocupat de recuperarea unor sume care sa fie utilizate mai cu folos? Vrea doar sa loveasca in primarii PDL?  Adversarii, adica fostii guvernanti, il acuza de acest lucru. In acelasi timp, se poate usor observa ca nu-i sar in ajutor prea multi ministri, nici cei de la PSD, nici cei din PNL. Il lasa sa se lupte singur.

De fapt, incet dar sigur, Victor Ponta se detaseaza de restul ministrilor. Devine vedeta incontestabila a noii puteri. Nu au trecut  decat cateva saptamani de la numirea sa si a urcat pe primul loc in sondaje. Inspira cea mai mare incredere. Se bucura de o popularitate de care nu a avut parte predecesorul sau, Mihai Razvan Ungureanu.

Urcat pe prima treapta a nevazutului podium al puterii simbolice, Victor Ponta isi masoara fortele cu Traian Basescu. Chiar si intentia de a lua banii primarilor PDL este tot o provocare adresata presedintelui. Omul presedintelui, Ungureanu, a dat, Victor Ponta a luat. Este un mesaj puternic, un demers politic menit sa  restabileasca o noua ierarhie. La fel ca in jungla, nici in politica nu pot fi doi masculi dominanti.

Inainte de infrangerea definitiva a lui Traian Basescu,  ambitiosul premier vrea sa-l umileasca. Atacul frontal la primarii PDL este doar un episod trecator. Vor urma alte si alte gesturi ostile. Desigur, multi sunt de acord ca presedintele nu merita tratat altfel decat i-a tratat el pe altii cand domina tot. Victor Ponta nu face decat sa plateasca polite. Dar nu se va transforma el insusi intr-un mic Basescu? Unde se afla limita polemicii in politica?

Crin Antonescu, cel putin pana in acest moment, nu a intrat in conflict cu premierul. El merge in aceeasi directie, atat in ceea ce priveste politicile guvernamentale, cat si pozitia agresiva fata de PDL si  presedintele Basescu. Nu doar cei doi lideri, ci ambele partide sunt decise sa nu-i ierte pe democrat liberali. Probabil ca USL ar castiga voturi in plus daca ar face uitata problema banilor impartiti de guvernul PDL. Ura fata de fosta putere este atat de mare incat liderilor USL nu le pasa de cateva voturi in plus sau in minus. In aceasta chestiune nu putem vorbi despre populism.

Prin urmare inseamna pragmatism politic?  Sau este vorba doar despre razbunare? Unde se va opri lupta oarba dintre cele doua tabere?  Daca PDL va pierde la scor alegerile locale, partidul lui Basescu va fi lasat sa respire mai usor. In schimb, daca va obtine un scor bun, de peste 15-20%, vom asista la lupte politice crancene.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Bilanțuri peste bilanțuri

Asculta acest articol Ultimele zile ale anului sunt dedicate bilanțurilor, mai ales politice. Sărbătorile se suprapun peste cifre, analize, sinteze,