Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Bogdan Aurescu: Organizarea Convenţiei Ramsar în Bucureşti, rezultat al eforturilor României în domeniul diplomaţiei de mediu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Organizarea Convenţiei Ramsar în Bucureşti reprezintă rezultatul eforturilor României în domeniul diplomaţiei de mediu şi semnul relevanţei în creştere a acestei părţi în Convenţia Ramsar, a declarat, vineri după-amiază, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

 

“Organizarea Convenţiei Ramsar în România a fost unul dintre principalele aspecte ridicate de România la întâlnirile precedente ale acestei conferinţe şi abia în 2008, la cea de-a 10-a întâlnire, delegaţiile, în mod unanim, au acceptat invitaţia României de a găzdui următoarea convenţie a părţilor la Bucureşti. Decizia luată a fost rezultatul eforturilor României în domeniul diplomaţiei de mediu şi semnul relevanţei în creştere a acestei părţi în convenţia Ramsar”, a subliniat Aurescu, la deschiderea acestui eveniment.

Acesta a explicat că s-a dorit identificarea unei teme care să pună accent pe rolul zonelor umede în dezvoltarea regiunilor şi chiar ţărilor în care se află. El a subliniat că zonele umede nu împiedică dezvoltarea economică pentru că dezvoltarea lor durabilă a permis atât dezvoltarea comunităţilor locale care trăiesc în aceste zone, cât şi protecţia apei, a speciilor sălbatice şi solului.

‘Cred că această temă (“Zone umede, turism şi recreere” – n.r.) este foarte bine aleasă. Reconcilierea protecţiei mediului şi a dezvoltării a fost întotdeauna o sarcină dificilă’, a precizat secretarul de stat în MAE.

Potrivit acestuia, Convenţia Ramsar este ea însăşi un instrument juridic internaţional important, iar protecţia zonelor umede a devenit o mare preocupare în sectorul mediului. “Aceste zone au fost privite ca zone agricole importante. În anii ’60, mari zone de pe Dunăre au fost asanate pentru a creşte producţia agricolă, dar, după 30 de ani, descoperim că, deşi creşterea producţiei agricole s-a produs, s-au pierdut păsări din specii sălbatice şi biodiversitate şi a fost un consum de bani al acestor măsuri. De aceea, Memorandumul de înţelegere pentru a crea din România un coridor verde a reunit patru state pentru protecţia Deltei şi a cursului Dunării. Asigurarea protecţiei mediului în zona Dunării este prioritate zero pentru România”, a subliniat Aurescu.

El a adăugat că gradul de protecţie a zonelor umede este un indiciu al angajării ţărilor în protecţia mediului. ”Sper că această conferinţă va fi un reper în protecţia şi dezvoltarea durabilă a zonelor umede. Geografic, protecţia prin instrumente juridice internaţionale este esenţială şi o conferinţă ca aceasta este un astfel de instrument prin deciziile pe care le veţi adopta veţi asigura protecţia mediului a reţelei siturilor Ramsar, toate cu efect benefic asupra mediului”, a mai spus reprezentantul MAE.

Cea de-a 11-a reuniune a Conferinţei Părţilor Contractante la Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională (COP11 Ramsar) are loc la Bucureşti, în perioada 6 – 13 iulie 2012.

Tema stabilită pentru COP 11 Ramsar este “Zone umede, turism şi recreere” (Wetlands, Tourims and Recreation) şi are menirea de a atrage atenţia asupra rolului pe care îl poate avea turismul responsabil în conservarea zonelor umede de importanţă internaţională, iar deviza sub care se va desfăşura conferinţa este “Zonele umede: cămin şi destinaţie” (Wetlands, Home and Destination).

Deschiderea oficială a Conferinţei a avut loc vineri, în prezenţa secretarului de stat din Ministerul Mediului şi Pădurilor Corneliu Mugur Cozmanciuc, a secretarului de stat din Ministerul de Externe Bogdan Aurescu şi a secretarului general al Ramsar, Anada Tiega.

Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, a fost semnată la Ramsar, în Iran, în anul 1971.AGERPRES

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns