Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Criza inca se simte puternic in turism. Sunt si parti bune

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Romania turistica
Romania turistica

Patru ani de criza au schimbat turismul romanesc din multe puncte de vedere. Bugetele au scazut, atat la persoanele fizice, cat si la corporatii, destinatiile exotice se cauta mai rar, iar in top sunt unitatile de cazare de 3-4 stele.

Pe de alta parte, operatorii din turism simt o distributie mai buna a plecarile, romanii alegand si perioadele din afara sezonului de varf si nu de putine ori dau destinatiile straine pe locuri din Romania. Carmen Pavel, sefa agentiei de turism J`Info Tours, vorbeste intr-un interviu acordat Wall-Street.ro despre turismul romanesc, afaceri si educatie in turism.

 

“Anul 2012 a fost un an destul de bun, similar cu cel anterior. Dupa patru ani, criza inca se simte in Romania si in turismul romanesc”, a declarat Carmen Pavel.

Potrivit acesteia, in 2012, in medie, bugetul unei de vacanta a unei familii cu trei membri s-a ridicat la 700-800 euro in cazul celor care au ales o vacanta in strainate si ceva mai putin la cei care au ramas in Romania.

“Romanii au crescut ca numar de turisti in tara lor. Acestia au realizat ca pentru a pleca in strainatate costurile ajung sa fie mai mari decat la noi in tara, in primul rand din cauza costurilor cu transportul. E drept ca exista si varianta de a pleca in vacante cu costuri mai mici, insa in aceste cazuri conditiile sunt foarte slabe. Asa ca, decat sa plateasca doua stele la bulgari, prefera sa ramana in tara”, spune Pavel.

Avand mai putini bani pentru calatorii, romanii au inceput in ultima vreme sa se orienteze catre perioadele din afara sezoanelor de varf, cand preturile sunt mai mici la majoritatea serviciilor din turism.

“Strainii vin, putini, dar vin”
Agentia de turism J`Info Tours a adus anul acesta in jur de 1.200 de turisti straini in Romania, cifra deloc imbucuratoare pentru Carmen Pavel.

Cei care vin totusi in Romania aleg pe langa litoral si Valea Prahovei satele din Maramures si Bucovin si merg la pensiuni la care platesc intre 400 si 800 de lei pentru sapte nopti de cazare cu demipensiune.

Educatia, importanta in turism
J`Info Tours, care detine J`Info Training, firma cu activitate in dezvoltarea profesionala, vrea sa deschida la inceputul anului viitor un centru de evaluare a competentelor.

“Sunt multi angajati in turism care nu si-au facut pregatire de specialitate, ci s-au format la locul de munca, insa au si ei nevoie de o atestare a cunostintelor. In centru ii vom testa oficial, impreuna cu o comisie specializata. Dezvoltarea persoanala trebuie sa fie prioritate in perioada aceasta de criza. Te descurci in orice situatie daca esti bine pregatit. Daca mergi pe jumatati de masura, nu o sa ai nici castig. Investitia numarul unu trebuie sa fie in tine. Trebuie sa fii in stare sa faci orice fel de munca, orice este ok daca faci pe rezervele tale”, a afirmat Carmen Pavel.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns