Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare a rămas fără clădirea Filarmonicii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Conferinta de presa in sala de sedinte a Consiliului local
Conferinta de presa in sala de sedinte a Consiliului local

Primarul Coica îl acuză pentru pierdere pe fostul preşedinte al CJ Istvan Szabo

Luni, 21 ianuarie 2012, primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, şi viceprimarul Marcela Papici au organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia au atins mai multe teme. Potrivit primarului Dorel Coica, “la nivelul primăriei funcţionează o echipă foarte bună care va rămâne timp de patru ani< Dorel Coica – Marcela Papici – Radu Roca şi Dan Băbuţ Domuţa. Speculaţiile UDMR-ului nu sunt valabile. Nu se fac speculaţii pe această temă. UDMR a negociat cu populaţia la alegerile locale din iunie 2012. Probabil colegii din UDMR sunt nemulţumiţi că n-au primit 40% din votul sătmărenilor, iar acel vot este cel care a stabilit echipa care conduce municipiul Satu Mare”.

 

Privatizarea Hotelului Dacia s-a făcut în perioada 2004 – 2007

 

În ultima parte a conferinţei de presă, autorităţile locale au dat şi o veste proastă, şi anume aceea că avem cea mai bună orchestră simfonică din nord-vestul ţării, dar nu mai avem Filarmonică. Potrivit viceprimarului Marcela Papici, Primăria Satu Mare a pierdut procesul cu proprietarul Filarmonicii, de altfel şi proprietar al Hotelului Dacia, Vasile |ânţaş. Primarul Dorel Coica a declarat că “Primăria a folosit toate căile de atac posibile. De vină că s-a ajuns în această situaţie sunt fostul preşedinte al consiliului Judeţean, Istvan Szabo şi fostul primar Iuliu Ilyes. Nu există sentinţă definitivă încă, dar nu avem nici şanse să câştigăm clădirea care aparţine proprietarului Hotelului Dacia. Procesul durează de câţiva ani. În urmă cu două săptămâni am primit sentinţa din care reiese că Filarmonica nu mai este a noastră”. Între autorităţile publice locale şi proprietarul imobilului Hotel Dacia au avut loc recent două întâlniri. Proiectul de reabilitare a Hotelului Dacia, potrivit proprietarului, se ridică la 11 milioane de euro. Primăria a somat societatea pentru a vedea cum s-a privatizat clădirea, cum a fost cumpărată Filarmonica, iar la ora actuală juriştii Primăriei Satu Mare şi cei ai Prefecturii se ocupă de verificarea situaţiei. Se caută răspuns la întrebarea< “Cum s-au pierdut aceste clădiri?”.

Primarul Dorel Coica a mai specificat că autorităţile publice sunt legate de mâini şi de picioare şi prin Hotărârea Consiliului Local au la dispoziţie o singură pârghie, aceea de a amenda proprietarul privat cu maxim 2.500 de lei pentru că nu reabilitează faţada imobilului, dar cu asta nu se rezolvă problema. Privatizarea Hotelului Dacia s-a făcut între 2004 şi 2007, iar între acei ani în CF-ul prin care s-a cumpărat Hotelul Dacia apare şi clădirea Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti”.

 

Iuliu Ilyes: Clădirea filarmonicii n-a fost în acte niciodată independentă de cea a Hotelului Dacia

 

Am luat legătura şi cu fostul primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, pentru a-i afla părerea legată de clădirea Hotelului Dacia şi a Filarmonicii. Potrivit fostului primar, “nu ştiu de ce primarul Dorel Coica face asemenea declaraţii. Au trecut cele şase luni de când e primar, a expirat perioada de graţie, şi ar trebui să iasă cu teme precum bugetul, proiectele de viitor. Eu am lăsat cinci proiecte în valoare de aproape 13 milioane de euro în momentul în care am plecat de la Primărie, să vină să spună cum le-a continuat.

Un alt aspect este următorul< problema filarmonicii nu a fost în perioada mea, ci în anii 1991-1992 până în 2000. În anii 1950 toate aceste proprietăţi au trecut la stat, deci toate bunurile imobile au intrat în proprietatea statului, fiind date în administrare întreprinderilor de stat. În anii 1990 a urmat privatizarea. Vânzarea clădirii nu s-a efectuat niciodată, fiind parte a patrimoniului fostului OJT. Primăria municipiului Satu Mare din anii 1993-1995 a pornit acţiuni în instanţă pentru a reobţine în proprietate clădirea în ansamblu a Complexului Dacia, trei procese intentate şi pierdute la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Noi am încercat să reobţinem clădirea, dar nu s-a putut. Clădirea filarmonicii n-a fost în acte niciodată independentă de cea a Hotelului Dacia. După consultări cu avocaţii, cu profesori universitari de drept civil, la sfârşitul anului 2011 am formulat un proiect de hotărâre prin care să dovedim că de fapt clădirea Filarmonicii este o proprietate distinctă şi că trebuie întabulată de municipiu. A fost în schimb atacată de Prefectură în contencios administrativ pe vremea fostului prefect. Şi atunci întreb şi eu prefectul judeţului ce intenţii are în această acţiune? Este un cerc interesant”, a declarat fostul primar.

 

 

 

Clădirea Filarmonicii nu a fost bun de patrimoniu al Hotelului Dacia

 

Szabo Istvan, fostul preşedinte al CJ Satu Mare ne-a declarat< “Am aflat ce declarat primarul Coica la conferinţa de presă. Nu pot să-mi dau seama pe ce se bazează atunci când afirmă aşa ceva. Am impresia că vorbeşte degeaba. Eu am avut câteva acţiuni la Dacia pe care le-am vândut. Acţionarii mari au preluat de la |ânţaş Dacia, eu nu am fost chemat la semnarea contractului. Ştiu însă că atunci când s-a preluat Dacia, Filarmonica nu a figurat în evidenţa hotelului ca bun de patrimoniu şi nici înainte, când s-a privatizat OJT-ul. Când s-a privatizat OJT-ul au fost preluate de acţionarii mari numai unităţi de alimentaţie publică, în niciun caz Filarmonica. Eu am vândut numai acţiunile mele, ce au făcut marii acţionari în continuare, nu ştiu”.

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in cea online (abonament pdf)

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Un sătmărean de 52 de ani a murit lovit de tren

Un bărbat de 52 de ani din Satu Mare a murit lovit de tren, la trecerea peste calea ferată de lângă Electrolux. Joi, 5 septembrie, la ora 11 şi 35 de minute, trenul personal Satu Mare – Jibou, l-a omorât pe sătmărean.