Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Amenzi pentru neacordarea zilelor libere legale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    În şirul zilelor libere de peste an stabilite prin lege pentru români se numără şi cea de 15 august “Sfânta Marie Mare”. Ziarul Puterea.ro face câteva precizări privind prevederile legislative pentru angajator (patroni) şi unele beneficii ale angajaţilor.

Publicaţia menţionată mai sus titrează: “..dacă sunt nevoiţi să fie prezenţi la serviciu în ziua de 15 august, salariaţii care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza “caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii” au dreptul, conform legislaţiei muncii, să îşi ia o zi liberă în următoarele 30 de zile. Practic, până pe 14 septembrie cei care au lucrat în 15 august pot solicita angajatorului o zi liberă.

Compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile se acordă şi angajaţilor din unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică ce trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală.

Codul muncii mai prevede că pentru celelalte cazuri în care nu se acordă zile libere în sărbătorile legale “din motive justificate”, salariaţii trebuie să beneficieze de un “spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.

Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislaţia muncii pot fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns