Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cehal: doar 40% din livezi sunt lucrate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Gheorghe Jurchis - primarul comunei Cehal
Gheorghe Jurchis – primarul comunei Cehal

Este în creştere numărul oilor

    Odinioară, comuna Cehal era renumită prin suprafeţele întinse de livezi. Se găseau acolo mai multe specii de promi fructiferi. Iată că la sfârşitul anului abia încheiat, doar 40% din livezi sunt lucrate.

Închiderea fabricilor de conserve, dar şi a celor specializate pe producerea sucurilor şi a nectarului din fructe, dar şi concurenţa acerbă din afara graniţelor au pus în dificultate proprietarii de livezi din judeţ, implicit pe cei din Cehal.

Merele s-au vândut în Ungaria

După cum ne-a spus Gheorghe Jurchiş, primarul unităţii aministrativ teritoriale, pe raza comunei sunt aproximativ 625 hectare ocupate de pomi fructiferi, în majoritatea lor meri din diverse soiuri mai vechi. Producţia se vinde în mare parte în Ungaria, la preţuri derizorii. Estimările la zi arată că în prezent doar aproximativ 270 de hectare cu meri sunt lucrate, cărora li se adaugă alte 200 de hectare aflate în declin. Diferenţa este în alte situaţii.

O bună parte din livezi ar necesita să fie replantate, fapt ce ar aduce un plus de producţie. Lucrările de întinerire a pomilor bătrâni sunt costisitoare, lipsesc specialiştii, iar producţiile care se pot obţine ulterior unor asemenea demersuri sunt nesigure.

Doar 10 hectare de livadă nouă este, în vreme ce interesul localnicilor nu este îndreptat în acest sens. Asta mai ales pentru că peste 65% din populaţia comunei a depăşit vârsta de 60 de ani. Aceşti săteni nu se mai simt în măsură, dar nici în drept de a accesa fonduri europene sau de altă natură pentru a putea replanta cu meri, piersici, pruni şi caişi întinsele suprafeţe. Cu alte cuvinte de a revigora pomicultura pe plan local.

Nu există motivaţie pentru a lucra pământul

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns