Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De ce Germania nu poate fi un model pentru România?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Mereu în căutarea unui model, România sfârșește prin a nu urma niciunul. Rând pe rând, politicienii au avansat mai multe modele care s-ar fi potrivit României, dar nici prin cap nu le trecea să-l și urmeze. Invocat și mereu invidiat rămâne modelul german. Nu se pliază nici pe economia, nici pe politica românească. Deși foarte simplu, este intangibil.

Din motive la fel de simple: nu se muncește ca în Germania, nu se economisește ca în Germania, iar politicienilor români nici prin cap nu le trece să se țină de cuvânt. Regula numărul unu pentru ei pare să fie “să nu facem ce spunem”. Cetățenii la rândul lor s-au consolat. Adoptând regula “nu credem ce spuneți” consideră că se apără de minciunile politicienilor, consideră că se separă de clasa politică pe care o disprețuiesc. Situat între “nu facem ce spunem” și “nu credem ce spuneți”, cam acesta ar fi modelul românesc.

Alegerile din Germania impresionează de fiecare dată. Probabil că este singura țară europeană în care nu funcționează votul negativ. Partidele primesc ceea ce merită.  Schimbările nu se fac de dragul alternanței la guvernare. Dacă își fac bine treaba, partidele aflate la guvernare sunt reconfirmate și merg mai departe. Tot în Germania se întâmplă ceva ce în alte țări este un eșec garant: marea coaliție.

Dreapta și stânga doar în Germania pot conduce împreună un mandat întreg. Creștin democrații și social democrații au ferit Germania de ravagiile crizei. Alegătorii le-au mulțumit alegându-i pentru încă un mandat. Doamna Angela Merkel va rămâne în continuare cancelar, și foarte probabil va reface coaliția cu social democrații.

Liderii de dreapta nu au avut nevoie de un pact de coabitare pentru a ști ce au de făcut.
Traian Băsescu, aflat în bune relații cu Angela Merkel, nu îi urmează exemplul. Modelul său pare a fi cel rusesc. Președintele român tinde spre o formulă Putin, dar îi lipsește Medvedev-ul. O vreme a crezut că va face echipă cu Emil Boc, însă premierul clujean nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. De ce nu s-a gândit Băsescu să urmeze modelul german? Nu este vina lui.

În anul 2009 și România a avut parte de o “mare coaliție” de dreapta-stânga. Guvernarea PDL-PSD a rămas în istorie ca o experiență tristă. Cele două partide s-au despărțit țigănește, cu certuri ca la ușa cortului. După eșecul răsunător al acelei alianțe s-a crezut că nu va mai fi posibilă a altă alianță între partide care fac parte din  familii politice diferite. Dar s-a înființat USL, alianță care a câștigat alegerile din 2012 la un scor nemaiîntâlnit în țările democratice.

Cu 70% în parlament, lucrurile nu se mișcă așa cum ar trebui. Acum, după aflarea rezultatelor din Germania, ar fi momentul ca “marea coaliție” PSD-PNL să încerce să urmeze modelul german, măcar de ochii lumii. Nemții i-au sancționat drastic pe liberali, parteneri de guvernare ai partidului doamnei Merkel. Poate fi un avertisment pentru liberalii români, aflați și ei în combinație cu un partid mai mare.

Dar, spre deosebire de politicienii germani, cei din România nu învață nici din propriile greșeli, dar nici din reușite. Pur și simplu se lasă în voia instinctelor, acționează sub impulsul momentului, singura lor preocupare constantă fiind distrugerea adversarilor. Din cauza felului de a fi a politicianului român nu poate fi urmat modelul german.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Spre un nou sistem de alianțe

Asculta acest articol     Afirmația lui Victor Ponta că ne-am recâștigat încrederea din partea instituțiilor europene ar putea fi interpretată

Sigla Informatia Zilei

Locuri eligibile

Asculta acest articol         Acum se fac ultimele jocuri, se împart cărţile, la unii câştigătoare la alţii perdante. Ceea