Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Soluţii de economisire pentru pensie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Bătrâneţe, economie, pensie! Cuvinte străine şi îndepărtate la vârsta de 20, 30 şi chiar 40 de ani.

Cel puţin pentru români. Însă, vor nu vor, tinerii de-acum se vor confrunta peste câţiva ani cu pensionarea. Peste 30 de ani, sistemul public de pensii nu îi va mai putea susţine pe români. Aşadar, soluţia ar fi să începeţi să puneţi deoparte din salariul de astăzi pentru pensia de mâine, măcar jumătate din cât vă recomandă consultanţii financiari, scrie money.ro.

 

 

De la stat se primeşte în prezent o pensie medie de 778 lei pe lună. Din acest motiv, salariaţii tineri de astăzi trebuie să economisească lunar pentru a-şi asigura un venit decent la bătrâneţe. În al doilea rând, contează şi unde se depun aceşti bani economisiţi astfel încât ei să lucreze pentru noi. O economie lunară de 500 de lei pusă în depozite bancare cu dobândă de 5-6% pe an ar aduce numai 170.000 de lei peste 35 de ani. Şi aceasta, dacă ţinem cont de rata inflaţiei, potrivit unei analize a portalului Business24.

 

 

 

Adică, vom beneficia de 700 de lei pe lună, nivelul oferit de stat în prezent. Dacă banii ar fi puşi într-un fond de pensii private, care are un randament dublu faţă de cel al depozitelor bancare, pensia suplimentară ar putea ajunge la 1.700 de lei pe lună la bătrâneţe.

 

 

 

Pe de altă parte, nevoia de economii depinde foarte mult şi de vârstă. Un studiu al companiei Aviva din 2010 arată că tinerii de 20-30 de ani ar trebui să pună deoparte aproape 500 de lei pe lună pentru a-şi conserva nivelul de trai la bătrâneţe. În cazul persoanelor de 30-40 de ani, suma creşte la peste 600 de lei pe lună. Pentru cei care ies la pensie în 15 ani, această misiune devine aproape imposibilă: trebuie să economisească circa 1.800 de lei pe lună pentru a-şi păstra nivelul de trai din prezent.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns