Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Majoritatea firmelor de panificaţie folosesc E-uri

Numărul de calorii al unei felii de pâine variază în funcţie de făina folosită şi ingrediente
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Numărul de calorii al unei felii de pâine variază în funcţie de făina folosită şi ingrediente
Numărul de calorii al unei felii de pâine variază în funcţie de făina folosită şi ingrediente

Ştii ce pâine cumperi? Cere bonul fiscal pentru o pâine sigură! spun reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor care au realizat în perioada 1 – 20 august  un studiu pe etichetele  produselor de panificaţie tip pâine ce se regăsesc pe piaţa din România.

Analizând etichetele produselor s-a constatat că nu toată pâinea este făcută după reţeta bunicii de la ţară, o pâine proaspătă şi rumenă care putea să se menţină câteva zile la rând fără nicio problemă şi care trezeşte nostalgie tuturor celor care au trăit în preajma unui cuptor de pâine.

Studiul a vizat 80 de tipuri de pâine, achiziţionate în mod aleatoriu şi anonim de către reprezentanţii asociaţiei din supermarket-urile ce îşi desfâăşoară activitatea pe teritoriul ţării. Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor şi serviciilor comercializate pe piaţa românească şi vizează informarea consumatorilor asupra produselor astfel încât alegerea să fie făcută în cunoştinţă de cauză.

Rezultatele studiului arată că 25% din produsele ce au fost supuse analizei au un conţinut de zero Euri, iar 37,5% nu au specificate pe etichetă informaţiile nutriţionale

Producătorii care au fost analizaţi în cadrul studiului sunt următorii: KARAMOLEGOS BAKERY ROMANIA, real, – Hypermarket Romania S.R..L., S.C. VEL PITAR S.A., S.C. TITAN S.A. , S.C. CARREFOUR ROMANIA S.A. , S.C. DOGROGEA GRUP S.A., S.C. VELROM S.R.L., S.C. Romania Hypermarche S.A., S.C. Lidl Discount S.R.L., S.C .GREWE S.R.L si  SMART FOOD SOLUTION.

Din punct de vedere al numarului de E-uri, din cele 80 de tipuri de paine analizate 25 % au un conţinut de 0 E-uri,  15 % conţin un singur E, iar 3 din ele conţin 7 E-uri.

“Sunt anumite E-uri care nu sunt nocive, însă  după părerea mea pâinea este un aliment care nu trebuie să conţină niciun E. Totodată, pâinea nu ar trebui să aibă un termen de valabilitate mai mare de 4-5 zile, însă acolo unde se doreşte să se ofere produsului o valabilitatea mai mare se apelează la introducerea a diferiţi aditivi alimentari.
Dacă dorim o pâine sănătoasă, atunci  nu ar trebui să conţină decât:  făină, apă, drojdie şi sare” este de părere nutriţionistul Laura Biriş

De asemenea din punct de vedere al existenţei pe etichetele produselor supuse studiului a informaţiilor nutriţionale:  37,5% nu  au specificate aceste informaţii, iar valorile energetice (kcal/100 gr) variază între: 210 – 273.4.

Specialiştii subliniază faptul că numărul de calorii pe care îl conţine o felie de pâine variază în funcţie de făina şi celelalte ingrediente folosite în compoziţia produsului.

În opinia nutriţionistului Laura Biriş, pâinea în sine nu este un aliment care îngraşă atunci când este consumat cu moderaţie, ci mai degrabă preparatele  de tip, unt, creme, maioneze, pateuri) care sunt puse pe pâine. În cazul unui regim alimentar, cea mai indicată este pâinea integrală deoarece conţine fibre care dau senzaţia de saţietate de lungă durată, este mai sănătoasă, însă având un conţinut caloric mai ridicat, trebuie să se consume în cantităţi mici.

Un alt reper în alegerea unei pâini sănătoase este ambalajul. Nutriţionistul recomandă să alegem întotdeauna  pâinea care nu este ambalată deoarece  posibilităţile ca aceasta să conţină aditivi şi E-uri sunt mai mici decât a celor ambalate. Aşadar  să optăm pentru pâinea de la brutăria din cartier, iar atunci când alegem o pâine la pungă, să citim eticheta!

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

3 comentarii

  1. Cred ca cea mai mare problema in ce priveste calitatea painii este legata de utilizarea in exces a amelioratorilor si colorantilor alimentari .Dintre specialitatile de paine neagra 90 % contine aceeasi reteta de fabricatie la fel cu painea alba ,diferenta o dau colorantii ( caramel sau alti coloranti ) O paine integrala trebuie sa fie consistenta, sa nu aiba aspect de burete si mai ales sa se vada tarata din faina. Eu daca as fi ministrul finantelor as introduce timbru la paine asemenea timbrului pe tigari si alcool.

  2. A citi o eticheta este adesea imposibil. Daca specialistii recomanda sa nu se foloseasca aditivi, de ce se permite folosirea lor in produse alimentare?Este chiar o bucurie sa avem bolnavi de toate varstele si pe care nu ne permitem sa ii ajutam?

    In ceea ce priveste calitatea painii, in aceasta vara am avut parte de paine de proasta calitate de la diferiti producatori: painea s-a acrit, se lipea de mana si mirosea a acru.

Lasă un răspuns