Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Iosif Ţiproc a fost comemorat la hramul bisericii greco-catolice din Dumbrava Mică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
După Sfânta Liturghie, credincioşii au ridicat un paos pentru scriitorul Iosif Ţiproc
După Sfânta Liturghie, credincioşii au ridicat un paos pentru scriitorul Iosif Ţiproc

Duminică, 24 iunie, creştinii de toate cultele au sărbătorit Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. La biserica greco-catolică din Dumbrava Mică, pe lângă celebrarea hramului, a fost comemorat fostul nostru coleg, ziaristul şi scriitorul Iosif Ţiproc.

În această zi minunată, când soarele şi-a făcut simţită prezenţa printr-o intensă strălucire, au fost alături de familia lui Iosif Ţiproc peste 250 de credincioşi, care după Sfânta Liturghie au ţintut Parastasul şi au ridicat paos în memoria celui care a făcut ca în bisericuţa din Dumbrava Mică să se poată sluji în condiţii decente. Au venit oameni din localităţile din împrejurimi dar şi din municipiul Satu Mare.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către preotul paroh, Radu Hutton, preotul Dan Armand din Hodişa, şi preotul Alexandru Dragoş. ”Astăzi ne amintim cu drag de Iosif Ţiproc, unul dintre cei mai importanţi oameni, care a plecat şi nu este cu noi fizic astăzi, dar cu siguranţă este în ceruri şi se uită la noi, se bucură de sărbătoarea noastră. Iosif Ţiproc a fost motorul acestei parohii, a pornit de la un drum greu, de când biserica era într-o stare deja agravată, iar el a muncit mult, a luptat mult pentru ca noi astăzi să fim liberi, să venim şi să ne rugăm aici în condiţii bune. Nu o să uităm niciodată de el, întodeauna va fi în inimile noastre aici în biserică, ne vom ruga pentru el” a declarat preotul Radu Hutton.

După paos, preotul Alexandru Dragoş le-a vorbit credincioşilor despre hramul bisericii ”Sfânta Treime”, care a fost prăznuit chiar dacă nu a coincis cu sărbătoarea din 24 iunie. Imediat după acesta, o tânără fetiţă de 8 ani, Melania Struţ, i-a încântat pe cei prezenţi cu două melodii codreneşti, la sfârşit primind ropote de aplauze.

Credincioşii care au venit la biserică au fost poftiţi să servească din agapa creştinească compusă din delicioase sarmale, cozonaci, gogoşi şi răcoritoare. Nu au lipsit de la această manifestare fostul primar din Livada, Ioan Sebeşi şi actualul primar din Livada, Arthur Pirics. Felician Pop, directorul Centrului de Creaţie, scriitorii Aurel Pop şi Robert Laszlo au aşezat o coroană din partea Asociaţiei Scriitorilor de Nord-Vest în memoria lui Iosif Ţiproc, lângă placa memorială aflată la intrarea în biserică.

Curtea bisericii din Dumbrava Mică a fost neîncăpătoare timp de o oră, ea fiind umplută de sătenii care au servit, au povestit şi şi-au amintit cu drag de jurnalistul Iosif Ţiproc, cel care a revitalizat această biserică. Nici noi, foştii colegi de la “Informaţia Zilei” nu-l vom uita niciodată.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns