Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Premierul remarcă o serie de concidenţe între alegerile din Lituania şi scenariile care se prefigurează pentru România

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul Victor Ponta a făcut vineri o paralelă între alegerile din Lituania, care au avut loc în octombrie, şi cele care vor veni în România pe 9 decembrie, remarcând o serie de coincidenţe cu scenariile deja prefigurate pentru ţara noastră.

“Preşedintele a sesizat Curtea Constituţională cu privire la fraudele înregistrate la primul tur. Se anticipează că Preşedintele va încerca să impună o coaliţie care să îi cuprindă şi pe conservatorii de pe locul doi, şi va avea obiecţii la desemnarea unui social democrat ca premier. Se prevede o instabilitate politică marcată de confruntări deschise între Presedinte şi forţele de dreapta, pe de o parte, şi coaliţia de stânga, pe de altă parte. O viitoare suspendare a Preşedintelui nu este exclusă. Preşedintele este acuzat de atitudine dictatorială şi ignorare a votului popular, prin transferul responsabilităţii la nivelul Curţilor de Justiţie (sesizările legate de fraude). Unii analişti politici consideră că Preşedintele doreşte instalarea unei republici prezidenţiale. Dacă Preşedintele reuşeşte să rupă coaliţia de stânga, atunci primul pas către o republică prezidenţială ar fi făcut”, scrie liderul PSD într-o postare pe blogul personal.

Ponta arată că nu “citează” din presa românească de după 9 decembrie 2012, ci dintr-o analiză referitoare la alegerile din Lituania din luna octombrie a acestui an.

“M-ar interesa părerea cititorilor mei de pe blog, dar şi a analiştilor politici cu privire la coincidenţele dintre desfăşurarea evenimentelor din Lituania şi scenariile prefigurate deja pentru alegerile din România. O altă coincidenţă pe care trebuie să o ştiţi: preşedinta Lituaniei este susţinută de PPE. Pe 14 şi 28 octombrie 2012, în Lituania au avut loc cele două tururi de scrutin ale alegerilor parlamentare. Cei 141 membri ai legislativului de la Vilnius (Seimas) sunt aleşi după cum urmează: 71 din partea circumscripţiilor cu candidat unic (vot direct) şi 70 pe principiul reprezentării proporţionale. Pragul electoral pentru partide este de 5%. Prezenţa la vot a fost de 52,93% la turul I şi 35,74% la turul II”, mai precizează primul-ministru. AGERPRES

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns