Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Noua configurație a puterii locale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Niciodată dorința candidaților de a manipula alegătorii nu a fost mai aprigă decât în campania care s-a încheiat. Echipele fiecărui partid s-au întrecut în a scoate pe piață informații false, de la acuzații închipuite la sondaje contrafăcute. Dezinformările au curs într-o veselie.

Dacă în decursul anului mijloacele de informare în masă ar fi precum au fost partidele politice în ultimele 30 de zile, lumea s-ar întoarce pe dos. Politicienii au învățat tot felul de șmecherii, au recurs la tehnici de manipulare subtile pe care le-au aplicat grosolan. Hârtia a suportat mai mult decât altădată povara minciunilor. Dar odată încheiată campania electorală, se reintră în cursul firesc al vieții. Noii câștigători după ce se vor odihni puțin și vor gusta din plin victoria, vor începe să lucreze.

Ar fi cazul în primul rând să ne întrebăm de ce au muncit și au cheltuit atât de mult candidații acestor alegeri? De ce au ținut atât de mult să câștige funcțiile de primari, consilieri, președinți de consilii? Ne imaginăm că numai pentru a se pune în slujba poporului. Alții ar spune că au sacrificat atât de mult pentru a câștiga și mai mult. În sfârșit, alegerile s-au încheiat și avem o nouă configurație a puterii locale.

USL, potrivit primelor date, este marele câștigător. A câștigat Bucureștiul și câteva mari orașe. Are cei mai mulți președinți de consilii județene. Numărul consilierilor județeni și locali sunt, de asemenea, foarte mulți, împărțiți în mod aproape egal între PSD și PNL. Următorul mare câștigător în Transilvania, este UDMR. A recâștigat cam tot ce avea înainte, cu toate că a avut de înfruntat cel puțin alte două partide maghiare.

Marii perdanți sunt PDL și în parte PP-DD. Primul pentru că nu a reușit să-și conserve reprezentanții în cele mai multe județe. Partidul Poporului poate fi considerat perdant raportat la nivelul mare din sondaje. Fără structuri teritoriale, cu candidați luați la întâmplare, acest partid nu a confirmat încrederea de care părea că se bucură în rândul unei anumite categorii de cetățeni.

Partidele neparlamentare nu au oferit mari surprize. Ele se trezesc la viață în perioadele electorale, pentru a reintra în adormire între două alegeri. De fapt aceste partide sunt utilizate de personaje dubioase care fie au de plătit polițe altor candidați, fie se joacă pur și simplu de-a politica.

Rezultatele de ieri sunt o rampă de lansare pentru alegerile parlamentare din toamnă. Bătălia începe chiar de azi, dacă nu cumva a început ieri. Câteva semnale. Președintele Băsescu a ieșit la cumpărături. Bineînțeles cu presa după el. Gestul său este interpretat ca o implicare în alegeri. Au ieșit la o terasă și liderii USL, Crin Antonescu, Victor Ponta și Daniel Constantin. Aceste gesturi aparent nevinovate sunt de fapt mici șmecherii. Ele nu schimbă opțiunile alegătorilor în ultimele ore din ziua alegerilor.

USL este marele câștigător. Fără îndoială va încerca să-și conserve rezultatele. Dar important este ce va face PDL. Cu scorul obținut partidul lui Băsescu se restrânge la dimensiunea pe care a avut-o pe vremea când se numea PD. Practic nu mai avem opoziție. Asta își va fi dorit electoratul? Nici vorbă. Democrația are nevoie de echilibru, de forțe sensibil egale care să se controleze reciproc, în beneficiul cetățeanului.

Sunt însă și câteva județe în care nu s-a schimbat mare lucru. Printre ele se află și Satu Mare. Aici puterea locală are aproape aceeași configurație.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns