Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Colegiul Medicilor Dentişti protestează faţă de măsura de sistare a fondurilor pentru serviciile de medicină dentară

Sigla Informatia Zilei
Colegiul Medicilor Dentişti protestează faţă de măsura de sistare a fondurilor pentru serviciile de medicină dentară
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Colegiul Medicilor Dentişti protestează faţă de măsura de sistare a fondurilor pentru serviciile de medicină dentară
Colegiul Medicilor Dentişti protestează faţă de măsura de sistare a fondurilor pentru serviciile de medicină dentară

Măsura de sistare a alocării fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicină  dentară  adoptată  unilateral de Ministerul Sănătăţii, fără informarea publică a beneficiarilor serviciilor de asistenţă  stomatologică şi a corpului profesional, afectează în mod grav atât pacienţii, cât şi demnitatea profesiei de medic dentist, se arată într-un protest al Colegiului Medicilor Dentişti din România postat pe site-ul propriu www.cmdr.ro.

”Înlăturarea din sistemul public al asigurărilor sociale a serviciilor de asistenţă stomatologică  este o mă sură  fă ră  precedent în sistemul îngrijirilor de să nă tate din Uniunea Europeană. Colegiul Medicilor Dentiş ti din România, corp profesional al medicilor dentişti, a luat act de situaţia creată la nivel naţional ca urmare a deciziei, protestează cu fermitate şi condamnă  cu vehemenţă  implementarea unei astfel de mă suri adoptată  arbitrar de către autoritatea de stat fără  a ţine cont de consecinţele extrem de grave ale acestui demers”, spune documentul CMDR.

În acest context, Colegiul Medicilor Dentişti din România avertizează că medicina dentară, împreună cu toate specialităţile acestei ramuri medicale, este înlăturată total din sistemul public al asigurărilor de sănătate. CMDR semnalează că situaţia prezentă este unică în istoria sistemului de asigurări de sănătate la nivelul Uniunii Europene.

Colegiul Medicilor Dentişti din România consideră că o astfel de atitudine promovată de Ministerul Sănătăţii aduce grave prejudicii persoanelor asigurate care au dreptul la furnizare de servicii de medicină dentară prin pachetul de bază.

CMDR este de părere că printr-o astfel de abordare autoritatea de stat  încalcă nu numai Constituţia României (dreptul la ocrotirea sănătăţii), ci şi propriile reglementări.

“Măsura a fost adoptată ignorându-se total patologia specifică existentă şi realitatea acesteia ce situează România pe unul dintre ultimele locuri în cadrul Uniunii Europene” se arată în documentul citat
CMDR susţine că au fost tratate cu superficialitate punctele de vedere comunicate de către corpul porofesional privind necesitatea alocării unui procent de cel puţin 2% din fondul serviciilor medicale care să fie destinate serviciilor de medicină dentară în sistemul public al asigurărilor de sănătate.

Implementarea acestei măsuri va determina imposibilitatea asigurării asistenţei stomatologice în sistemul publică de asigurări de sănătate, limitând, chiar anulând adresabilitatea populaţiei la serviciile de medicină dentară, în special pentru copii şi categorii defavorizate, avertizează CMDR.

Măsura afectează imaginea şi demnitatea profesiei de medic dentist au fost afectate, pe de o parte , prin alocarea unui buget necorespunzător faţă de nevoile populaţiei şi ulterior prin diminuarea constantă a acestuia până la sistarea totală la acest moment, susţin reprezentanţii CMDR

Colegiul Medicilor Dentişti din România consideră imperios necesară realizarea unor politici de sănătate publică în domeniul medicinei dentare în acord cu starea reală de sănătate a populaţiei.  De asemenea, se propune introducerea medicinei dentare în cadrul programelor naţionale de prevenţie.
Reprezentanţii medicilor dentişti arată că toate aceste aspecte au fost aduse la cunoştinţa  Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii, prin solicitarea unor puncte de vedere la care nu au primit deocamdată niciun răspuns.

CMDR solicită în continuare Ministerului Sănătăţii exprimarea publică a unui punct de vedere faţă de situaţia creată şi prezentarea argumentelor care au stat la baza adoptării unei astfel de măsuri.
Colegiul Medicilor Dentişti din România va întreprinde orice demersuri necesare pentru apărarea demnităţii profesiei , a medicilor dentişti şi a pacienţilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns