Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Klaus Iohannis nu agreează propunerea PSD, privind uninominalul pur

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Klaus Iohannis susține modelul german
Klaus Iohannis susține modelul german

Prim-vicepreşedintele PNL, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis se declară împotriva uninominalului pur propus de Partidul Social Democrat şi susţine modelul german, cu un vot uninominal mixt, în calitate de primar şi membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR).

 

 
“Nu îmi place ideea, mie personal. Nu sunt adeptul uninominalului pur, dar evident vor exista discuţii în USL, vor exista discuţii mai ample şi se va lua o hotărâre. Deci, acest răspuns nu implică PNL, este părerea mea de primar”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Întrebat ce nu îi place la propunerea PSD-ului, care susţine votul uninominal pur, Klaus Iohannis, a răspuns “nimic”.

Primarul sibian a criticat uninominalul pur şi actualul sistem de vot pentru Parlament, spunând că acum avem “un mega-Parlament, care nu este mai eficient decât cel de dinainte”.

“Alegerile parlamentare trebuie să asigure într-o măsură rezonabilă proporţionalitatea reprezentării. Uninominalul pur, după părerea mea, nu garantează acest lucru. Nici măcar un uninominal aşa cum este acum nu garantează acest lucru în cadrul unui număr prestabilit de parlamentari. Şi rezultatul îl ştim cu toţii, un mega-parlament, care cu siguranţă nu este mai eficient decât cel de dinainte, ca să nu formulez altfel”, a explicat Klaus Iohannis.

Prim-vicepreşedintele PNL, membru al FDGR, formaţiune pe care a condus-o până în acest an, crede că varianta de vot cea mai corectă ar fi cea nemţească, cea a uninominalului mixt.

“În ţările cu apă caldă, aceste lucruri au fost analizate, decenii de-a rândul şi nu întâmplător, unul din sistemele pe care Forumul German le-a propus şi sunt în continuare membru şi am în continuare aceeaşi părere, este sistemul german, care prevede că fiecare cetăţean să aplice două ştampile: una pe un nume şi una pe un partid. Este un sistem uninominal mixt. Asigură reprezentarea proporţională a partidelor, garantat. Asigură pe de altă parte, intrarea în Parlament pentru politicienii care sunt foarte bine văzuţi, fiindcă primesc un număr mare de voturi, inclusiv, ordonează politicienii în interiorul partidului, fiindcă partidele ţin cont de câte voturi a primit fiecare pe listă”, a detaliat prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns