Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ghe. Ciocan a lipsit de la şedinţa de excludere a senatorului Valer Marian

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ciocan
Fostul preşedinte PSD rămâne unul dintre suţinătorii senatorului Valer Marian

Fostul preşedinte PSD Gheorghe Ciocan a lipsit de la şedinţa în care s-a discutat despre excluderea senatorului Valer Marian din USL şi PSD. Surse din partid  declară că fostul preşedinte rămâne unul dintre suţinătorii senatorului Marian, între aceştia instalându-se o relaţie bună  mai ales după declanşarea scandalului. În ultima vreme între cei doi lideri ar fi avut loc mai multe întâlniri care ar fi vizat probleme fierbinţi din partid. Absenţa lui Gheorghe Ciocan nu a împiedicat semnarea şi înaintarea unui document către conducerea centrală a PSD prin care se cere excluderea lui Valer Marian din PSD. Documentul este semnat de 87 de persoane, membri PSD.  Aceştia s-au întrunit după ce liberalii s-au retras de la şedinţa USL.  De la şedinţa USL a lipsit şi preşedintele organizaţiei PC, Cristian Smadu, ceea ce ar putea fi interpretat că şedinţa USL nu a fost statutară.

 

smadu
De la şedinţa USL a lipsit şi preşedintele organizaţiei PC, Cristian Smadu

Iată cum a decurs şedinţa USL:
Cuvântul de deschidere i-a aparţinut deputatului Ovidiu Silaghi – copreşedinte USL Satu Mare, care a dorit să transmită la întâlnirea de miercuri un semnal de stabilitate: “USL Satu Mare continuă să se ocupe de soarta judeţului, fiind împotriva derapajului senatorului Valer Marian. Doresc să vă informez că scuzele formulate către premierul Victor Ponta şi preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea au fost primite. Judeţul Satu Mare este un judeţ atipic, mic şi cu 40% populaţie maghiară. Noi, cei din Satu Mare, trebuie să avem o foarte bună colaborare cu conducerea centrală fiindcă o relaţie tensionată cu aceasta nu duce la rezultate bune. :tim prea bine ce înseamnă ca un judeţ să aibă un om promovat la Bucureşti. La ultimele discuţii avute cu preşedintele interimar PSD Satu Mare, Liviu Dragnea, acesta a menţionat foarte clar că vine cu plăcere la Satu Mare, dar în condiţiile în care un senator îl înjură toată ziua nu poate face multe.
La această întâlnire vreau să transmit mesajul de stabilitate. Noi suntem USL! Am luat decizia ca şi la următoarele alegeri locale să mergem tot ca Uniune Social Liberală. Primarii, consilierii locali, judeţeni, directorii de deconcentrate trebuie să îşi facă treaba, să muncească şi să nu se implice în gâlceava unui om cu lumea. Noi suntem aici să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut în judeţ, iar cei care vor să distrugă să ne părăsească. Îmi pare rău că starea sa de sănătate a evoluat în aşa fel încât să nu mai aibă logică. Trebuie să înţelegem că Valer Marian a făcut pe Gică Contra cu conducerea centrală, dar nu a făcut-o ca simplă persoană, ci ca pentru întreg judeţul”, a declarat Ovidiu Silaghi.

Octavian Petric: toţi parlamentariiau o repulsie faţă de Valer Marian”

A luat apoi cuvântul deputatul Octavian Petric care a declarat că problema internă din PSD trebuie rezolvată: “Am câştigat împreună, noi, USL Satu Mare, alegerile locale şi parlamentare.
Am promis electoratului că vom face treabă în interesul judeţului. Avem o problemă internă: unii dintre colegi încearcă să arunce cu noroi spre cei ce l-au sprijinit în campanie, atât financiar, cât şi fizic şi material. Sunt parlamentar PSD şi mă doare că că un om în care am investit încredere se comportă aşa. :i ceea ce s-a întâmplat la Sâmbra Oilor, unde el vroia să facă scandal la cortul preşedintelui, a fost foarte urât. Din păcate, nici noi, PSD-iştii nu am fost uniţi la Sâmbră”. Deputatul Octavian Petric a declarat că acţiunile lui Valer Marian nu reprezintă Uniunea Social Liberală: “Noi suntem USL, nu el, cel ce denigrează imaginea PSD şi USL prin mizeriile pe care până în urmă cu câtva timp le trecea în ziar”. Octavian Petric a mai spus că a discutat cu Valer Marian înainte ca tot circul să izbucnească şi crede că e nemulţumit din cauză că nu a primit “ceva funcţii”.   Acesta a mai menţionat că toţi parlamentarii au o repulsie faţă de Valer Marian şi nu mai are susţinerea nimănui. La întâlnirea de miercuri, Octavian Petric a declarat că în cel mai scurt timp trebuie făcut pasul pentru reorganizarea Organizaţiei Judeţene PSD Satu Mare, cu speranţa că sătmărenii nu şi-au pierdut toată încrederea în aleşii USL din cauza acţiunilor senatorului Valer Marian.

“Trebuie să se înţeleagă că USL suntem noi şi nu Valer Marian!”, spune Adrian Ştef

Şi preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Satu Mare, Adrian Ştef, a luat cuvântul: “USL la Satu Mare suntem noi şi nu Valer Marian! Am decis să ne întâlnim în această formulă, ca membri USL, deoarece am ajuns să fiu oprit pe stradă de sătmăreni şi întrebat în felul următor: ce faceţi? Aţi câştigat alegerile! Nu vă ocupaţi mai bine de făcut drumuri, de investiţii? Aduceţi bani că de aia v-am votat! Acesta e mesajul sătmărenilor şi avem nevoie de această unitate în continuare. Am câştigat judeţul şi municipiul fiind uniţi şi asta va trebui să facem şi peste 3 ani.  Comportamentul şi mesajele lui Valer Marian duc la pierderea voturilor. Trebuie să se înţeleagă că USL suntem noi şi nu Valer Marian!”.
Şi prim vicepreşedintele Organizaţiei Municipale PSD – Radu Roca se arată îngrijorat de faptul că USL pierde voturi şi încrederea alegătorilor din cauza declaraţiilor lui Valer Marian. Mircea Govor le-a spus celor prezenţi că a convocat întâlnirea simţind nevoia să vadă ce face familia USL din Satu Mare de când a intrat în “situaţia catastrofală”: “Nu e vorba de un război între Mircea Govor şi Valer Marian! A fost făcut senator prin munca noastră! Sunt vinovat pentru că eu l-am creat pe acest politician. La ultimele alegeri am mers în mijlocul alegătorilor şi am vorbit în numele lui, am vorbit în locul lui, că el nu mai putea vorbi, fiind bolnav. Am vorbit şi eu, a vorbit şi Octavian Petric, Ovidiu Silaghi, Adrian :tef. A fost ales şi apoi i-a înjurat pe şefii de la Bucureşti. Până când am luat pisica de coadă şi am bătut-o de pământ n-a zis nimeni nimic! Nu mai putem continua în această formă. Trebuie să alegem scoaterea lui din USL şi PSD, că nu mai putem ţine între noi un măr putred. Suntem o echipă. Cei ce nu vor să meargă alături de noi, să plece! Pe toţi cei pe care îi văd în jurul lui Valer Marian îi consider înafara USL”.

Propunerea de excludere a senatorului Valer Marian din PSD şi din USL – supusă la vot

Şedinţa USL a fost una informală, dar cei prezenţi au fost totuşi rugaţi să ia o decizie clară: propunerea de excludere a senatorului Valer Marian din PSD şi din USL. Nu au fost “pentru” toţi participanţii la şedinţă, existând şi două abţineri. Cei prezenţi au fost invitaţi să îşi dea cu părerea legat de situaţia generată de senator. Vasile Mitraşca, primarul Tăşnadului, a specificat că poziţia care trebuie luată faţă de Valer Marian e de discutat în PSD: “Suntem un partid cu oameni valoroşi care am ştiut mereu să ne facem ordine în propria ogradă. Ne-a lipsit puţin bărbăţia la conferinţa judeţeană când era momentul să ne despărţim de Valer Marian”. Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti Oaş, a declarat la rândul ei că e în asentimentul edilului Tăşnadului, dar a mai menţionat că în PSD “există o comisie de integritate morală. Nu este comod ceea ce se întâmplă. Dacă unul dintre colegii noştri azi este monstru, până ieri a fost zeu”, a declarat primăriţa din Negreşti.
Întâlnirea a continuat. În sala mare de şedinţe au rămas social democraţii pentru a discuta probleme ce ţin de bucătăria internă a partidului, pe când colegii lor liberali s-au mutat în sala mică. Unul dintre participanţi a pus punctul pe i. El le-a şoptit unor colegi: “Problemele din USL abia acum încep, dacă Valer îşi face un ziar.” De fapt, nu s-a luat nicio decizie clară. Până la urmă Valer Marian a fost exclus sau doar a fost pus la zid? Până la primirea unui comunicat oficial, situaţia rămâne incertă.

Senatorul Valer Marian poate trage pe mulţi după el
În concluzie, miercuri 15 mai, USL reprezentat la prezidiu de deputaţii Ovidiu Silaghi şi Octavian Petric, precum şi de Adrian Ştef şi Mircea Govor, în faţa a aproximativ 200 de membri PSD şi PNL, a luat atitudine în cazul senatorului Valer Marian. Nu a fost o şedinţă de excludere, ci doar una informală. Rând pe rând cei prezenţi şi-au spus punctul de vedere. Merită atenţie remarca primăriţei din Negreşti Oaş. Aurelia Fedorca s-a întrebat retoric cum se poate explica faptul că un om politic este considerat azi un monstru din moment ce până ieri era considerat un zeu?
Într-adevăr, cazul senatorului Valer Marian este greu de judecat în acest moment. În fapt nu a fost vorba decât despre nişte declaraţii politice şi de nişte materiale de presă, multe dintre ele scrise într-un registru cifrat, înţeles doar de către cei care s-au simţi vizaţi. Ca reporter cu o anumită experienţă am asistat la una dintre cele mai greu de înţeles şedinţe sau conferinţe de presă. De pe feţele celor prezenţi, am înţeles că în USL abia de acum încolo vor începe adevăratele probleme. Din culise am aflat că senatorul Marian mai are susţinători. Pe de altă parte, populaţia din judeţ a văzut în acţiunile senatorului un mod de a se implica în problemele oamenilor. Liderii USL nu pot trece uşor peste acest aspect.
Înlăturarea lui Valer Marian îi expune pe cei ce i-au luat locul în mod direct în faţa alegătorilor. Poporul a aflat sau este pe cale de a afla că în multe privinţe declaraţiile politice ale senatorului au la bază cel puţin un miez de realitate. Alegerile locale şi cele parlamentare nu s-au derulat decât cu un an, respectiv cu vreo cinci luni de zile în urmă. Memoria colectivă reţine foarte bine promisiunile din campania electorală. Pentru a depăşi handicapul de a fi fost criticaţi din interior, cei rămaşi la cârma USL trebuie să lucreze de trei ori mai mult. Să ne transpunem în situaţia senatorului de care s-au lepădat toţi, dar care nu este exclus din PSD. El poate întreba în continuare ce realizări se pot arăta în acest ultim an? Oare şi-au pus întrebarea ce se întâmplă dacă Valer Marian renunţă la acuzaţiile la adresa liderilor de la centru şi se axează pe critica foştilor colegi din USL Satu Mare?
A nu se uita că senatorul Valer Marian poate trage pe mulţi după el, considerând că acesta a fost învins de tot.  Având în vedere ultimele evenimente, şi mai cu seamă şedinţa de înfierare din 15 mai, există posibilitatea declanşării unui proces greu de controlat, martirizarea senatorului care a dorit să revoluţioneze viaţa politică din judeţul Satu Mare. De aici înainte totul este posibil. A nu se uita că în iunie 2012 s-a votat pentru marea schimbare de la administraţia maghiarilor, a UDMR, la o administraţie românească. Iar ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme priveşte exclusiv partidele româneşti. Valul USL a fost sărbătorit cu mult fast, dar iată că acelaşi val poate fi şi distrugător.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns