Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cine va avea de câștigat?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

S-a vorbit încă din primii ani ai ascensiunii sale despre o asemănare cu PNȚCD-ul. PD, apoi PDL-ul, a respins cu indignare orice asemănare cu partidul care a dispărut după o guvernare controversată, deși cu anumite merite. Diferența fundamentală constă în faptul că președintele Emil Constantinescu a lăsat PNȚCD-ul de izbeliște, în vreme ce Traian Băsescu ține cu dinții de el.

Ne punem întrebarea dacă a pierdut doar sigla sau partidul? Este clar că aripa Blaga a rămas cu portocaliul și verdele înrourat, așa cum declara cu un glas de tunet chiar în ziua Convenției. PDL nu seamănă cu PNȚCD prin prisma rezultatelor, ci prin atitudine. Aceeași aroganță, aceeași lipsă de comunicare, de parcă ambelor partide le-ar fi lipsit zona socializării din creier, cum s-a descoperit recent despre omul de Neanderthal. Este cauza dispariției lor.

Democrații, deveniți democrat liberali, au avut un fel de a fi, greu de descris, dar foarte evident. Să admitem că au avut stil. Băsescu vorbește despre năravuri. Ce tabără va moșteni felul de a fi al democrat-liberalilor? Vasile Blaga vorbește despre izolarea din care vrea să scoată partidul. Să înțelegem deci că tabăra lui nu dorește să preia năravurile din trecut. Pe de altă parte, tabăra Udrea se pretinde reformistă. Opinia publică a fost întotdeauna deschisă spre reforme, însă din păcate doar teoretic. Când a fost vorba despre vot, alegătorii s-au dovedit conservatori.

Vorbind despre apariția unui nou partid sau a unei noi alianțe care are în vedere alegerile din 2016 se schimbă datele problemei. Prin forța împrejurărilor, datorită crizei, putem aprecia că viitoarele alegeri parlamentare vor sta tot sub semnul votului negativ. Opoziția nu trebuie să facă mare lucru, doar să aștepte. Cine se va impune ca principală forță de opoziție? Cu siguranță Traian Băsescu mizează pe experiența sa pentru a atrage populația de partea mișcării sale. Aici este cheia problemei. Vasile Blaga se gândește la o contrucție cu PNL. În situația în care se va rupe USL acest lucru pare posibil. Este cea mai logică proiecție politică.

În schimb dacă USL nu se rupe, în timp este posibilă o realipire a celor două brațe frânte ale PDL-ului? Depinde cât de dure vor fi certurile și în ce mod se derulează partajul între cele două părți. Desigur, partea leului rămâne la cel cu sigla. Este vorba despre structurile teritoriale, despre sedii, logistică și nu în ultimul rând despre cât de motivați vor fi membrii activi. Putem aprecia că reformiștii vor fi mai agresivi, mai activi și probabil au acces și la o divizie de mass media, ziare, televiziuni, agenții de publicitate, firme de consultanță. Deja este ca și creat un trust de presă care se pune la dispoziția lui Traian Băsescu. Și nu doar aripa Blaga îi va simți forța, ci mai ales USL.

În fond, adversarul aripii Udrea-Băsescu nu este aripa Blaga. Lupta deschisă, fără menajamente, este doar un episod trecător din lunga confruntare internă a unui partid ajuns la limita expansiunii sale. Noua construcție politică, dacă se va realiza, are o miză mai mare. Este greu să faci un partid de la zero, însă Băsescu și-a pregătit terenul din timp. El se înarmează mediatic și nu este departe timpul când se va vedea acest lucru. Nu știm dacă va câștiga, însă știm sigur că nu are ce pierde. Soarta PDL era, totuși, pecetluită. Că se sparge acum sau mai târziu, nu mai are importanță.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Capetele de listă

Asculta acest articol Numele din capul fiecărei liste electorale este gândit ca un cap de berbec, ca un vârf de

Sigla Informatia Zilei

Aritmetica nebunatică a PSD

Asculta acest articol Informații contradictorii, lucruri spuse pe jumătate. Statistică învârtită pe degete. PSD este singurul partid care se învrednicește