Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Eurodeputaţii primesc diurna doar pentru zilele de prezenţă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Parlamentul European
Parlamentul European

Eurodeputaţii primesc o diurnă de la Parlamentul European, din care să îşi asigure cazarea şi masa, pentru care nu trebuie să justifice modul de cheltuire, dar pe care nu o încasează decât dacă sunt prezenţi la lucrări şi dacă votează.

Diurna eurodeputaţilor este de 298 de euro pentru cazare şi masă pe zi, dar numai pentru zilele în care participă la lucrările PE, iar atunci când sunt sesiuni de vot doar dacă votează.

De asemenea, spre deosebire de parlamentarii de la Bucureşti, eurodeputaţii nu dispun de maşină de serviciu cu şofer. Parlamentul European are însă un parc de maşini la Bruxelles şi Strasbourg, de care eurodeputaţii se pot servi, la comandă, pentru curse locale, cum ar fi deplasarea la aeroport.

Astfel, dacă un eurodeputat votează la mai puţin de jumătate dintre voturile programate, diurna pe ziua respectivă îi este înjumătăţită, scrie Mediafax.

Sistemul PE este flexibil, permiţându-le eurodeputaţilor să opteze singuri pentru cazarea în apartamente închiriate sau la hotel şi pentru nivelul de confort pe care îl consideră necesar. Deşi suma care revine din diurnă poate ajunge la peste 4.000 de euro pe lună, o sumă mai mult decât suficientă la prima vedere pentru cazare şi masă chiar şi la preţurile din Bruxelles şi Strasbourg, sistemul de decontare este totuşi condiţionat strict la prezenţă.

Banii pentru cazare şi masă nu sunt puşi la dispoziţia eurodeputaţilor în avans, ci decontaţi ulterior, după verificarea situaţiilor de prezenţă.

Sume importante sunt alocate de PE şi pentru cheltuielile administrative ale birourilor aleşilor europeni, transportul şi deplasările externe, precum şi pentru salariile staff-ului, însă decontarea acestora se face după un set de reguli precise.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns