Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Scumpirea uleiului este continuă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

   Prin majoritatea cercurilor agricole se vorbeşte despre iminenta scumpire a uleiului. Motivaţia unui asemenea demers este suţinută de producţiile mici obţinute ca urmare a secetei prelungite. Scumpirile vor continua.

Publicaţia Recolta.eu, citând alte ziare, subliniază faptul că: “Fermierii au pierdut anul acesta peste 45% din producţia de floarea soarelui, datorită secetei prelungite. Calitativ, seminţele recoltate au şi ele un procent redus de ulei. Acest lucru a dus la scumpirea uleiului… producătorii de ulei au ridicat preţul atât de mult tocmai pentru a determina o vânzare mai mică a acestui produs pe moment, pentru a-l scumpi ulterior şi mai mult…

procesatorii din industria uleiului ar ţine piaţa pe loc, sperând la scumpiri şi mai mari în toamnă…Scumpirile dictate de producători au venit mult prea devreme, cred „jucătorii“ din piaţă.

„Din punctul meu de vedere, este o criză falsă pe piaţa uleiului. O joacă de-a şoarecele şi pisica. Practic, nu există ulei pe piaţă din cauză că producătorii nu cumpără floarea-soarelui”… susţine secretarul de stat Daniel Botănoiu”. Acesta mai spunea că există suficientă floarea soarelui pentru a acoperi necesarul de materie primă pentru procesatori…

În exploataţiile mari care au aplicat tehnologii, randamentul este de peste două tone la hectar, în schimb, în exploataţiile mici s-au obţinut până în prezent între 700 şi 1.500 de kilograme la hectar”, declara Daniel Botănoiu.

Retailerii susţin că preţul de aprovizionare în prezent, la anumite sortimente de ulei, este de 6,5-6,75 lei pe litru, fără TVA. Cu tot cu TVA, retailerii ajung să se aprovizioneze la preţuri de 8,06-8,37 lei pe litrul de ulei.

„Dacă un comerciant pune un adaos de 10-20%, atunci preţul uleiului poate ajunge la nouă-zece lei litrul. Or, cu zece lei poţi la fel de bine să cumperi ulei de măsline“, spun surse din piaţă…”

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns