Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tot mai departe de Băsescu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Loviturile de graţie vin întotdeauna din interior. Vin din partea celui la care nu te aştepţi să aibă forţa de a te învinge. De data aceasta Vasile Blaga a reuşit să demonstreze că nu mai este caporalul pe care-l credea Traian Băsescu. Are propria lui echipă din care i-a eliminat pe toţi cei ce credeau cu fanatism în Traian Băsescu. Alegerile de sâmbătă din PDL au scos clar în evidenţă faptul că toţi cei aleşi în conducerea restrânsă a partidului trebuiau să îndeplinească un singur criteriu, să nu mai fie oamenii lui Băsescu.

Elena Udrea, precum şi grupul de foşti consilieri prezidenţiali, nu au primit voturile necesare pentru a fi promovaţi, dovadă că lucrurile au fost aranjate cu grijă.

Într-un fel Vasile Blaga reface drumul lui Victor Ponta, cu diferenţa că ultimul a fost dorit de părinţii fondatori Ion Iliescu şi Adrian Năstase. S-ar putea face o comparaţie şi cu Mircea Geoană, cel ce l-a învins pe Ion Iliescu. Ideea este că abia acum, după alegerea aparatului central de conducere, se poate afirma cu certitudine că Vasile Blaga s-a instalat deplin la conducerea PDL. Abia acum Traian Băsescu a rămas efectiv fără partid.

O reapropiere este posibilă cu condiţia ca preşedintele să facă primul pas. Formal, liderii PDL declară că vor să continue relaţia cu Traian Băsescu, însă fără ultra-băsiştii reprezentaţi de Udrea, Macovei, Boc nu se mai poate vorbi despre PDL ca despre un partid prezidenţial în adevăratul sens al cuvântului. Mai mult decât atât, s-a avansat şi un nume de prezidenţiabil, Adriean Videanu, nu foarte apropiat de preşedinte.

La fel ca în PSD, au dispărut aşa-zişii grei din fostul PD. Nu au funcţii în partid, însă au rămas apropiaţi de Blaga. Acesta este încă un element care întăreşte convingerea că PDL se va îndepărta de Traian Băsescu. Faptul că Theodor Stolojan nu a sprijinit gruparea prezidenţială aduce un plus de forţă preşedintelui Blaga şi va face mai uşoară detaşarea de şeful statului.

După alegerile de sâmbătă PDL şi-a câştigat independenţa faţă de Cotroceni. Partidul poate adopta o nouă strategie, poate intra într-un sistem de alianţe după cum va evolua viaţa politică.

Eventuala spargere a USL oferă fiecăruia dintre cele două partide componente posibilitatea încheierii unei alianţe cu democrat-liberalii. Doctrinar prima opţiune este alianţa cu PNL. Pragmatic, PDL are mai mari şanse de a accede la guvernare alături de PSD, cu acesta reuşind să facă o majoritate parlamentară.

Acestea sunt simple speculaţii, însă ele sunt deja posibile, fără acordul lui Traian Băsescu. Acum, preşedintele este cu adevărat izolat. Singura lui şansă de a rămâne un reper politic este formarea cât mai rapidă a unei forţe politice, fie pe structura Mişcării Populare, fie investind în partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu. Dar, oricum, se porneşte de la o bază foarte slabă, de foarte de jos. Concluzia ar fi că Vasile Blaga i-a dat lovitura de graţie. Buldogul-caporal, ajuns în postura unui căpitan, poate răspunde acum: Adio, Traiane!

Ocazia este bună, dar până la revigorarea şi punerea partidului pe o direcţie clară mai trebuie să treacă ceva vreme. PDL nu are o strategie clară, nu a reuşit să se impună ca principal partid de opoziţie şi este departe de a fi considerat o alternativă la actuala guvernare. Deci PDL a făcut un pas uriaş pentru Vasile Blaga, dar un pas mic pe scena politică. La urma urmei ce naşte din pisică tot şoareci mănâncă. Iar în cazul acesta pisica este încă Traian Băsescu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Voturile de dincolo de gard

Asculta acest articol Aflat în fața unei probleme în care și-a pus foarte multe speranțe, PNL mai degrabă lucrează din