Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De ce există un slab turism cultural în judeţul Satu Mare?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Numărul vizitatorilor al muzeelor şi caselor memoriale
Numărul vizitatorilor muzeelor şi caselor memoriale

Obiective neexploatate din punct de vedere al turismului cultural în judeţul Satu Mare

Fiecare judeţ din România şi-a propus să atragă turişti de pretutindeni, din ţară sau străinătate. Pentru a reuşi trebuie să le oferi ceva ce nu au acasă la ei. O parte dintre judeţe s-au specializat pe pensiuni, având mare succes zonele pitoreşti din Maramureş, nordul Moldovei, judeţele din Transilvania.

Ţara Oaşului, deşi este celebră în toată ţara nu a reuşit performanţele Maramureşului istoric. Este o bilă neagră pentru judeţul Satu Mare. Turismul de genul acesta ar putea fi revigorat doar având în centru Muzeul Satului din Negreşti. Din păcate, Muzeul în aer liber atrage un număr modest de turişti. Obiective  majore care să atragă turiştii ca un magnet nu are Satu Mare. Sau nu le utilizează.

Cu investiţie minimă cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit ar putea atrage peste 20 000 de turişti. Dar realizat nu doar pe criterii strict ştiinţifice, ci mergând pe o linie comercială de bun simţ. Nimănui nu-i pasă. Fără muzee, case memoriale, expoziţii ale unor artişti profesionişti, nu amatori, nu se poate vorbi despre turism cultural. Ce ofertă are judeţul Satu Mare? E mult de discutat pe această temă.

Pornind de la statistica de anul trecut, se poate stabili numărul celor interesaţi de valorile culturale, parte dintre ei putând fi consideraţi turişti.
Statistica nu este îmbucurătoare. Numărul total al vizitatorilor se ridică la 76.681, cu peste 60% mai mare decât în anul 2011. Deci anii precedenţi au fost un dezastru din punct de vedere statistic.

Obiectivele turistice din judeţ – muzee şi expoziţii – au avut anul trecut 76.681 vizitatori

Expoziţiile, manifestările organizate în cadrul secţiilor Muzeul Judeţean Satu Mare au atras în anul 2012 un număr de vizitatori substanţial mai mare faţă de anul 2011. Aceasta se datorează în mare parte redeschiderii, după renovare, a Castelului Karolyi din Carei.

Bilanţul pe 2012 este unul pozitiv pentru Muzeul Judeţean Satu Mare. Directorul Liviu Marta ne-a declarat că anul trecut s-au înregistrat 70.275 de vizitatori. Este un număr cu  peste 60% mai mare faţă de anul 2011 când au vizitat expoziţiile şi acţiunile acestei instituţii 42.910 persoane. În anul 2010 s-au înregistrat în jur de 36.000 de vizitatori.

Castelul Karolyi din Carei a înregistrat un număr record de vizitatori: 35.600

Creşterea aceasta se datorează în mare parte deschiderii secţiei de la Castelul Karolyi din Carei, deschis pentru public în luna aprilie, unde au ajuns 35.600 de persoane, sătmăreni, sau turişti din diferite judeţe precum Maramureş, Bihor, Sălaj, şi din ţări de pe diferite continente.

Cifrele din 2012 cu numărul vizitatorilor secţiilor care aparţin de Muzeul Judeţean sunt următoarele: Castelul Karolyi din Carei a înregistrat 35.600 vizitatori, Muzeul de Istorie din Satu Mare de pe str. Vasile Lucaciu – 14.373 de vizitatori, la Muzeul de Artă din Piaţa Libertăţii au ajuns  8.011 vizitatori, însă biletele vândute sunt doar 2500.

Casa Memorială Ady Endre – 4.480 vizitatori, la Turnul Pompierilor deschis doar în perioada de vară au venit 2.981 de persoane, Muzeul Orăşenesc Tăşnad – 2.500 vizitatori, Muzeul Şvăbesc din Petreşti – 526 de vizitatori, Casa Memorială Vasile Lucaciu din Apa – 460 vizitatori, Muzeul etnografic Maghiar “Sipos Laszlo” din Bogdand – 385 vizitatori, Atelierul memorial “Aurel Popp” – 377 vizitatori, Atelierul memorial “Paul Erdos” – 213 vizitatori, Muzeul etnografic al Moţilor, Scărişoara Nouă – 187 vizitatori, iar la Casa Memorială Aloise Tăutu din Valea Vinului au venit 182 de persoane.

Expoziţii importante în 2012

Referitor la expoziţiile ce au fost organizate pe raza municipiului Satu Mare, acestea au fost mai mult temporare. “Pe an ce trece este tot mai greu să atragi publicul deoarece învechindu-se lumea a văzut unele expoziţii, iar atunci venim cu manifestări temporare, atractive”, ne-a spus Liviu Marta.     Printre expoziţiile care au marcat anul 2012 putem aminti cea dedicată şvabilor la împlinirea a 300 de ani de la înfiinţarea primelor colonii şvăbeşti pe meleagurile sătmărene

Ea a fost organizată împreună cu muzee din Germania, Ungaria, Serbia şi muzee din Arad, Timişoara, Reşiţa. O altă expoziţie interesantă a fost cea organizată de Ziua României, în 1 Decembrie care a conţinut piese originale, documente inedite. Cea mai importantă piesă expusă, parte a Tezaurului Naţional, obiectul-document care încununează o întreagă colecţie a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, este manuscrisul original al Cuvântării lui Vasile Goldiş la Adunarea din 1 Decembrie 1918.

Fără îndoială cea mai vizitată expoziţie este cea de la Castelul Karolyi care este axată pe istoria locală, organizată în trei săli, împreună cu coridorul de serviciu. Pentru ca numărul mare de vizitatori să se menţină aici se vor organiza şi altele, în curând se vor aduce arme de la Muzeul din Sibiu.

Au fost înregistrate multe acţiuni şi la instituţiile de învăţământ din municipiul Satu Mare ce conţineau prezentări cu ocazia unor sărbători naţionale. Alte manifestări au fost legate de conştientizarea valorii patrimoniului, în sensul că s-au făcut tabere pentru elevi de la patru licee din municipiu ca Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Doamna Stanca şi Kolcsey.

Aceştia au fost la Medieşul Aurit, Bobald, iar mai apoi au participat la concursuri pe teme istorice prin care au prezentat tot ceea ce au văzut acolo. La zilele Medieşului au fost concursuri cu arcuri, cu lupte între daci şi romani. O altă acţiune a avut loc la Tăşnad unde s-a organizat un eveniment cu două seri de folclor la care au participat şi turiştii care se aflau la ştrand.
Directorul Muzeului Judeţean doreşte ca pe viitor să pună la dispoziţia sătmărenilor o expoziţie cu cele mai frumoase piese celtice şi dacice din Transilvania. “Pentru anul acesta avem un proiect câştigat prin care vom reface muzeele de la Apa, Ady Endre şi Medieşu Aurit. Expoziţiile vor fi aduse la standarde actuale, dar vor fi şi lucrări de infrastructură pentru turişti”, declară Liviu Marta care le promite sătmărenilor multe surprize.

Muzeul Ţării Oaşului a înregistrat o creştere în 2012 faţă de anul 2011. Directorul Remus Vârnav ne-a prezentat situaţia comparativ cu ceilalţi ani, astfel că în 2012 au intrat în muzeu 6.406 vizitatori, cu 1.293 mai mulţi faţă de anul 2011. A fost o uşoară cădere deoarece în perioada 2008 – 2010 s-au înregistrat peste 7.500 de vizitatori anual cu tendinţă de creştere. Mulţi din totalul de anul trecut au vizitat, în primul rând, Muzeul în aer liber, care este deschis doar în perioada aprilie  -octombrie.

Obiective slab exploatate din punct de vedere al turismului cultural în judeţul Satu Mare

1.  Muzeul Ţării Oaşului

Muzeul Ţării Oaşului
Muzeul Ţării Oaşului

Fiecare judeţ din România şi-a propus să atragă turişti de pretutindeni, din ţară sau străinătate. Pentru a reuşi trebuie să le oferi ceva ce nu au acasă la ei. O parte dintre judeţe s-au specializat pe pensiuni, având mare succes zonele pitoreşti din Maramureş, nordul Moldovei, judeţele din Transilvania. Ţara Oaşului, deşi este celebră în toată ţara nu a reuşit performanţele Maramureşului istoric. Este o bilă neagră pentru judeţul Satu Mare. Turismul de genul acesta ar putea fi revigorat doar având în centru Muzeul Satului din Negreşti. Din păcate, Muzeul în aer liber atrage un număr modest de turişti.

Cuptoarele dacice de la Medieş
Cuptoarele dacice de la Medieş

2. Cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit

Puse în valoare ar putea atrage zeci de mii de împătimiţi ai culturilor primordiale, fani ai cultului dacic. Medieşu Aurit poate fi transformat într-o adevărată Sarmisegetuza. De ce a fost lăsat în ruină o jumătate de secol? Obiectivul poate fi vizitat, dar mai sunt necesare o serie de ajustări cu caracter turistic.

3. Muzeul de Artă

Muzeul de Artă
Muzeul de Artă

Funcţionează în Casa Vecsey din anul 1958. Deţine în depozite opere de artă de milioane de euro, dar care nu sunt expuse. Este vorba despre pictori locali, dar şi de nume de referinţă din arta românească, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Alexandru Mohi, Bogdan Catul, Mihai Bandac etc. Nefiind expuse, nu poţi avea pretenţia la vizitatori. În 2012 s-au vândut doar 2500 de bilete.

Casa memorială Aurel Popp
Casa memorială Aurel Popp

4. Casa Memorială Aurel Pop

Artistul care a înfiinţat Muzeul de Artă în 1958, nu se bucură de prea multă atenţie, fiind practic neutilizat ca obiectiv turistic. Pictorul Aurel Popp  poate deveni un brand al Sătmarului, comparabil cu orice alt mare artist. Valorificarea turistică şi comercială a marelui artist este la cota zero.

Clădirea Dacia
Clădirea Dacia

5. Clădirea Dacia

Fiind una dintre bijuteriile arhitecturale, o capodoperă premiată la Expoziţia de la Paris din 1903, hotelul Panonia, apoi Dacia a fost cea mai fotografiată clădire din Satu Mare. Acum, deşi este o ruină, atrage atenţia turiştilor. Pusă în valoare ar putea aduce zeci de mii de turişti, comparabili cu vizitatorii castelului Karolyi din Carei.

6. Casa memorială Vasile Lucaciu din Apa

Casa memorială Vasile Lucaciu
Casa memorială Vasile Lucaciu

Este destul să se compare numărul de vizitatori cu Casa memorială Ady Endre: 4480 faţă de 460.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns