Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O neobișnuită expresie, “Criza Statului”, a rostit ministrul de Finanțe. Adjunctul guvernatorului BNR, Florin Georgescu este un personaj discret, care nu pare să-l intereseze ce se întâmplă în jurul său. Doar din când în când trage câte un avertisment. Nu-i place deloc ce se petrece pe scena politică. Are toate datele în mână și constată cum se deteriorează situația economică. La un moment dat ne vom trezi pe fundul prăpastiei. Acel moment nu este departe pentru că un stat în criză nu are capacitatea de a conduce o țară.

Ne întrebăm cui i se adresează ministrul de Finanțe? Are posibilitatea să vorbească în fiecare zi cu primul ministru. Bănuim că are și pârghiile necesare pentru a-l determina să ia o măsură sau alta. Dat fiind faptul că la noi puterea executivă este împărțită în două, una la guvern, alta la președinție, rezultă că vinovate de criza statului sunt cele două instituții. Considerându-l pe Băsescu principalul vinovat, pe timpul suspendării, în cele 50 de zile cât a stat Crin Antonescu la Cotroceni s-ar fi putut ameliora situația. Dar Antonescu și Ponta nu păreau a fi preocupați de probleme economice. Activitatea politică a fost atât de intensă încât cei doi au uitat că au de vindecat un stat aflat în pragul disoluției. Dar ce a fost, a fost.

Începând de marți, președintele Băsescu și-a reluat atribuțiile. A avut o agendă încărcată. Au prevalat întâlnirile cu impact extern, dar în același timp a scos securea războiului. A atacat majoritatea parlamentară, considerând că nu este rezultată din alegeri. Printre altele, a omis faptul că UNPR a fost creația sa. Cert este că Traian Băsescu nu este dispus să se schimbe. Înțelege foarte bine că se intră în campania pentru alegerile parlamentare și transmite mesaje cu încărcătură electorală.

Putem deduce încă din prima zi a întoarcerii președintelui la Cotroceni că nu se va schimba nimic. Nu vor înceta atacurile reciproce, nu se va înbunătăți climatul politic. Statul va resimți din plin criza instituțiilor. Coabitarea a murit înainte de a se naște.

Lucrurile trebuie luate așa cum sunt. Ministerul Finanțelor va continua să caute bani și în gaură de șarpe, în vreme ce partidele politice se vor bate pe întregul cuprins al țării. Următoarele trei luni, până la alegerile din 9 decembrie, vor fi cumplite.

Nu le poți cere partidelor să lase deoparte disputele și să coopereze când intră în campanie electorală. Miza este uriașă atâta vreme cât Traian Băsescu a declarat de atâtea ori că nu va desemna un premier de la USL dacă obține sub 50% plus unu. Pe de altă parte, USL vrea o majoritate absolută, cu mult peste 50% pentru a nu-i da posibilitatea președintelui Băsescu să recurgă din nou la soluții imorale. Expert în racolări de parlamentari, el a forțat formarea unei majorități nerezultate din alegeri și în 2005 și în 2009. Ia parlamentari dintr-un partid și îi lipește de alt partid. Și tot el acuză parlamentarii de corupție și neseriozitate. Izvorul răului, în ultimele decenii, a fost în inima Cotroceniului. Criza statului izvorăște tot de la Cotroceni. Există soluții, altele decât alegeri prezidențiale anticipate? Poate schimbarea guvernului. În cele trei luni până la parlamentare, Traian Băsescu va face orice pentru a-l demite pe Victor Ponta. Deci, criza va continua.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)