Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Norma de teren pe un tractor în România este de aproape 7 ori mai mare decât în Polonia

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Permanent se vorbeşte despre necesitatea dotării fermelor româneşti cu utilaje performante pentru a obţine rentabilitate. O statistică la nivel european arată că în România, norma de teren pe un tractor este de aproape 7 ori mai mare decât în Polonia.

Polonejii au 9,5 tractoare la 100 de hectare de teren, iar românii 1,4. Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agricuturii a menţionat recent că: “noi avem nevoie disperată de continuarea investiţiilor în ferme.

Apoi, avem nişte restricţii introduse de regulamentele europene – 25% din fonduri vor trebui alocate pentru Axa 2 – măsuri de agromediu, bunăstarea animalelor, zone defavorizate. Deci, în principiu, nu cred că vom avea probleme să absorbim banii 100% pe următorul program, dar important este cum ne facem noi viaţa mai uşoară“.

Demnitarul român a mai menţionat faptul că la noi birocraţia este deosebit de mare. Se pierde enorm de mult timp cu verificarea proiectelor depuse pentru finanţare externă, fapt ce conduce la o rată modestă de absorţie a banilor.

Achim Irimescu a mai declarat: “simplificăm mult programul, dar mai rămâne problema generală, şi anume birocraţia. Este una dintre cauzele care au dus la o proastă absorbţie. Eu nu sunt mulţumit nici la 57%, pentru că media europeană este undeva la 64% pe dezvoltare rurală”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns