Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    PDL a depus o moţiune simplă pe tema educaţiei. Titlul acesteia este sugestiv pentru dorinţa democrat-liberalilor de a evolua în plenul Parlamentului, în spirit polemic, la dezbaterea acestei moţiuni. Titlul are în mare măsură o notă pamfletară.
    Acesta suna astfel: “Brambureala din educaţie duce la plagiat şi eşec şcolar”.
    Brambureala este o aluzie deloc fină la porecla ministrului Ecaterina Andronescu, numită de cei din jurul ei Bramburica.

Din câte înţelegem şi din câte ştim noi, patronimicul respectiv a fost generat de deciziile ei controversate la Politehnica din Bucureşti unde a fost multă vreme rector şi, din câte aflăm mai nou, şi din felul stângaci în care-şi conduce automobilul lovind maşinile din jur.

În acelaşi titlu apare şi cuvântul “plagiat”. În dorinţa lor de a polemiza cu noua putere, autorii moţiunii şi ai textului nu s-au putut abţine de a nu introduce acest cuvânt cu aluzii la lucrarea de doctorat a premierului. E neîndoielnic că este aşa, dar aici se mai adaugă şi faptul că noile iniţiative ale ministrului au darul de a încuraja plagiatul.

În câteva rânduri, noul ministru al Învăţământului, Ecaterina Andronescu s-a manifestat împotriva criteriilor “aberante” de numire a profesorilor din învăţământul universitar, aici intrând la socoteală şi criteriile  după care aceştia pot deveni conducători de doctorate.

Legea lui Funeriu prevede că cei ce candidează la aceste funcţii trebuie să treacă pragul unor teste de abilitare, asemănătoare cu cele din străinătate. În punctul acesta, opoziţia probabil consideră că ministrul Andronescu este înclinată să restrângă exigenţele şi în privinţa doctoratelor. Ştim că Ecaterina Andronescu şi antecesorul ei au desfiinţat comisii academice ce verificau lucrarea de doctorat a primului-ministru şi are nevoie de o legislaţie mai relaxată în privinţa evaluării doctoratelor.

De asemenea ştim că aceste criterii politice sunt la mare preţ şi astăzi. Nu este o bănuială oarecare dacă avem în vedere reaşezarea grabnică a conducerilor de inspectorate şcolare judeţene pe aceste criterii.

În sfârşit, până aici nimic nou sub soare, ne aducem aminte de măsurile PDL, pe când se afla la guvernare de a politiza toate funcţiile din învăţământ, vremuri când ignoranţa a avut puteri maxime. Nu ne-ar mira dacă la moţiunea planificată, în momentul când va discuta politizarea în învăţământ, ca PDL să fie lovit de alzheimer devastator şi să uite cu desăvârşire modul în care, cu îndărătnicie, a numit în funcţiile importante din sistemul de învăţământ persoane fără har, dotate doar cu un carnet de partid.

Şi este de-a dreptul patologic modul în care Ecaterina Andronescu poartă sâmbete învăţământului profesional. Este de-a dreptul iraţională decizia ei din anii trecuţi de a desfiinţa şcolile profesionale şi de ale transforma în licee industriale. Efectele au fost vizibile la ultimele examene de bacalaureat când absolvenţii acestora au avut participarea zero sau media zero, reducând substanţial procentele bacului pe judeţe sau ţară.

Legea lui Funeriu a promovat din nou, după foarte mulţi ani, şcolile profesionale. Cu foarte puţin timp în urmă, ministrul Andronescu a declarat că: “În următoarele două luni, principalul meu obiectiv este să regândesc şcoala profesională. Trebuie să mergem pe restructurarea acestor şcoli. Nu îmi este foarte clar care este cea mai potrivită formulă”. Ce va ieşi de aici, din această restructurare vom vedea, dar putem face o apreciere de pe acum şi anume că  noutatea privind şcolile profesionale va fi în mod cert din nou una bramburită.
De asemenea a fost bramburită şi “clasa zero”, o insulă plutitoare între şcoli şi grădiniţe.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

PNL, din şoc în şoc

Asculta acest articol     PNL reuşeşte cu greu să se adune pentru bătălia ce urmează. Unul dintre oamenii cei mai

Sigla Informatia Zilei

Radicalizarea liderului PSD

Asculta acest articol Încă din timpul campaniei electorale devenea clar că Liviu Dragnea duce PSD spre un gen de guvernare