Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Când armele tac începe creșterea economică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Războiul dintre Traian Băsescu și USL a luat sfârșit odată cu semnarea unui acord de bună conviețuire instituțională. Semnat după alegerile parlamentare terminate cu victoria categorică a USL, acordul instituie pacea între cei ce au datoria să administreze țara. Fiecare nu doar că își va vedea de problemele sale, dar se obligă să nu mai vorbească urât, să nu se atace prin presă.

Pe acest fond de liniște politică noul guvern își prezintă programul. ~n primul rând USL promite o creștere economică de 3% până în 2016. Se obligă să crească salariul minim. Intenționează să reducă TVA-ul la 19% și să introducă impozitarea progresivă. Adică, cei ce câștigă mai mult vor plăti impozite mai mari. Acest lucru înseamnă dispariția cotei unice, ea fiind exact măsura care a încurajat investițiile. Bulgaria, spre pildă, a scăzut cota unică la 12%, măsură care s-a dovedit una de succes.

Ceea ce frapează de la început este diferența uriașă dintre programul electoral și programul de guvernare. Unul este făcut pentru a câștiga voturi, iar altul este conceput în așa fel încât să aducă bunăstare, dar în același timp să  nu afecteze stabilitatea macro-economică. Noul guvern își mai propune să întroducă măsuri fiscale care să vină în sprijinul mediului de afaceri. Plata TVA la încasarea facturii pentru firmele cu o cifră de afaceri de până la 500 000 de euro este una dintre cele mai populare măsuri.

Ea va ajuta câteva sute de mii de firme.  Puse cap la cap, măsurile propuse seamănă mai degrabă cu un program electoral. Sunt foarte multe facilități și reduceri care i-ar putea speria pe cei de la FMI. Principala lor grijă este să se adune bani la buget, austeritatea, disponibilizările. FMI pune accent pe macro-stabilitate, ignorând individul și micul investitor. Guvernul va avea  nevoie de multă putere de convingere la discuțiile cu delegația FMI.

Anul 2013 este vârf de plată al datoriei externe. Prin urmare multe din promisiunile din programul de guvernare sunt împinse până spre sfârșitul mandatului. Va crește salariul minim, dar nu acum, ci peste patru ani. Se va reduce TVA, însă nu de la anul, ci peste 3-4 ani.

Dacă, din diverse motive, nu vor fi indexate pensiile?  ~n programul de guvernare, din neatenție, dintr-o eroare,  lipsea articolul privitor la pensii. S-a revenit, dar șocul pe moment a fost mare. O surpriză neplăcută pentru pensionari. Câte surprize neplăcute mai ascunde acest program?  Rând pe rând, din 2013 până în 2016 vor mai apare, surprize după surprize, nu foarte plăcute. Oricât de bine prezentat ar fi, oricât de cosmetizat ar fi, până la urmă programul de guvernare este dat uitării.

Prea puțin se ține cont de el. Nimănui nu i se taie capul dacă nu respectă programul prezentat în fața Parlamentului. Nimeni nu intră la pușcărie dacă nu va fi o creștere economică de 2 sau 3%. Nu răspunde nimeni cu viața sau în fața legii dacă nu indexează pensiile sau nu scade TVA-ul. Să nu ne amăgim. Realitatea trece peste fiecare guvern ca un taifun, ștergând în primul rând promisiunile.

Dacă și structura guvernului a fost schimbată de la o zi la alta ce să mai spunem? Din 9 miniștri plini, 3 s-au transformat în miniștri delegați. Câștigi alegerile, ai fost la guvernare 7 luni, știai că vei guverna în continuare și până în ultima zi nu ești în stare să prezinți o structură guvernamentală bătută în cuie? Ezitările nu sunt de bun augur.

Se pare că interesele de grup primează, iar funcțiile sunt înființate sau desființate în raport cu cei care trebuie să le ocupe. Bine că s-a semnat acordul de bună purtare între cele două palate. Stând undeva pitit la Cotroceni, președintele Băsescu precis își freacă mâinile satisfăcut. USL este o mare forță politică, însă la capitolul rigoare și acuratețe mai are multe de învățat. Prea multe bâlbâieli chiar de la început!

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)