Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Fermierii sătmăreni au de restituit la APIA peste 3,8 milioane lei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Les Gabriel, director interimar al APIA Satu Mare
Les Gabriel, director interimar al APIA Satu Mare


Sumele necuvenite au fost încasate în perioada 2007 – 2012

    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) Satu Mare derulează către fermierii sătmăreni plăţi pe diverse programe de finanţare. Procedurile utilizate prevăd penalizări, diminuări ale sumelor iniţiale s-au chiar restituirea integrală a sumelor necuvenite depistate pe seama controalelor în teren sau a altor forme de verificare.

Gabriel Leş directorul interimar al APIA Satu Mare, ne-a pus la dispoziţie un desfăşurător privind evoluţia situaţiei privind unele dosare cu probleme pentru care s-a impus recuperarea sumelor plătite ca necuvenite.

Statistica pusă la dispoziţie de APIA Satu Mare evidenţiază faptul că din intervalul 2007-2012 au rămas de recuperate în timp 3.867.147 de lei, echivalentul a aproximativ a 900.000 de euro. Din această sumă au fost recuperate 3.076220 lei, fiind încă de recuperat 790.927 de lei.

De la an la an a scăzut numărul dosarelor cu probleme

După cum este firesc, probleme privind dosarele de solicitare a sprijinului financiar pe diversele programe au început încă din primul an 2007, în care APIA a preluat documentaţiile privind subvenţiile.

Din situaţia pusă la dispoziţie rezultă căde la an la an fermierii şi/sau solicitanţii diverselor forme de sprijin financiar au învăţat regulile, şi-au perfecţionat activitatea, funcţionarii s-au rodat şi au scăzut problemele.

Aş se face că în anul 2007 au fost înregistrate 409 dosare în care s-a impus luarea măsurilor de recuperate totală sau parţială a anumitor sume primite de la fermieri, o creştere a numărului acestor inadvertenţe a fost semnalată pentru anul 2008, când au fost depistate 658 de dosare cu probleme.
Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns