Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Preşedintele Venezuelei Hugo Chavez a murit

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nicolas Maduro, succesorul desemnat al preşedintelui Hugo Chavez

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a decedat, marţi, la Caracas, din cauza cancerului, a anunţat vicepreşedintele Nicolas Maduro la televiziunea publică. “Am primit informaţia cea mai grea şi cea mai tragică pe care am putea-o anunţa poporului nostru. La ora 16.25 (22.55 ora României), astăzi 5 martie, a murit comandantul nostru preşedintele Hugo Chavez Frias”, a declarat Maduro.

 

Guvernul din Venezuela a mobilizat militari şi agenţi de poliţie pe străzile marilor oraşe pentru a “garanta pacea” după moartea preşedintelui Hugo Chavez, a mai anunţat vicepreşedintele Nicolas Maduro.

“Armata naţională şi poliţia naţională au fost mobilizate pentru protejarea poporului nostru şi garantarea păcii”, a declarat Maduro.

“Suntem uniţi în respectarea Constituţiei şi a voinţei comandantului nostru suprem Hugo Rafael Chavez Frias”, a dat asigurări ministrul Apărării, Diego Molero, care a intervenit la Televiziunea publică alături de principalii comandanţi militari.

De luni, incertitudinea plana în legătură cu starea preşedintelui Venezuelei, spitalizat într-o clinică militară din capitală. Chavez lupta cu cancerul din iunie 2011, iar starea sa de sănătate se agravase în ultimele ore, scrie Mediafax.

Aflat la putere din 1999, Hugo Chavez fusese reales pentru un mandat de şase ani în octombrie 2012, înainte de a fi operat din nou pe 11 decembrie în Cuba.

 

Şapte zile de doliu, funeralii naţionale vineri
)Rămăşiţele pământeşti ale preşedintelui Hugo Chavez, decedat marţi, vor fi expuse începând de miercuri în holul Academiei Militare din Caracas, înaintea funeraliilor naţionale planificate vineri, a anunţat ministrul venezuelean al afacerilor externe Elias Jaua, în timp ce au fost decretate şapte zile de doliu naţional.
“Funeraliile şi omagiul postum în capela Academiei Militare /vor avea loc/ miercuri, joi şi vineri”, a declarat Jauá, fără a preciza unde va fi înmormântat Chavez. Mai mulţi preşedinţi sunt aşteptaţi la funeralii, a adăugat el.

Printre altele, alegeri prezidenţiale anticipate în Venezuela vor fi convocate “în următoarele 30 de zile” şi vicepreşedintele Nicolas Maduro va asigura până atunci interimatul, a mai anunţat ministrul afacerilor externe Elias Jauá, asigurând că urmează instrucţiunile preşedintelui Hugo Chavez, decedat marţi. “Acum când există un post vacant absolut /de preşedinte/, vicepreşedintele republicii îşi va asuma /funcţia/ de preşedinte şi alegeri vor fi convocate în următoarele 30 de zile. Acesta este mandatul pe care ni l-a dat comandantul preşedinte Hugo Chavez”, a declarat Jauá la televiziunea Telesur, preluată de AFP.

 

Cine a fost Hugo Chavez, presedinte din 1998


Hugo Chavez, care a decedat marţi, s-a impus ca un puternic om politic în Venezuela încă de la prima sa alegere în funcţia de preşedinte, în 1998, provocând controverse, atât pe plan intern, cât şi în străinătate, cu “revoluţia sa socialistă” şi stilul exuberant.

Fost paraşutist, având o sănătate fragilă după descoperirea cancerului în 2011, el a câştigat toate alegerile la care a participat, în pofida acuzaţiilor de “autoritarism” care îi sunt aduse de opozanţii săi.

În octombrie 2012, Chavez a fost reales cu 54,42 la sută din voturi faţă de 44,97 la sută pentru candidatul opoziţiei, Henrique Capriles Radonski, după numărarea a 90 la sută din buletinele de vot. Acesta este cel de-al treilea mandat la preşedinţie (după 2000 şi 2006) de la noua Constituţie adoptată în 1999.

Cu o statură impozantă, fostul orator neobosit apăruse slăbit în ultimele luni, chel şi mai gras, după două operaţii în 2011 şi 2012 în Cuba, după ce a fost diagnosticat cu cancer.

Născut în 1954, fiul a doi învăţători din statul Barinas (sud-vest), tatăl a patru copii şi catolic divorţat de două ori, Hugo Chavez a început să pregătească încă din 1982 proiectul său socialist inspirat de Simon Bolivar, figură emblematică a independenţei obţinute împotriva spaniolilor.

În 1992, locotenent-colonelul încearcă o lovitură de stat ratată împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez, care îl va arunca în închisoare pentru doi ani, ceea ce, în mod paradoxal, l-a făcut foarte popular.

După şase ani, candidat al unei coaliţii de partide de stânga, el câştigă alegerile cu 56 la sută din voturi.

Hugo Chavez, aflat la conducerea primului exportator de petrol sud-american, şi-a construit popularitatea pe numeroase programe sociale în sănătate şi educaţie. Cei mai defavorizaţi îi datorează de atunci o recunoştinţă fără limite, repetând că le-a redat “demnitatea” în pofida unei inflaţii galopante.

În schimb, opozanţii săi îi reproşează omniprezenţa şi instrumentalizarea mijloacelor statului în serviciul unei singure cauze: menţinerea sa la putere.

Hiperactiv înainte de a se îmbolnăvi, implacabil cu adversarii săi, charismatic, capabil să amestece în acelaşi discurs cântece romantice, insulte şi demonstraţii de erudiţie, Hugo Chavez dezvoltase un stil de guvernare neconvenţional, făcând apel la instinct dar şi la formarea sa militară.

“Chavez este un amestec contradictoriu de stângism şi militarism. El are un apetit exagerat pentru putere. Una dintre principalele sale motivaţii este să rămână fără limite la putere”, aprecia istoricul Margarita Lopez Maya, fost aliat trecut în opoziţie.

După tentativa de lovitură de stat care l-a vizat în 2002, preşedintele a decis că lumea se împarte în prieteni şi adversari, calificându-i pe opozanţii săi drept “trădători” şi “apatrizi”.

Dincolo de frontiere, el a fost modelul – şi sponsorul – mai multor lideri latino-americani de stânga.

Apărător fervent al uniunii Americii Latine, el a înfiinţat structuri de integrare regională şi ţese alianţe strategice cu Rusia, China sau Iran, fără să omită vreodată să sprijine lideri controversaţi precum libianul Muammar Kadhafi, iranianul Mahmoud Ahmadinejad sau sirianul Bashar al-Assad.

În acelaşi timp, el a ştiut să dea dovadă de pragmatism, nesuspendând niciodată livările de petrol către Statele Unite, în pofida criticilor sale acerbe împotriva “imperialismului yankeu”.

 

Venezuela va organiza alegeri anticipate în următoarele 30 de zile

Alegeri prezidenţiale anticipate vor fi convocate în Venezuela în “următoarele 30 de zile”, iar vicepreşedintele Nicolas Maduro va asigura interimatul, a anunţat ministrul de Externe Elias Jaua, asigurând că se urmează instrucţiunile preşedintelui Hugo Chavez, decedat marţi.
“Acum, că există o vacanţă absolută (la preşedinţie), vicepreşedintele Republicii îşi va asuma (funcţia de) preşedinte şi vor fi convocate alegeri în următoarele 30 de zile. Acesta este mandatul pe care ni l-a dat comandantul preşedinte Hugo Chavez”, a asigurat Jaua la postul de televiziune Telesur.
Nicolas Maduro, succesorul desemnat al preşedintelui Hugo Chavez
Vicepreşedintele Venezuelei, ministrul de Externe Nicolas Maduro, fost şofer de autobuz şi sindicalist, desemnat drept succesorul său de preşedintele Hugo Chavez, care a decedat marţi din cauza cancerului, este, la cei 50 de ani ai săi, un veteran al “chavismului”, considerat conciliant şi moderat.
Hugo Chavez, în vârstă de 58 de ani, le-a cerut concentăţenilor săi, în decembrie, înainte de a pleca în Cuba pentru cea de-a patra operaţie de cancer, să îl facă pe Maduro preşedintele lor dacă el va fi nevoit să părăsească puterea, asigurându-i că este “un revoluţionar” şi un “bărbat plin de experienţă în pofida tinereţii sale”. relatează AFP.

“Este unul dintre liderii tineri, cu cele mai bune capacităţi” pentru a conduce ţara “cu mână de fier, cu viziunea, cu inima sa de om din popor, cu talentul său cu oamenii (…), cu recunoaşterea internaţională pe care a dobândit-o”, a adăugat preşedintele.

Deja ministru de Externe din 2006, Nicolas Maduro a fost numit vicepreşedinte de Chavez după victoria acestuia din urmă la alegerile prezidenţiale din 7 octombrie.

Anterior, acest fost şofer de autobuz înalt şi cu o mustaţă sobră, amabil şi despre a cărui viaţă privată se ştie puţine, cu excepţia faptului că este căsătorit cu Cilia Flores, procuror general al Republicii, a fost pentru scurt timp preşedinte al Adunării Naţionale (2005-2006), după ce a obţinut primul său mandat de deputat în 1999, sub emblema Mişcării a V-a Republică, fondată de Hugo Chavez, care a preluat puterea în acelaşi an.

Destinele celor doi bărbaţi s-au încrucişat deja în cadrul Mişcării Revoluţionare Bolivariene 200 (MBR-200), creată tot de Chavez, la conducerea căreia el a desfăşurat lovitura de stat ratată împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez în 2002.

“Uitaţi unde merge Nicolas, şoferul de autobuz Nicolas. El a fost şofer de autobuz, şi cum au mai râs de el!”, a exclamant Chavez, atunci când l-a numit vicepreşedinte.

Numele lui a fost citat cu din ce în ce mai multă insistenţă la momentul prognosticurilor privind numele succesorului preşedintelui bolnav. Iar la începutul deplasărilor în scopuri medicale ale lui Hugo Chavez în Cuba, el a fost unul dintre vizitatorii cei mai frecvenţi.

Silueta înaltă a acestui membru al aripii moderate a “chavismului” a devenit, de asemenea, din ce în ce mai familiară la întâlnirile internaţionale după ce acesta l-a înlocuit de mai multe ori pe Hugo Chavez, slăbit, la ultimele summituri.

Analiştii politici subliniază, de asemenea, tonul său conciliant şi marea sa capacitate de a negocia şi de a exersa o influenţă asupra diferitelor tendinţe ale “chavismului”.

“El nu este dur verbal” şi “pare o persoană (…) dispusă la dialog”, apreciază politologul Ricadro Sucre. “În plus, este alegerea (liderilor cubanezi Fidel şi Raul) Castro”, marii aliaţi ai preşedintelui Chavez, adaugă acest profesor al universităţii centrale din Venezuela.

Istoricul Margarita Lopez Maya subliniază, la rândul său, “fidelitatea” “celui mai bun purtător de cuvânt” internaţional al Guvernului Chavez, a cărui retorică antiimperialistă a adoptat-o perfect, la fel ca şi susţinerea unor regimuri controversate, precum Iran, Libia sau Siria.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

AMENDĂ MARE

Restaurant din Satu Mare depistat cu marfă expirată

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) din Satu Mare a efectuat o acțiune de control tematic la SC New Ideea Catering SRL (cunoscut sub denumirea “Bella Ciao”) din Satu Mare, în scopul verificării conformității cu legislația în vigoare în ceea ce privește prestarea serviciilor de alimentație publică.