Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pariul pe partidele neparlamentare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Partidele neparlamentare sunt dezavantajate în special la alegerile locale. Vizibilitatea lor este redusă pe întreg parcursul mandatului de patru ani. Pe de o parte ele nu au posibilitatea să se exprime într-un cadru oficial, cum ar fi Parlamentul și consiliile locale, pe de altă parte politicienii sunt tentați să meargă spre partidele parlamentare. Partidele mai mici trăiesc prin forța unui lider, cum este cazul lui Vadim Tudor, Gigi Becali sau mai nou Dan Diaconescu.

În aceeași situație se află și PCM, devenit puțin mai vizibil datorită scandalului iscat de intenția de a-l reînhuma pe poetul Jozsef Nyiro. A fost modul lui Szasz Jeno președintele micului partid maghiar de a-și face campania electorală. Vom vedea dacă rezultatele vor fi pe măsura scandalului.

Există credința că dacă adopți o atitudine dură, radicală, cucerești publicul. Pentru asta trebuie să ai un talent ieșit din comun, eventual să ai și un handicap psihic pe care îl trasformi în avantaj. Mai direct spus, trebuie să ai un dram de nebunie sau chiar să fii nebun de-a dreptul. Pot fi găsite exemple în istorie, dar și în zilele noastre. Un model ar putea fi Marine Le Pen, președinta unui partid radical care a obținut rezultate mult peste așteptări la alegerile prezidențiale din Franța. Vadim Tudor a fost într-o situație similară la alegerile din 2000, dar partidul său s-a prăbușit stând două mandate consecutive în opoziție.

O primă concluzie ar fi că dacă vrei să te faci politician trebuie să te îndrepți spre un partid parlamentar. El îți poate oferi mai mult șanse de a face carieră publică.

Și totuși, multitudinea de partidulețe dau sare și piper vieții politice. Micile formațiuni politice țin în șah marile partide încremenite în proiecte pe care nu le realizează niciodată, sclerozate sau atinse de paranoia puterii. Să nu uităm că PDL a fost un partid relativ mic, pentru ca într-o perioadă scurtă să devină cel mai important partid din țară. PN|CD a fost un partid mare și a ajuns unul de 1%. A mai existat un partid numit PUNR, dispărut, la fel ca altele la fel de ambițioase.

Pe piață rămân cele bine organizate, disciplinate, birocratice. Abia în al doilea rând contează doctrina și apartenența la una dintre familiile politice europene. PDL și UDMR sunt membre ale Partidului Popular European. PNȚCD riscă să fie eliminat. PSD face parte din Internaționala Socialistă, acceptat după fuziunea cu PSDR. Ne aducem aminte cum se opunea PD-ul intrării PDSR-ului în organizația internațională a partidelor muncitorești. PNL, de asemenea, este acceptat de liberalii europeni.

Partidele românești integrate în structurile europene sau mondiale sunt cele care conduc România, prin rotație. Uneori se mai asociază și cu câte un partid intrat în parlament întâmplător pentru a forma o majoritate. Același lucru se petrece și în cazul consiliilor locale. În urma alegerilor din 10 iunie este foarte posibil ca în consilii să se regăsească o parte dintre partidele înscrise în cursă. Ele vor trebui să se lipească, în județul Satu Mare, fie de USL, fie de UDMR. După campanie disputele vor fi puse la o parte și vor începe negocierile.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Numele premierului

Asculta acest articol     Ca și în urmă cu o jumătate de an, un mister de nepătruns se așterne peste