Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lista partidelor de care ne-am săturat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Proaspătul lider al Mișcării Populare a rostit o propoziție care i-a înfuriat pe liderii democrat liberali. “Și PDL intră în lista partidelor de care ne-am săturat”. Dacă și de partidul din care practic ea însăși s-a născut s-a săturat – atunci pe cine acceptă Mișcarea Populară? Marian Preda, noul lider, profesor universitar, sociolog, nu a făcut o listă de formațiuni lăsând să se înțeleagă că s-au săturat de toate partidele.

Așadar, ei doresc doar fete mari în mișcarea lor, oameni care nu s-au murdărit cu carnete de partid.

Important este în acest moment nu ce spune acest domn Marian Preda, ci ideile sale foarte periculoase. Departe de a face o apropiere între mișcarea legionară și actuala mișcare, ideile de genul celei enunțate nu fac cinste niciunui politician sau chiar cetățean de rând. Fără partide, așa cum sunt ele, bune, rele, oneste, corupte, este de neconceput democrația. Se poate porni la drum cu un astfel de program? Nu este prea radical pentru o fundație, cu atât mai mult cu cât aceasta se bucură de sprijinul președintelui țării?

Se pare că nu se reușește înființarea unui partid decât mizând pe un program anti-sistem. De la scrobiții inițiatori până la capetele rase nu este decât un pas. Nici nu poate fi concepută o construcție politică în jurul lui Traian Băsescu fără un program radical. Iar dacă și conjunctura politică îi va fi favorabilă, nu este exclus să aibă un succes chiar de anul viitor.

Dacă te saturi de toate partidele ai tendința să le  distrugi. Deținând cea mai înaltă funcție în stat ai posibilități de a acționa. Situația de ultimă oră din USL este favorabilă opoziției. Crin Antonescu, din motive deocamdată obscure, începe să-l critice public pe Victor Ponta.

Deocamdată premierul tace, nu răspunde provocărilor. Liderul liberal a mers atât de departe încât face o apropiere între Ponta și Băsescu. Pentru a nu părea că ține cu dinții de candidatura sa la președinție este gata să declare că nu este foarte interesat de acest lucru. Dacă dispare scopul comun, câștigarea prezidențialelor, ce ar mai putea ține împreună cele două partide?

Traian Băsescu va profita de situație. Situându-se pe o poziție radicală atât față de USL cât și față de PDL, președintele are o șansă de a lansa un candidat prezidențial care să le facă probleme tuturor. PDL nu are un candidat, USL este pe cale să renunțe la Crin Antonescu sau mai de grabă invers. Întreaga scenă politică se va întoarce pe dos. PSD va avea propriul candidat, PNL va rămâne cu Crin Antonescu, iar restul partidelor își vor găsi proprii candidați.

Se va repeta istoria din 2000. Alegerea președintelui va fi ca la loz în plic, o simplă întâmplare.

Având în față un astfel de tablou, nou înființata Mișcare nu trebuie să construiască nimic, trebuie doar să distrugă. Dacă va contribui la spargerea USL își va fi  realizat scopul. Odată despărțite, PSD și PNL nu doar că își vor pierde din putere, dar vor intra ambele pe un loc fruntaș pe lista partidelor de care ne-am săturat.

Este ca și cum te-ai urca într-un tren pentru care ți-ai plătit biletul până la capătul călătoriei, dar mecanicii opresc trenul în câmp și invită călătorii să se dea jos pentru că nu mai au chef să meargă mai departe. Cei doi mecanici sunt, evident, Ponta și Antonescu. Iar Traian Băsescu, chiar dacă nu are forța de dinainte, are voința de fier de a-i face să se certe. Și ce altceva decât voința diabolică de a-ți distruge adversarul este politica?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

O lansare ca la carte

Asculta acest articol Pas cu pas, punct după punct, PNL și-a lansat candidatul la funcția de prim ministru, după manual.