Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Reîntoarcerea la economie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Scopul final al tuturor acțiunilor politice rămâne același dintotdeauna: crearea bunăstării generale. Este bună politica fiecărui partid de stânga sau de dreapta în măsura în care deciziile luate conduc la o viață mai bună. În rest nu sunt decât povești, demagogie, populism. La modul general fostele guverne PDL pot afirma că au luat măsuri care au condus la stabilitate macro-economică.

Austeritatea, înțeleasă ca diminuare a salariilor și pensiilor, a făcut din PDL un partid profund nepopular. Nu se cunosc foarte bine măsurile luate pentru stimularea mediului economic.

Măsura anunțată ieri de Guvernul Ponta privitoare la plata TVA la încasare ar putea avea un impact la fel de mare ca adoptarea taxei unice introdusă de Guvernul Tăriceanu. Practic de atunci nicio măsură luată de guvernele ulterioare nu s-a bucurat de o popularitate atât de mare.

Competițiile electorale din acest an, poate și o politică economică mai relaxată, au obligat Guvernul Ponta să forțeze anunțarea unor măsuri mai radicale. Mediul de afaceri ostil nu numai că a îndepărtat investitorii mari, dar au descurajat și firmele românești, mici și mijlocii. Partidele de dreapta stimulează economia. PDL nu se poate lăuda cu astfel de măsuri. Prin comparație, noul guvern pare să ia distanță față de vechiul guvern. Dar să nu ne grăbim. De la simplul enunț la punerea în practică este o cale lungă.

În primul rând trebuie trecut testul FMI. Dintre cele trei măsuri anunțate, plata TVA la încasare, scutirile la plata asigurărilor pentru angajarea tinerilor și șomerilor, scutirea de penalități pentru firmele care-și plătesc restanțele, nu știm dacă vor fi pe placul delegației FMI.  Guvernul Boc a fost acuzat că se lăsa îngenunchiat de FMI, că nu avea nicio obiecție comportându-se ca un subordonat umil. Va fi Guvernul Ponta mai hotărât?

Opoziția se grăbește să afirme că FMI nu va fi de acord și acuză puterea că anunță măsuri populiste pe care nu are de gând să le ia. Întrebarea este de unde vor fi luați banii pentru suplinirea veniturilor la bugetul de stat. Pot fi făcute economii tăindu-se salariile foarte mari și limitând profiturile “băieților deștepți”. Eliminându-se clientela politică a fostului guvern se pot face anumite economii. Dar ce te faci cu clientela actualului guvern care abia așteaptă să fie recompensată pentru servicii mai mult sau mai puțin închipuite? Firmele clientelare încă nu-și fac simțită prezența, dar nimeni nu poate spune că ele nu există și nu lucrează deja pe dedesupt.

Presat de instituțiile europene, aflat în vizorul ziarelor occidentale, un scandal pe această temă ar compromite iremediabil Guvernul Ponta.
Consecințele politice ale măsurilor anunțate vor fi întoarse pe toate fețele și la Bruxelles. Cineva spunea că în această perioadă împotriva crizei la nivelul UE nu se luptă decât cu declarații, fiecare țară rezervându-și dreptul de a lua măsurile interne pe care le consideră benefice. Cam așa stau lucrurile. Ce a făcut concret Germania pentru România în această perioadă? Cel mult o piață de desfacere pentru propriile produse.

Prin urmare ne putem considera singuri în fața crizei. Mai mult de atât, instituțiile de la Bruxelles fac tot ce pot pentru a complica mecanismele de accesare a fondurilor europene. România își poate propune să aibă o atitudine mai hotărâtă în fața birocrației și procedurilor rigide a instituțiilor internaționale. Modul în care va negocia cu delegația FMI va face deosebirea dintre premierul Ponta și fostul premier Boc. Negocierile din august vor avea un subiect fierbinte legat de măsurile anunțate în 16 iulie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)