Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La această oră nu ştim cât de relevantă este tevatura din jurul procesului lui Adrian Năstase. Adică, mai precis nu ştim dacă va influenţa cu ceva cursul politic şi rezultatele alegerilor locale şi legislative. Micile mişcări de culise comise de Victor Ponta şi Titus Corlăţean în favoarea lui Adrian Năstase, ne îndoim că ar avea un puternic impact asupra electoratului, când oamenii modeşti aşteptaţi în curâd la urne nu ştiu mai nimc iespre ISC şi Trofeul Calităţii. Şi apoi această poveste, a Trofeului Calităţii s-a învechit în aşa măsură, încât se aşteaptă în curând prescrierea.

Finalul va fi favorabil lui Adrian Năstase, şi acesta din urmă va răsufla uşurat după o perioadă grea, încrâncenată în care a trecut pragul tribunalelor. După graba cu care s-a acţionat aici, în această chestiune, a disculpării fostului prim-ministru, ne bate gândul că victoria parlamentară a moţiunii de cenzură a avut ca scop tocmai eliberarea lui Adrian Năstase de sub orice acuzaţie.

Acţiunea politică a lui Victor Ponta şi Titus Corlăţean pot fi pur şi simplu un act de fidelitate faţă de un mentor, dar, în acelaşi timp pot anunţa o nouă atitudine faţă de justiţie. Această atitudine există deja, e vizibilă, dar nu ştim cât de departe va reuşi guvernul să înainteze pe această linie noua. Mai este şi Europa, mai sunt şi alte centre de putere ca ambasada SUA şi chiar SUA, în genere atente şi mai întotdeauna îngrijorate de mersul justiţiei din România.

Pentru moment, noii guvernanţi au drept scop fortificarea propriei lor puteri şi câştigarea alegerilor. Valul pe care se află acum este atât de înalt, încât au foarte puţine motive de îngrijorare. Canalelele de televiziune favorabile USL asigură electoratul că totul e cum nu se poate mai bine. În campania electorală pentru alegerile locale, aliaţii din USL păşesc în forţă, nimeni din staful lor nu are nici cea mai mică bănuială că s-ar putea înregistra pierderi.

PDL acţionează timorat, asta am constatat de-a lungul şi de-a latul României. Chiar şi acolo unde există un primar PDL destoinic, soarta lui este echivocă. Oamenii au învăţat, din cele văzute anterior, că dacă primarul are culoarea puterii, se rostogolesc sume mai mari spre bugetul local.

Ca de atâtea alteori, dezamăgirea se cristalizează anevoios. Şi ea, dezamăgirea este un proces mai îndelungat şi sunt necesare multe acumulări ca în mentalul colectiv să se producă modificări radicale.

Deşi cele de mai sus sunt în parte adevărate, nu înseamnă câtuşi de puţin că soarta alegerilor locale este pecetluită. Cum omul sfinţeşte locul, cel ce oferă garanţia unui bun gospodar va câştiga. USL e pe val, aşa este, dar în acelaşi timp nu puţini sunt cei ce mai au rezerve din anii anteriori faţă de social-democraţia noastră sau faţă de liberalii aliaţi cu PSD.

În ceea ce priveşte candidaţii şi aici se aplică sintagma lansată moştenire posterităţii de Napoleon: în raniţa fiecurui ostaş se află un baston de mareşal!

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Două cupluri certărețe

Asculta acest articol După o serie de amânări, punând la grea încercare răbdarea celor care-l susțin pe Liviu Dragnea, Curtea