Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Dosarul “Usturoiul” îl viza pe Vasile Blaga

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Vasile Blaga
Vasile Blaga

Fosta şefă a Biroului Vamal Halmeu, Nicoleta Dobrescu alături de alţi doi inspectori vamali au fost trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul teritorial Oradea. Potrivit rechizitoriului întomcit în dosarul Usturoiul, Nicoleta Dobrescu, Vasile Nagy şi Vanciu Pavel în calitate de lucrătorii vamali la Halmeu au folosit documente falsificate pentru a confirma ieşirea din România a 54 transporturi de usturoi. În acest fel a fost creat un prejudiciul la bugetul Uniunii Europene în valoare de 5.169.747 lei (aproximativ 1.477.070 euro).

Vă reamintim că Tribunalul Satu Mare a dispus condamnarea Nicoletei Dobrescu la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare în dosarul “Mită pentru PDL”.
Cei trei sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de: folosire sau prezentare de documente pri declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităţilor Europene (UE) sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată şi fals intelectual, în formă continuată. La data comiterii faptelor cei trei aveau calitatea de inspectori asistenţi în cadrul Biroului Vamal Halmeu.

Faptele au fost comise în perioada 2007-2008

Potrivit procurorilor DNA, fapte au fost comise în perioada 2007 – 2008. Cu toate acestea în septembrie 2009, Nicoleta Dobrescu a fost numită în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Dosarul “Usturoiul” a intrat în atenţia Serviciului Teritorial Oradea a DNA încă de la începutul anului 2009. Exporturile fictive de usturoi chinezesc din spaţiul UE spre Ucraina prin Vama Halmeu au fost depistate la un control de rutină al Oficiului European Antifraudă (OLAF). La verificări s-a stabilit că usturoiul nu apărea în registrele de export, neavând documente de însoţire, iar declaraţiile erau confirmate informatic. Confirmarea ieşirii mărfii din spaţiul europen se face de lucrătorii vamali. Procurorii DNA au stabilit că cei trei lucrători vamali au efectuat în fals 54 astfel de confirmări. În realitate aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina.

Din dosarul “Usturoiul” a luat naştere şi dosarul Mită pentru PDL

“În perioada 2007 – 2008, inculpaţii Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile şi Vanciu Pavel, toţi în calitate de inspectori vamali asitenţi în cadrul Biroului Vamal Halmeu, au consemnat în documentele vamale pe care le-au întocmit (fişe de evidenţă a mijloacelor de transport controlate, registru de evidenţă a bunurilor la export, înregistrări în sistemul informativ vamal (NCTS), declaraţii de tranzit vamal – MRN, pe suport de hârtie), fapte necorespunzătoare adevărului, în sensul că, prin Vama Halmeu au tranzitat România, spre Ucraina, un număr total de 54 de mijloace de transport mărfuri încărcate cu usturoi achiziţionat din China. În realitate, aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina.” se arată într-un comunicat de presă DNA.
Din dosarul “Usturoiul” a luat naştere şi dosarul Mită pentru PDL precum şi cutremurul declanşat de procurorii DNA în vămile din ţară şi care a scos la iveală spăgi uriaşe.

La vremea respectivă o bună parte din presă susţinea că atât dosarul “Mită pentru PDL” cât şi acţiunile din vămi îl vizau pe Vasile Blaga, fost şef al direcţiei Regionale Vamale Oradea în anii 90. Blaga devenise adversar incomod al preşedintelui Traian Băsecu prin dorinţa de a prelua conducerea PDL în detrimentul grupării Udrea, scria presa la vremea respectivă.

Întâmplător sau nu Dosarul Usturoiul i-a calea instanţei de judecată tot într-o perioadă de “campanie” în PDL. Marţi, 12 februarie, Elena Udrea şi-a anunţat decizia de a intra în cursa pentru şefia partidului împotriva lui Vasile Blaga. Tot marţi, 12 februarie, procurorii DNA dau un comunicat de presă prin care anunţă că Nicoleta Dobrescu şi alţi doi lucrători vamali sunt trimişi în judecată în dosarul Usturoiul.

Nicoleta Dobrescu, condamnată la 4 ani şi 6 luni în dosarul Mită la Vama Halmeu

Nicoleta Dobrescu a fost condamnată la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare în dosarul “Mită pentru PDL”, dosarul se află în apel.
Despre dosarul “Usturoiul” se vorbeşte şi în sentinţa dată de Tribunalul Satu Mare în dosarul Mită pentru PDL. “La sfârşitul anului 2008, după ce s-a constatat că a efectuat tranzite fictive cu usturoii prin punctul vamal Halmeu,” s-a dispus mutarea temporară în interes de serviciu, pe o perioadă de 3 luni, a inculpatei Nicoleta Dobrescu. Spre surprinderea tuturor în luna septembrie 2009, Nicoleta Dobrescu este numită în fruntea vămii Halmeu, iar Mihai Chiş – şeful Biroului Vamal Halmeu este mutat la Sibiu.

Prejudiciul din dosarul Usturoiul este de aproximativ 1.500.000 de euro

În urma cercetărilor procurorii au stabilit că prejudiciul din dosarul Usturoiul este de aproximativ 1.500.000 de euro.
“În această modalitate, bugetul general al Uniunii Europene a fost prejudiciat cu suma totală de 5.169.747 lei ( echivalentul a aproximativ 1.477.070 euro), reprezentând taxe vamale şi taxe speciale. Cu această sumă, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj s-a constituit parte civilă în proces,” se arată în comunicatul DNA.
Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns