Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Să se descentralizeze, dar să nu se schimbe nimic

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este simptomatic pentru opinia publică din România faptul că nu simte nevoia să dezbată subiectul descentralizării poliției. În timp ce părerile PSD și PNL se bat cap în cap, cei direct interesați, cetățenii, nu dau nicio importanță subiectului. Cu alte cuvinte, oamenilor nu le pasă dacă poliția va fi subordonată autorităților locale sau va rămâne cu subordonare centrală.

Fără să prezinte argumente ferme, PSD și PNL se situează pe poziții radical diferite. De ce PSD vrea să descentralizeze, iar PNL insistă ca ministerul de interne să coordoneze în continuare poliția? Comisiile conduse de Radu Stroe și Klaus Iohannis nu au ajuns la o înțelegere. Problema se va tranșa în cadrul USL.

Cel mai la îndemână răspuns este că PNL nu dorește să se descentralizeze pentru că ministerul de interne este condus de un liberal. Altfel cum se poate explica poziția unui partid de dreapta, care prin natura sa luptă pentru diminuarea influenței statului, pentru autonomia administrației locale? Pe de altă parte, de ce un partid de stânga forțează descentralizarea din moment ce prin stânga militează pentru creșterea rolului statului? Dacă s-ar face un schimb de portofolii ministeriale și Internele ar ajunge la PSD, cu siguranță cele două partide și-ar schimba opiniile. Politizarea excesivă nu ajută măsurile de reformă pe care intenționează să le implementeze USL.

Securitatea cetățeanului este dezbătută de clasa politică doar în campaniile electorale. Când se petrece câte o nenorocire opoziția mai aduce vorba despre obligația statului de a asigura securitatea și integritatea cetățeanului. În rest, tăcere întreruptă din când în când de câte o crimă, de un viol ieșit din comun, de o tâlhărie la drumul mare, de câte un accident în care este implicat vreun personaj celebru.

Dacă tot nu au fost consultați cetățenii, nu știm în ce măsură s-a ținut cont de părerile polițiștilor. La cine ar dori ei să fie comanda? Glumind puțin am putea spune că polițiștii care simpatizează cu liberalii vor să rămână comanda la București, iar fanii PSD-ului și-ar dori să fie subordonați autorităților locale. Pe aceeași linie, primarii PSD vor descentralizare, iar cei liberali merg pe linia partidului exprimată de primarul Sibiului. Nu credem că aleșii PNL primesc cu bucurie decizia partidului. Adică li se pune în brațe bastonul de generali, iar ei refuză considerând că este mai bine pentru autoritățile locale să nu aibă în subordine forțele de poliție. Altfel spus, autoritățile locale sunt trase la răspundere pentru orice eveniment care apare în comunitate, dar nimeni nu ține seama de faptul că nu ei conduc poliția.

Pe de altă parte, o prea largă descentralizare a forțelor de ordine ar putea transforma fiecare județ, într-un adevărat stat în stat. Mai sunt pe ici pe colo primari destul de zăpăciți, se mai strecoară câte un președinte de consiliu județean iresponsabil, se mai numește câte un prefect aiurit. Să dai pe mâna acestora comanda forțelor de ordine este destul de riscant. PSD poate că se bazează pe calitatea oamenilor săi, dar să ne aducem aminte că a mai existat un Mischie, că nu toți aleșii social democrați au pregătirea necesară și la urma urmei discernământul de a le pune la dispoziție atâta putere executivă. După cum arată azi harta infracționalității din România, soluția descentralizării nu este o soluție. Guvernul, parlamentul, în ultimă instanță, statul centralizat trebuie să-și asume în totalitate responsabilitatea pentru securitatea cetățeanului. Dacă e să se descentralizeze, ar fi bine să schimbe tot, iar dacă nu se descentralizează ar fi, de asemenea bine să se schimbe tot. Pentru că așa cum este acum, nu se mai poate. Să se descentralizeze și să nu se schimbe nimic, ar fi o catastrofă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)