Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cum va îmbătrâni Traian Băsescu?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru fiecare politician care nu se retrage la timp, în plină glorie, vine vremea peste el și, oricât s-ar strădui, nu mai face față provocărilor. Ion Iliescu a încercat să îmbătrânească frumos, în ciuda unei tinereți comuniste și a unei maturități mai mult decât controversate. A fost cel mai urât dintre politicieni imediat după Revoluție. A dus țara într-o direcție greșită.

S-a cumințit în mandatul 2000-2004, dar nu s-a cumințit cu totul și a trebuit să apară un Mircea Geoană pentru a-l scoate pe linie moartă. Lui i se datorează ascensiunea PDSR-ului. El este cel ce a salavat ce mai putea fi salvat din comunism. Și nu întotdeauna partea bună, ci aia mai rea, mai ocultă, naționalismul de prost gust și securismul financiar-politic. Acum pare un bătrân înțelept, dar nu știm cum s-ar comporta dacă ar avea o putere reală, nu una simbolică, onorifică.

Cum va îmbătrâni Traian Băsescu? Va urma modelul Emil Constantinescu, retrăgându-se cu demnitate sau va merge pe calea bătută de Ion Iliescu? Președintele însuși s-a proiectat în două ipostaze. Într-una s-a văzut șef de școală politică, iar în alta un pensionar liniștit care se plimbă cu iahtul pe mare. Prima variantă pare compromisă din moment ce nu mai are un partid mare în spate. La șefia PDL a ajuns un adversar al său. “Nu poți da partidul pe mâna unui caporal”, spunea el în 2011. Iată că respectivul caporal, Vasile Blaga, conduce partidul de suflet al președintelui. A încercat să moșească un alt partid, cu Mihai Răzvan Ungureanu. Nu a mers. Concluzia ar fi că a rămas fără partid. În realitate mai speră că va reaprinde flacăra violetă, de data aceasta sub forma unei inimi, de un simbolism ieftin, dacă nu cumva chiar ridicol.

Intruziunea lui Traian Băsescu în lupta electorală, declarând cu insistență că nu-l interesează politica partidelor, s-ar putea să-l ducă la cea de-a treia suspendare. Jonglând cu desemnarea premierului, insinuând că Victor Ponta nu are nicio șansă, președintele intră pe terenul minat al manipulării. El știe că oamenii nu-i votează pe cei care au șanse minime de a ajunge la guvernare. De aceea mai lasă să se înțeleagă că PDL are șansa de a reveni la guvernare. Traian Băsescu a inventat iarăși dușmani, știind foarte bine că fără ei nu poți mobiliza o armată. Într-un cuvânt, a intrat în campania electorală cu tot arsenalul. Deci are de gând să aștepte bătrânețea în postura de luptător, cu armura pusă, cu borcanele cu lături la îndemână, gata să le arunce adversarilor în față.

Cum reacționează ARD? Vasile Blaga pare să nu se prindă că președintele încearcă să le dea o mână de ajutor. Intervențiile prezidențiale în rândul PDL au un ecou slab. Canidații ARD nu mai invocă numele lui Băsescu. Ba chiar fug ca dracul de tămâie. Se leapădă de el nepronunțându-i numele, ocolind discuțiile despre el. Pupilele lui au plecat departe de București. Elena Udrea, Roberta Anastase sunt ele însele expuse oprobriului public. Deși ar dori să se adune din nou ca o mare familie, PDL-iștii sunt împrăștiați, neuniți. Punând față în față echipele PDL din 2008 și 2012 avea o imagine a schimbării radicale din interiorul organizațiilor județene. Cei de azi pur și simplu i-au ras pe cei de ieri. Motivul? Corupție, ineficiență, trădare a intereselor partidului.

Cum să îmbătrânească frumos Traian Băsescu înconjurat de oameni cu care nu mai are nimic în comun? O nouă suspendare i-ar salva onoarea. Poate că și-o dorește, poate că forțează nota, dar în același timp încă are o poftă de putere prea mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

O scenă politică haotică

Asculta acest articol Cu un zgomot de fond foarte puternic și insistent, care face greu inteligibilă realitatea politică a momentului,

Sigla Informatia Zilei

Vinovatul de serviciu

Asculta acest articol Parlamentul intră în vacanță fără să fi reușit să voteze proiectul de modificare a Constituției. Dacă exista