Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga” derulează un vast proiect ornitologic

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Elevi participanti la derularea proiectului
Elevi participanti la derularea proiectului

Pe data de 1 aprilie se sărbătoreşte Ziua Păsărilor. Cu acest prilej, la Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga” a fost lansat proiectul ornitologic, coordonat de profesoara Matei Aurica, cu genericul „Din tainele ornitologiei – păsări din România”.

Proiectul se desfăşoară în colaborare cu Societatea  Ornitologică Română (al cărei preşedinte la Sucursala SOR a judeţului Satu Mare este Fazekas Lorand).  Partenerii provin de la Şcoala Gimnazială ,,Grigore Moisil” Satu Mare, Şcoala Gimnazială ,,Ion Creangă” Satu Mare, Şcoala Gimnazială ,,Petofi Sandor” din Livada, Şcoala Gimnazială din Valea Vinului şi Liceul Tehnologic din Ardud.

La activitatea de ieri au fost prezenţi elevi şi cadre didactice din şcolile partenere, reprezentanţi ai SOR şi reprezentanţi de la Biblioteca Judeţeană, precum şi ai Bibliotecii Şcolare.

Proiectul de educaţie ecologică este conceput ca un mijloc de educaţie ecologică destinat populaţiei şcolare cu vârsta cuprinsă între 11 şi 12 ani, având drept scop cunoaşterea şi protejarea păsărilor sălbatice din ţara noastră.

Activităţile propuse, foarte diferite, au fost alese astfel încât să dezvolte capacitatea de obervare a naturii, de investigare, de documentare ştiinţifică, de utilizare a limbajului ştiinţific adecvat. Subiectul ca atare, despre păsările din România, este unul foarte interesant prin conţinut, accesibil elevilor, relativ uşor de studiat pe teren. Se urmăreşte, de asemenea, dezvoltarea spiritului ecologic al elevilor din şcolile participante în proiect, prin implicarea în activităţi specifice biologiei/ ornitologiei în scopul cunoaşterii păsărilor sălbatice din România şi acţiunile  Societăţii Ornitologice Române pentru ocrotirea acestora. Aceste activităţi conduc la cunoaşterea a peste 100 de specii de păsări comune din România pe baza informaţiilor  din cărţi de specialitate, altase zoologice, atlase ornitologice, enciclopedii; dezvoltarea capacitătii de observarea a păsărilor migratoare (caractere morfologice, caractere etologice, identificare după triluri etc.) imediat dupa întorcerea lor din cartierele de iernat, şi consemnarea acestor observaţii; utilizarea terminologiei specifice ornitologiei în situaţii diferite de comunicare – mese rotunde, întâlniri cu ornitologi; conştientizarea efectelor activităţii omului asupra naturii, asupra păsărilor în special  prin observaţii realizate pe teren şi familiarizarea cu acţiunile specifice Societăţii Ornitologice din România în scopul protecţiei păsărilor din ţara noastră.

Elevii din şcolile partenere, coordonaţi de profesorii Silaghi Ionel, Feleg Angela, Cheregi Carmen, Ştef Simina, Balogh   Bianca au derulat sau urmează să participe la derularea acestui proiect. Este vorba de acţiuni precum:

1. SPRINGALIVE – MONITORIZAREA ÎNTOARCERII PĂSĂRILOR MIGRATOARE” – activităţi de antrenare a elevilor în programul SPRINGALIVE ce constă în înregistrarea on-line a primei  observaţii a uneia din următoarele specii reîntorse în ţară – rândunica, drepneaua, cucul, barza albă, prigoriile (http://www.springalive.net/ro-ro/springalive/ajuta-ne_sa_descoperim_primavara)

2. ,,PĂSĂRI DIN ROMÂNIA” – activitate de documentare în biblioteci, pe Internet despre speciile cele mai comune de păsări din ţara noastră.

3. ,,1 APRILE-ZIUA PĂSĂRILOR” – activitate desfăşurată la Şcoala Gimnazială ,,Lucian Blaga” din Satu Mare – activităţi de identificare a păsărilor după caracterele morfologice şi etologice, prezentări PP despre păsări, cuiburile şi ponta lor etc.

4. – ,,LACUL ŞTIUCII” – vizionarea unui filmului documentar realizat de Societatea Ornitologică Română pe Lacul Ştiucii judeţul Cluj (scop: recunoaşterea speciilor de păsări specifice lacurilor şi bălţilor din România, familiarizarea cu acţiunile SOR în domeniul protecţiei păsărilor).

5. ,,BIRDWATCHING” – activităţi de observare a păsărilor în diferite zone din judeţ însoţite de acţiuni de igienizare a naturii din preajma locurilor de cuibărit.

Activitatea organizată ieri, 29 martie, la Şcoala “Lucian Blaga”, cu prilejul aniversării Zilei păsărilor, a constat în vizionarea unui film documentar furnizat de Societatea de Ornitologie din România, după care elevii au participat la un atelier de lucru în cadrul căruia au învăţat să identifice speciile de păsări pe baza caracterelor morfologice (aspect exterior) şi etologice (comportamentale) ale păsărilor sau ascultând trilurile, cântecul păsărilor.

S-a urmărit antrenarea unui număr cât mai mare de elevi din clasele a VI-a din şcolile partenere în activităţi de observare, identificare, recunoaştere, protejare a păsărilor, care să conducă la manifestarea unui interes deosebit pentru ornitologie prin contactul nemijlocit cu natura, sensibilizare faţă de problemele de mediu, în special dezvoltarea comportamentului ecologic de protejare a avifaunei specifice ţării noastre. Totodată, activitatea a oferit prilejul diseminării proiectului, copiilor oferindu-le cadrul propice socializării, a învăţării de bune practici.

Până la această primă întâlnire s-au mai derulat activităţile cuprinse în acţiunea SPRINGALIVE amintită anterior.

Informaţiile de mai sus ne-au fost oferite de profesoara Camelia Dumitru.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns