Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Spania: Reforma sectorului bancar a eliminat 25.000 de locuri de muncă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Într-un moment în care situaţia financiară a băncilor spaniole crează îngrijorări pe pieţe, sindicatele trag un semnal de alarmă asupra faptului că în trei ani sectorul a eliminat 25.000 de locuri de muncă într-o ţară în care rata şomajului atinge un nivel record, transmite AFP.


Cifrele oficiale comunicate de Banca centrală a Spaniei arată că în 2011 în sectorul bancar spaniol lucrau 243.041 de persoane, faţă de 270.855 de salariaţi în 2008. De asemenea, numărul de agenţii bancare s-a redus de la 45.662 la 39.843 de unităţi.
‘Situaţia este gravă şi ceea ce ne preocupă cel mai mult este că procesul nu s-a terminat, noile operaţiuni de fuziune ameninţând alte câteva mii de locuri de muncă’, a declarat secretarul general al federaţiei sindicale UGT, José Miguel Villa.

Băncile spaniole trec de trei ani printr-un vast program de restructurare care s-a tradus prin numeroase preluări şi reducerea numărului caselor de economii, de la 45 la aproape o duzină.
‘A existat o supradimensionare odată cu bula imobiliară iar activitatea imobiliară nu va reveni la nivelul de altă dată’, a estimat secretarul general al federaţiei angajaţilor din serviciile financiare CCOO, José Maria Martinez Lopez.

Pe fondul unei frenezii a construcţiilor, Spania a construit începând din 2000 aproximativ 700.000 de locuinţe pe an, cât Franţa, Germania şi Anglia reunite, însă în 2008 bula speculativă s-a spart ca urmare a crizei financiare globale. În prezent sectorul bancar spaniol are de gestionat o problemă gravă a celor 184 miliarde de euro sub formă de credite cu probleme, imobile şi terenuri sechestrate.
‘Sistemul financiar spaniol suferă de un exces de capacităţi, care nu a fost corectat decât parţial. Vor mai trebui închise încă 8.000 de agenţii ceea ce înseamnă concedierea a aproximativ 35.000 de persoane’, au declarat economiştii BBVA Santiago Fernandez de Lis şi Jorge Sicilia.

Un alt raport al Institutului de studii bursiere (IEB) este şi mai pesimist. Potrivit IEB, sectorul bancar spaniol va trebui să închidă 10 agenţii zilnic în următorii trei ani şi să concedieze peste 41.000 de angajaţi.

Acestă perspectivă îngrijorează sindicatele, în condiţiile în care Spania are cea mai ridicată rată a şomajului din rândul ţărilor industrializate, 24,44%. AGERPRES

Juncker cere o solutionare rapida a crizei bancare din Spania

HotNews.ro

Liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a cerut o solutionare rapida a crizei bancare din Spania, informeaza AFP. Intre timp, desi autoritatile de la Madrid sunt presate sa ceara ajutorul partenerilor internationali, un reprezentant al Ministerului spaniol al Economie a declarat, sambata, pentru agentia de presa, ca nu s-a schimbat nimic in pozitia Spaniei. Madridul nu va solicita, deocamdata, ajutor financiar din partea Europei. Ministrii de Finante din Zona Euro discuta sambata, incepand cu ora 14:00 UT (17:00 ora Romaniei), despre situatia din Spania.

Intr-un interviu acordat vineri seara postului german de radio DeutschlandradioKultur, Jean-Claude Juncker a precizat ca “solutia (pentru criza din Spania – n.r.) trebuie sa fie gasita repede”.

Liderul Eurogrupului a insistat, totodata, ca situatia Spaniei nu este comparabila cu cea a Greciei, laudand eforturile facute de guvernul de la Madrid pentru redresarea finantelor publice.

Ministerul spaniol al Economie a declarat insa sambata ca autoritatile nu vor solicita, deocamdata, ajutorul Europei. “Nu exista nicio schimbare”, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului. Intrebat daca acest lucru inseamna ca tara nu cere inca fonduri de salvare, reprezentantul ministerial a declarat: “inseamna ca mentinem aceeasi pozitie ca ieri”, cand guvernul spaniol spunea ca asteapta raportul FMI si un audit al bancilor inainte de a lua o decizie.

Surse de la Bruxelles au declarat pentru AFP ca ministrii de Finante din Zona Euro vor avea o videoconferinta, sambata la ora 14:00 UT (17:00 ora Romaniei), pentru a discuta despre situatia din Spania.

Intr-un interviu acordat cotidianului regional Ruhr Nachrichten si publicat sambata, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a reiterat ca decizia de a cere ajutor de la partenerii europeni ii revine Spaniei. “Spania trebuie sa decida ce este bine sa faca”, a declarat Wolfgang Schauble.

Reuters anunta, vineri, citand doi oficiali ai Uniunii Europene si un oficial german, ca este de asteptat ca Spania sa solicite ajutor financiar pe parcursul weekendului pentru a sprijini bancile aflate in dificultate.

“Este intotdeauna clar ca tarile care vor sa beneficieze de solidaritate solicita chiar ele (ajutor – n.r.). Avem tot ceea ce ne trebuie pentru o evolutie stabila a Zonei Euro”, a declarat, vineri, cancelarul german Angela Merkel referindu-se la Fondul europeran de salvare (FESF).

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a facut si ea apel la cooperare intr-un interviu acordat cotidianului german Suddeutsche Zeitung si publicat duminica trecuta. Lagarde a aratat ca este necesara o cooperare mai stransa intre tarile europene pentru a putea fi rezolvata criza din Zona Euro.

Seful FMI a predat pentru o garantie comuna a datoriilor tarilor din uniunea monetara care ar da “un semnal clar pietelor: Europa este un proiect comun si membrii ei doresc sa mearga inainte impreuna”.

“Ceea ce submineaza, la ora actuala, eforturile pentru pastrarea euro sunt incertitudinile si indoielile cu privire la viziunea pe termen lung a politicienilor si cu privire la durabilitatea Zonei Euro”, a declarat Christine Lagarde.

Potrivit unui raport al FMI, dat publicitatii vineri, bancile spaniole au nevoie de cel putin 40 de miliarde de euro pentru recapitalizare ca sa faca fata unei noi deteriorari a economiei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns