Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Grevă spontană la CFR Călători. 10 curse au fost oprite în gările din judeţ

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Greva CFR la Satu Mare
Greva CFR la Satu Mare

Update ora 14:
Premierul Victor Ponta a transmis angajaţilor CFR că le înţelege problemele şi ştie că au salarii mici, dar i-a atenţionat că nu vrea ca greva declanşată miercuri dimineaţa să devină un obicei şi să se transforme “într-un şantaj”, explicând că autorităţile depun mari eforturi pentru plata salariilor.


“Cel mai important este de văzut cum a apărut criza şi cum o evităm pe viitor. Mă alătur scuzelor pentru pasagerii care au avut de suferit, îmi pare rău şi pentru angajaţii de la CFR Călători şi Infrastructură, în acelaşi timp însă aş vrea să ştie toţi că trăim în România şi că facem eforturi foarte mari ca să le plătim salariile celor de la CFR. O dată îi înţelegem, dacă întârzie salariile 24 ore şi uite facem grevă. Spontană, de o ştiam toţi de aseară, o ştia toată lumea, aşa de spontană a fost. Nu aş vrea să devină un obicei lucrul ăsta, înţeleg problemele şi mă pun în pielea celui care câştigă şi aşa un salariu destul de mic la CFR şi o întârziere contează, fie că este vorba de o zi, dar aş vrea să nu se transforme totul într-un şantaj”, a spus Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

Ministrul Fenechiu spune că angajaţii vor primi joi salariile.

 

UPDATE ora 10: Şi la Satu Mare angajaţii nemulţumiţi că nu şi-au luat salariile au oprit lucrul. 10 curse au fost oprite în gările din judeţ. Din cauza grevei, nici reprezentanţii Avocatului Poporului nu au ajuns la timp în Satu Mare. Audienţele încep cu o întârziere de o oră şi jumătate, la ora 11,30.

O parte a angajaţilor CFR Călători au declanşat o grevă spontană, miercuri dimineaţă, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna decembrie 2012, directorul companiei, Ştefan Roşeanu, afirmând că vor fi găsite soluţii astfel încât disconfortul creat călătorilor să fie redus.

Greva spontană a angajaţilor din CFR Călători şi Infrastructură s-a încheiat, trenurile care au staţionat aproximativ două ore în gări fiind puse în mişcare în jurul orei 9.00

UPDATE: Fenechiu: 137 de trenuri erau afectate, la ora 8.00, de greva spontană

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, miercuri, că 137 de trenuri erau afectate, la ora 8.00, de greva spontană, dintre care 42 pe Regionala Cluj, 21 pe Regionala Craiova, 47 pe Regionala Bucureşti, 16 pe Regionala Constanţa, opt pe Regionala Galaţi şi trei pe Regionala Iaşi.

Fenechiu a precizat că protestul spontan a fost declanşat de angajaţii din CFR Călători şi CFR Infrastructură, din cauza întârzierii cu o zi a plăţii integrale a salariilor pe decembrie.

Ministrul Transporturilor a mai spus că miercuri dimineaţă a convocat directorii CFR Călători şi CFR Infractructură şi reprezentanţii ministerului din Departamentul Contabilitate, Direcţia financiar-contabilă, iar unii au venit cu explicaţii.

Fenechiu a adăugat că nu a vrut să asculte nicio explicaţie, precizând că miercuri aşteaptă plata salariilor.

Ministrul a mai spus că după ce vor fi plătite salariile angajaţilor, va face o analiză şi cei vinovaţi vor plăti.

 

Directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, a declarat că din informaţiile pe care le are în unele zone angajaţii au încetat spontan lucrul la ora 7.00, precizând că acum este verificată situaţia.

“Vom intra în dialog cu angajaţii, să vedem ce revendicări au. Sperăm ca disconfortul creat călătorilor să fie redus”, a spus directorul companiei, citat de Mediafax.

El a mai afirmat că “de principiu” trenurile vor intra în gările mari şi nu vor opri pe câmp.

El a spus că nu are o situaţie exactă a trenurilor care sunt afectate.

Întrebat despre plata salariilor, Roşeanu a precizat că au existat probleme privind achitarea integrală a acestora pentru luna decembrie şi că salariile au fost plătite în proporţie de 70-75%, iar până joi dimineaţă vor fi achitate integral salariile şi la CFR Călători şi la infrastructură.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că a convocat conducerile CFR Călători şi CFR Infrastructură pentru a vedea cine e responsabil de întârzierea plăţii salariilor angajaţilor, precizând că va cere premierului să verifice cheltuielile fiecărei companii, iar responsabilii vor plăti.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns