Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Medicii sătmăreni se pregătesc de proteste

Acţiunile de protest ale medicilor vor începe în luna septembrie
Acţiunile de protest ale medicilor vor începe în luna septembrie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Acţiunile de protest ale medicilor vor începe în luna septembrie
Acţiunile de protest ale medicilor vor începe în luna septembrie

Medicii sunt pregătiţi ca din luna septembrie să dea curs unui întreg şir  de proteste, care ar putea culmina în noiembrie cu demisii în bloc în cazul în care nu va exista un răspuns favorabil din partea decidenţilor la majoritatea problemelor din sistemul sanitar. Peste 60 de medici sătmăreni, mare parte din ei, medici de familie, au participat joi, 18 iulie la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor Satu Mare şi şedinţa lunară a Asociaţiei Medicilor de Familie. Printre medicii de alte specialităţi i-am remarcat în sală pe< dr. Dumitru Fanea, dr. Cristian Rusu, dr. Aurel Lupşa şi dr. Nicolae Bidilean. Nu în ultimul rând a fost de faţă şi primarul Municipiului Satu Mare, dr. Coica Dorel, în calitate de medic de familie.

Preşedintele CM Satu Mare şi vicepreşedinte al CMR, dr. Călin Bumbuluţ a prezentat principalele doleanţe înaintate Guvernului, dar şi programul acţiunilor comune ale organizaţiilor din Sănătate preconizate să aibă loc începând cu luna septembrie.

Dr. Bumbuluţ a adus la cunoştinţa celor din sală concluziile la care s-a ajuns în urma ultimei şedinţe a Consilului Naţional al Colegiului Medicilor din România cu referire la calendarul de proteste şi alte probleme. De altfel, încă din luna iunie  a fost anunţată intenţia tuturor organizaţiilor profesionale şi sindicale din Sănătate de a demara împreună acţiuni de protest în această perioadă. Pornind de la principiul soluţionării problemelor pe cale amiabilă, pentru început reprezentanţii CMR împreună cu alte asociaţii şi formaţiuni sindicale constituite într-o coaliţie s-au aşezat la masa dialogului împreună cu factorii decizionali pentru a găsi o rezolvare la problemele lor. Rămâne de văzut în ce măsură ele îşi vor găsi finalitatea până în luna septembrie, acest lucru fiind şi factorul determinant în începerea sau neînceperea acţiunilor de protest.

Urmează să fie alcătuite liste nominale cu semnături prin care medicii să îşi exprime acordul cu programul acţiunilor de protest şi participarea la acestea. În acest sens, Colegiul Medicilor Satu Mare va alcătui două liste, una destinată medicilor din reţeaua de asistenţă medicală primară şi cealaltă medicilor din sistemul bugetar.  Propunerea a primit votul membrilor Asociaţiei Medicilor de Familie şi votul consultativ la nivelul Colegiului Medicilor Satu Mare, urmând ca la sfârşitul lunii august să fie convocată o nouă şedinţă a CM Satu Mare.

Potrivit programului acţiunilor de protest, în luna septembrie este preconizat un marş de protest la nivelul întregii ţări, în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, în toate judeţele. Pentru a nu conturba activitatea de la cabinet şi din spitale, la marş vor participa toate cadrele are în momentul stabilit nu sunt implicate în activităţi medicale.

În luna octombrie , medicii care fac de obicei gărzi, vor protesta prin limitarea numărului de ore de gardă la 20, maximum legal prevăzut pe lună. Prin această măsură, personalul medical doreşte să atragă atenţia asupra lipsei de personal, dificultatea în asigurarea gărzilor, efortul făcut de acest “popor medical” cum l-a numit dr. Bumbuluţ, pentru a asigura permanenţa serviciilor.

Tot în luna octombrie este prevăzută şi declanşarea unei greve japoneze. Personalul din sistem va fi prezent la muncă purtând  la braţ banderole negre. De asemenea, va avea loc şi o grevă generală, grevă pe anumite sectoare şi grupuri profesionale.

Pentru luna noiembrie este posibil să se recurgă la demisia în bloc în cazul în care răspunsul favorabil din partea decidenţilor va întârzia să apară.

Vorbind în numele organizaţiei pe care o reprezintă, dr. Bumbuluţ le-a cerut colegilor de breaslă să dea dovadă de unitate profesională, de solidaritate, în susţinerea cauzei care vizează întregul corp medico-sanitar.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns