Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Statul vrea să desfiinţeze Rasdaq, investitorii acuză CNVM că distruge piaţa Pe piaţa Rasdaq sunt listate 1.088 de societăţi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

CNVM a publicat, în noiembrie, un proiect normativ în care se prevede ca firmele listate pe piaţa Rasdaq şi cele de la segmentul „Nelistate“ să fie mutate pe una din pieţele reglementate sau un sistem alternativ de tranzacţionare, în caz contrar urmând să fie transferate automat pe ATS-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Asta înseamnă practic desfiinţarea platformei Rasdaq, un proiect faţă de care investitorii protestează vehement.

 

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) se opune desfiinţării Rasdaq şi spune că reafirmarea statutului de piaţă reglementată, conform deciziei de înfiinţare a acestei pieţe (adoptată în 1996), este singura soluţie legală şi utilă pieţei de capital din România.

O „insistenţă suspectă“

„AIPC constată cu neplăcere insistenţa suspectă cu care CNVM, în loc să rezolve problemele unei pieţe într-o criză tot mai accentuată, produce mai bine de de 6 ani încoace «proiecte» de distrugere a pieţei Rasdaq, proiecte care nesocotesc legislaţia existentă a pieţei de capital şi drepturile investitorilor de pe această piaţă. Aceste proiecte au fost şi inoportune, menţinând în ultimii ani o stare de incertitudine care a descurajat investiţia pe această piaţă, contribuind astfel la scăderea lichidităţii şi capitalizării pieţei româneşti de capital“, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Alba-neagra cu statutul Rasdaq

Reprezentanţii investitorilor arată că directiva MiFID, pe care CNVM o invocă „pentru a-şi susţine demersurile împotriva pieţei Rasdaq“, precizează criterii de admitere pe o piaţă reglementată şi nu de retrogradare de pe o piaţă reglementată, aşa cum este piaţa Rasdaq prin decizia de înfiinţare a acesteia din 1996.

Caracterul de piaţă reglementată al pieţei Rasdaq nu se putea pierde prin legea 297/2004, aşa cum nici o persoană licenţiată nu-şi pierde acest statut prin noua lege a învăţământului“, afirmă asociaţia.

Totodată, AIPC spune că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 22 martie 2012 nu ia în discuţie situaţia concretă de pe piaţa Rasdaq din România, ci reafirmă doar criterii generale în care o piaţă poate sau nu poate fi reglementată.

Mai mult, „reafirmă faptul că, deşi CNVM nu a raportat, în mod ilegal, autorităţilor UE piaţa Rasdaq ca piaţă reglementată, această situaţie nu împietează asupra caracterului de piaţă reglementată al pieţei Rasdaq, conform Directivei 2007/44 a UE. Piaţa Rasdaq a fost înfiinţată în 1996, în temeiul unei decizii a CNVM, în conformitate cu articolul 15 din Legea 52/1994, ca piaţă organizată şi reglementată de CNVM pentru tranzacţii cu valori mobiliare.

CNVM, la a doua încercare

CNVM a mai încercat în acest an să clarifice statutul Rasdaq, dacă este sau nu o piaţă reglementată, şi a propus ca toate firmele de pe Rasdaq vor fi mutate pe sistemul alternativ al Bursei. Şi atunci BVB urma să stabilească o listă cu societăţile care îndeplinesc condiţiile de transfer pe piaţa reglementată, acestea trebuind să consulte acţionarii cu privire la promovarea la una dintre categoriile Bursei.

Atunci, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a criticat proiectul CNVM, afirmând că nu este compatibil cu legislaţia din România şi din UE, lipsind totodată evaluarea impactului acestei propuneri.

Rasdaq şi BVB, în cifre

Pe piaţa Rasdaq sunt listate 1.088 de societăţi, cu o capitalizare totală de 8,849 miliarde lei (1,951 miliarde euro). În ultimii şase ani, aproape jumătate din numărul de companii de pe Rasdaq s-au delistat, numărul acestora coborând de la 2.019 în anul 2007, când bursa atingea maxime istorice.

Investitorii au tranzacţionat anul trecut acţiuni de 575,3 milioane de lei (135,7 milioane de euro) pe piaţa Rasdaq, cu aproape 5% mai puţin decât în 2010, când operaţiunile au cumulat 605 milioane de lei (143,7 milioane de euro). Rulajul total este cu mult sub cel înregistrat în 2007, când a fost un vârf de 4,254 miliarde  delei (1,287 miliarde de euro).

Lichiditatea din acest an abia a ajuns la 196,6 milioane de lei (44 milioane euro), sumă de trei ori sub cea de anul trecut.

Pe piaţa reglemenatată a BVB sunt listate în prezent acţiuni emise de 81 de companii, iar la categoria titlurilor „Nelistate“ sunt 25 de firme. Rulajele au scăzut din 2007 de la 13,8 miliarde lei (4.152 miliarde euro), la 7,176 miliarde lei (1,616 miliarde euro).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns