Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Întâlnire pe tema regionalizării organizată de confederaţia Meridian

participanti la sedinta Comisiei de Dialog Social pe tema regionalizarii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
participanti la sedinta Comisiei de Dialog Social pe tema regionalizarii
participanti la sedinta Comisiei de Dialog Social pe tema regionalizarii

Sindicatele nu cred că acest proces va influenţa în bine absorbţia fondurilor UE

Miercuri, 29 mai, de la ora 12, în Sala mică a Palatului Administrativ a avut loc şedinţa Comisiei de Dialog Social Satu Mare. La propunerea Confederaţiei Meridian, întâlnirea a avut ca temă principală un proiect privind problematica regionalizărea şi impactul economico- social scontat la nivel judeţean.

Prefectura a fost reprezentată de subprefectul Cristian Sasu, Consiliul Judeţean (CJ) de consilierul preşedintelui, Cristian Anghel, Primăria Satu Mare de viceprimăriţa Marcela Papici şi de consilierul onorific al primarului, Gheorghe Rentea.

Din partea organizatorilor au participat Ştefan Petricean, coordonator regional al proiectului şi Dan Fornea, membru al Consiliului Social European de la Bruxelles. De asemenea, ca invitat special, la întâlnire a luat parte senatorul UDMR de Satu Mare, Pataki Csaba.

 

Proiectul este prezentat în toate judeţele din Nord Vest

 

Scurte alocuţiuni de deschidere şi consideraţii pe marginea temei au făcut Cristian Anghel, Cristian Sasu şi senatorul Pataki.

În continuare, Ştefan Petricean a rezumat întâlnirile din judeţele Bihor, Maramureş, Sălaj şi Bistriţa Năsăud (urmează Cluj). Dânsul a exemplificat cu afirmaţiile unor primari din municipiile reşedinţă de judeţ din cele patru judeţe şi a spus că, au existat luări de cuvânt atât pro cât şi contra procesului de regionalizare.

De asemenea, vorbitorul a abordat şi aspecte precum pericolele şi oportunităţile procesului, gradul de apropiere a deciziei de cetăţean, iar la final a solicitat ca cei din sală să se comporte ca într-o întâlnire interactivă şi nu ca în cazul unei prelegeri. Dânsul a mai spus că toate obiecţiile, propunerile, şi sugestile făcute în cele 6 judeţe vor fi centralizate şi înaintate Grupului de lucru care se ocupă de regionalizare.

Cristian Anghel a mai spus că există multe întrebări de pus legate de acest proces, că se va putea începe aplicarea lui numai după votarea noii forme a Constituţiei şi elaborarea şi votarea în Parlament a actelor normative pe baza cărora va avea loc, dacă va avea loc, o descentralizare a deciziei.

De asemenea, conslierul preşedintelui CJ a precizat că nu există nicio directivă a UE privind obligativitatea regionalizării, afirmaţie întârită şi de Dan Fornea, mai ales că în prezent există în derulare multe proiecte cu fonduri europene pe actuala structură de organizare a ţării.

Dan Fornea, printre altele, a subliniat faptul că sindicatele sunt pesimiste cu privire la efectul benefic al acestui proces asupra absorbţiei fondurilor eueopene.

Primul care a luat cuvântul la dezbateri a fost senatorul Pataki, cel care a pus “câteva întrebări despre regionalizare la care, în acest moment, nu poate răspunde nimeni”, după cum s-a exprimat. Totodată a spus că în România există, la acest moment, cira 3.200 de Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT-uri), din care peste 2.000 n-au fonduri nici să-şi plătească angajaţii şi nu se ştie dacă nu vor da faliment, dar nici dacă regionalizarea i-ar putea ajuta în vreun fel.

Au urmat apoi interveţii din sală pe tema dată, după care organizatorii au invitat participanţii la un bogat bufet suedez.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns